Skip to main content

Le volt ez már pacsizva!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
A Munkástanácsok Országos Szövetsége alakuló üléséről


Az országban mintegy háromszáz munkástanács működik. Többségüket az MDF pártfogolja, aminek egyik oka, hogy az MDF-jelvények és zászlócskák némi védelmet jelentettek a szervezőknek. A legelső, a Herendi Porcelángyár munkástanácsának elnöke, Palkovics Imre, országgyűlési képviselő – mondanunk sem kell, hogy melyik párt színeiben. Dénes Jánost, az ’56-os Kőbányai Gyógyszergyár munkástanácsának elnökét, szintén MDF-es képviselőt, ismerjük a parlamentből. Az MDF Munkásérdekvédelmi Tanácsa, közelebbről Bajtay József és gróf Bethlen István a márkushegyi bányászsztrájk kapcsán hallattak magukról épp eleget.

A munkástanács-mozgalom másik, pártokhoz nem kötődő, sőt, a pártokat elutasító irányzatát Rácz Sándor, az ’56-os Nagy-Budapesti Központi Munkástanács elnöke fémjelzi. Érdemes megemlíteni, hogy Rácz egyik helyettese, Czakó Ignác a Márkushegyi Bányaüzem munkástanácsának elnöke. Ráczék mozgalma, a Központi Munkástanács a teljes, 100%-os munkástulajdon elvét, az idegen tőke és mindenféle szakszervezet elutasítását vallja.

Harmadik irányzatként jegyzik az eddigi Munkástanácsok Országos Szövetségét, melynek elnöke, Somlay Lajos, szintén ’56-os, a Budapesti Elektromos Művek munkástanácsának elnöke. E három irányzat küldöttei, közel kétszázan gyűltek össze 16-án, szombaton a Körcsarnokban, hogy kompromisszumra jutván megteremtsék az egységes munkástanács-mozgalmat, létrehozzák a Munkástanácsok Országos Szövetségét, elfogadják programnyilatkozatát és végül megválasszák tisztségviselőit. A szavazáskor kiderült: a háromszázból csak hatvanöt munkástanács küldte el a tanácskozásra szavazati joggal felruházott megbízottját. Az országos gyűlés küldötteinek többségén MDF-es jelvény virított. Meghívottként képviseltette magát a Független Szociáldemokrata Párt, a Szolidaritás Munkás Szakszervezeti Szövetség és a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája is. A Szolidaritás nevében a nemrégiben leköszönt Takács András szólt az egybegyűltekhez, míg a Liga nevében Forgács Pál elnök mondta el néhány megszívlelendő gondolatát. Forgács, miközben a Liga teljes támogatásáról biztosította a munkástanácsokat, óvott a szociális demagógiától, és attól, hogy valami végzetes lépéssel elriasszák a külföldi tőkét, hogy újabb kísérletbe hajszolják bele az országot. Utóbbi megjegyzésének éle nyilvánvalóan Rácz Sándor, illetve a munkás-önigazgatás gondolata ellen vágott. Egy adalék: az MSZOSZ, az egykori SZOT képviselőit nem hívták meg a tanácskozásra – ámbár egy pillanatra mintha láttam volna a hátsó sorban Bálint Attilát, az MSZOSZ szóvivőjét.

A felállás tehát nagyjából ez volt: a munkástanácsok három irányzatának képviselői, akiket támogatnak a független szakszervezetek. Az üzenet: az állampárti szakszervezetek utódai nem képviselik a munkavállalókat, a munkásokat. Márpedig a politikai rendszerváltást követnie kell a gazdasági rendszerváltásnak. Sok helyütt megmaradtak ugyanis vezető posztjukon a régi rendszer kiszolgálói, miközben a munkavállalók helyzete egyre tarthatatlanabb.

Ha csak ennyi volna a munkástanácsok célja, nem írnám meg ezt a fanyar ismertetőt. A tények ismertek, a célok világosak, minek ide sok beszéd. Ám épp attól tartok, hogy bizonyos tények nem ismertek, s ami a nagyobb baj: a célok sem világosak. Sem a munkástanácsok céljai, sem az, hogy a munkástanácsokkal mi a célja bizonyos politikai erőknek (hogy ne kerteljek: az MDF-nek). Egy szervezet vagy mozgalom céljait leghelyesebb az állásfoglalásaiból kikövetkeztetni. Nos, a Munkástanácsok Országos Szövetsége most elfogadott programnyilatkozata eléggé beszédes. Elfogadásakor a legtöbb vitát az kavarta, hogy a vállalati, üzemi vezetők kiválasztásában a munkástanácsokat a munkáltatókkal egyenlő részvételi jog illesse-e meg, vagy kizárólag a munkahelyi kollektívák joga legyen a vezetők kiválasztása. Az első álláspontot az MDF munkástanácsai, az utóbbit a Rácz-féle Központi Munkástanács képviselte. A felszólalók többsége, továbbá a harmadik irányzat, a Somlay Lajos vezette munkástanácsok képviselői kompromisszumra hajlottak: eszerint az állami vállalatok kollektívái a részvételi jog mellett rendelkezzenek vétójoggal is a vezetőkiválasztásban.

Végül fölényes, 51:11 arányú többséggel, 3 tartózkodás mellett, a kompromisszumos javaslat győzött.

Csakhogy az MDF-es munkástanácsosok sejtetni engedték, mi több, a büfépultnál mondogatták is, hogy tétje van ennek a szavazásnak. Állítólag készen van már a munkástanácstörvény tervezete, melyet a kormány az első variáció elfogadása függvényében terjeszt a plénum elé. Másfelől Ráczék számára a kompromisszum egyenlő a vereséggel. Ők, ’56-os mintára, azt szeretnék, ha a munkások kezébe adott gyárak, üzemek vezetői a munkástanács alkalmazottai lennének. Ehhez képest a beleszólás joga, de még a vétójog is olyan visszalépés, ami fölér elveik (vagy helyesebben: vágyaik) teljes föladásával.

Seprű a nagytakarításhoz

De mi húzódik meg a kétféle koncepció mögött? Különbségüket akkor érthetjük meg igazán, ha tisztán látjuk, mi a közös bennük.

Közös mindenekelőtt az a teljesen érthető indulat, amellyel elkergetnék a gyárigazgatókat, főosztályvezetőket és a többit, le egészen a művezetőkig. Ezzel kapcsolatban érdemes fölidézni a tanácskozás vissza-visszatérő alapmotívumát: a mostani kormányzatnak nincs már akkora hatalma a gazdálkodó egységek fölött, mint a réginek volt. Ezért van szükség erős munkástanácsokra.

Tetszik érteni: az MDF annak idején, a választási kampány során meghirdette „a nagytakarítást”, de a fránya demokrácia megakadályozza abban, hogy ezt kormányzati, hatalmi szóval véghez is vigye. Pedig közelednek, vészesen közelednek a helyhatósági választások.

Ugyanebbe a gondolatkörbe tartozik a programnyilatkozat azon kitétele is, hogy a munkástanácsok részt kívánnak venni az Állami Vagyonügynökség Igazgató Tanácsa és a megyei vagyonirodák munkájában. Magyarán: a privatizáció állami ellenőrzésében. Itt is a kormányzati akarat helyi megtestesítője, végrehajtója és kezdeményezője lenne a munkástanács.

Kérdés, persze, hogy ha ez így van, miért támogatja ezt a Liga. Föltételezem: a Liga nem ezt támogatja a munkástanács-mozgalomban, hanem azt, hogy erős partnert lát benne a közös ellenfél, a „szotos” szakszervezetek elleni harcban. És azt, hogy a munkástanácsok hiteles, alulról szervezett, valódi munkás-érdekvédelmi szervezetek.

És ez a legkeserűbb az egészben. Senki nem vitatja, legkevésbé e sorok írója, hogy a munkástanácsok többsége hiteles szerveződés. A torkom összeszorult, amikor a gyűlés egyik bányász fölszólalója a fizetési szalagját lobogtatta: hétezer forint állt a szalagon…

Lesz még néhány kanyar

Csakhogy én épp attól tartok, hogy a Munkástanácsok Országos Szövetségének szombati megalakulása szinte minden pontjában már jó előre le volt pacsizva a színfalak mögött. Hogy ez a bányász meg a többi tízezer, százezer társa ismét csak statiszta lesz egy színjátékban, és közben ugyanúgy megrokkan, mint az eddigiekben.

Mert kérem, ne mondja nekem senki, hogy a programnyilatkozat elfogadása vagy a munkástanács-szövetség vezetőinek megválasztása nem volt előre kicsinálva!

Az utóbbiról kituszkolták az újságírókat. A névsor, a tisztségek elosztása a papírformát hozta. Eszerint a Munkástanácsok Országos Szövetsége tisztségviselői:

elnök-szóvivő: Somlay Lajos;
társelnökök: Bajtay József, Czakó Ignác és Steer Ferenc;
szóvivő: Palkovics Imre;

a 15 tagú ügyvivői testületbe a három irányzat 5-5 főt delegál. A szövetség a munkásság szószólója (ombudsman) titulust Rácz Sándornak ajánlotta föl.

Rácz még a tisztválasztás elején elhagyta a termet. Ő – jogosan, jogtalanul, egyre megy – nyilván úgy gondolta: a munkástanácsok élén az elnöki poszton mégiscsak egy Rácz Sándornak kellene állnia! Hiszen alig pár napja adta ki a Központi Munkástanács a fölhívást: minden munkástanács csatlakozzék hozzájuk, a Központi Munkástanácshoz. Olyasmit ajánlottak föl tehát Rácz Sándornak (az ombudsmanságot), amiről eleve tudták, aligha fogja elfogadni.

Az eljövendő egy-két hónapban tehát lesz még néhányan kanyar a munkástanácsok mozgalmában.

Csak az a kérdés: a következő országos gyűlésen a bányászküldöttnek lesz-e még mit lobogtatnia.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon