Skip to main content

„Szégyenteljesen részt vettünk benne”

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
1944. március 19.


Elnök úr! Tisztelt Ház! Mélyen tisztelt képviselőtársaim! Az önálló képviselői indítványomhoz benyújtott módosító indítványokat a leghatározottabban ellenzem. Először: mert… (Taps az ellenzék soraiban.) összemosnak két teljesen különálló eseménysorozatot. Egyik oldalról Magyarország náci megszállását, amely a társadalmunkban már azelőtt is működő, bár a hivatalban lévő kormány által addig úgy-ahogy féken tartott gonosz erőket szabadjára engedte.

E gonosz erők, az illegitim fél Quisling-kormány és a végrehajtó belügyi szervek sajnos 1944 tavaszától kezdve az augusztusi hazai eseményekig közreműködtek a magyar néptől idegen és azt megalázó gaztettek lebonyolításában, mint amilyen volt az egész vidéki magyar zsidóság deportálása.

Átmeneti, a németek számára radikálisan romlott hadihelyzetben ugyan némi lehetőség volt rá, hogy a kormányzó megpróbálja visszaragadni a kezdeményezést egy fegyverszünet megkötése céljából, de e gonosz erőknek 1944. október 15-én – sajnos, a magyar tisztikar nem jelentéktelen részének legfelsőbb haduruknak tett esküje megszegésével – sikerült uralomra segíteni, persze belső árulók és náci megbízóik segítségével, egy infernális Quisling-bandát, melynek tettei aljasságban messze túltettek a névadó norvég előkép cselekményein. Javaslatom ezért irányul az esemény ötvenéves évfordulóján a károsultak és kevés hátramaradottaik iránt a szégyenkezés és megkövetés céljából rendezett emléknapoknak a parlament által leendő szentesítésére.

Ettől független történelmi események sorozata indult meg Magyarországnak a Szovjetunió csapatai által történt elözönlésével – mint ahogy ez az előző hozzászólásokban bőségesen és végeredményben helyesen elhangzott. Ezek időbelileg összecsúsztak ugyan a március 19-én megindult eseménysorozattal, bár emlékeztetek arra, hogy március 19-én egyetlen szovjet katona – mármint egy-két vagy nem tudom hány, tíz kém kivételével – nem volt Magyarországon. Hiszen Magyarország katonai elfoglalása 1944 augusztusától ’45 áprilisáig tartott, mely háromnegyed év alatt – illetőleg ez majdnem teljes év – a szörnyű események az ország két részében párhuzamosan zajlottak. De semmiféle okoskodás és az ártatlan áldozatok iránt semminemű együttérzés nem késztethet bennünket a kétféle esemény összecsúsztatására. Az egyiket szégyelljük, és inaktivitásunkért, illetve közreműködésünkért megkövetjük az áldozatokat, a másikért viszont szégyelljék magukat mások.

Az 1944 őszétől az ország keleti részében kezdődő, majd ’45 áprilisáig elhúzódó események még menthetők azzal, hogy elvégre háború volt, és 1944. március 19-e miatt nem sikerült legitim magyar kormánynak az ország és a magyar nép érdekében intézkednie. Ami 1945. április után, és főleg, ami az 1947-ben Párizsban megkötött béke után bekövetkezett – annak következtében, hogy a harcba belefáradt nyugati győző hatalmak, elsősorban az Egyesült Államok bennünket Jaltában eladtak –, azért már nem mi, hanem a nyugati győzők kell vállalják a felelősséget. A megkövetést tehát mi – jogosan – az ő oldalukról várjuk.

Itt már elhangzott a napokban a moszkvai pátriárka részéről bizonyos megkövetés. Ezt a megkövetést a Nyugat oldaláról még mindig várjuk. Ők talán még nem realizálták, de a történelem idővel úgyis rá fogja ébreszteni őket arra, hogy a győztesre háramló természetes kötelességnek az elmulasztásáért máris igen drága árat fizettek a koreai és a vietnami háborúval – ha sok mást nem is számítunk –, amelyeknek nemcsak költségei, de emberáldozatok száma is meghaladta a második világháború során elszenvedett amerikai áldozatokét.

Másodszor. Egyébként eredeti előterjesztésem 2. §-ában egyértelműen megfogalmaztam más áldozatcsoportok részéről a nekik megfelelő napokon való megemlékezés gondolatát. Tehát visszautasítok minden olyan inszinuációt, hogy kevésbé lenne szívügyem az ő tragédiájuk. Én kérem egy krumplivirággal Titeltől elmentem Bad Kissingenig, ahol végül fogságba kerültem, és utána is mint katonaorvos, szintén ezzel a magas ranggal, rengeteg – köztük sok cigány – honvédet, sérültet ápoltam, és próbáltam nekik segíteni, mert angolul beszélve mégiscsak egy csomó dolgot el tudtam intézni. S őket visszahoztam egy kórházvonattal 1946 februárjában, ami azért valamivel mégis előnyösebb, mint ha a másik oldalra vitték volna el őket, a Szovjetunióba.

Engedjék meg, hogy emlékeztessek arra, hogy az eredeti előterjesztésem utolsó fél mondata így szól: március 19-én, illetve ettől kezdődően emlékezzenek meg a tragédiasorozat különböző áldozatcsoportjairól, az általuk megfelelőnek ítélt emléknapokon. Javaslom, hogy a cigányoknak szervezzünk külön emléknapot 1944 júliusa kapcsán, az úgynevezett koszorús ügyben, amit – úgy tudom – nem kell szégyellnünk; és október 15-én is volt egy csomó áldozat. Azért én egyet s mást ebből személyesen is átéltem.

Végül meg kell említenem, hogy elsőként a legegzisztenciálisabban érintett magyar zsidó hitfelekezet, bizonyos naptári tradícióra hivatkozva, április 17-ét kívánja a központba állítani. Ez talán azért is jó, mert emlékeztet arra, amiről sokan azért inkább elfeledkeznek, hogy a zsidó honfitársaink elleni súlyosan diszkriminációs intézkedések nem 1944. március 19-én, a német megszállással, hanem már előbb is kezdődtek. Ne kívánják, hogy itt végigsoroljam: Kamenyec-Podolszk, Újvidék, és így tovább, még néhány munkaszolgálat, még néhány apró esemény, amely még sajnos az úgynevezett legitim kormány ideje alatt történt.

Nagyon kérem, hogy a parlament mutasson annyi kritikát és történelmi tudatot, hogy ne csúsztasson össze, ne kavarjon össze, disztingváljon olyan események között, amelyekért, ha nem is elsőrendűen mi viseljük a felelősséget, de mégis szégyenteljesen részt vettünk benne. Nagyon sokan, akik itt a parlamentben vannak; ezt nem élték át. Sajnos én, a 81 éves korommal nem tudom magam – ezt sokszor elmondtam – egészen felmenteni, hogy nem tettük föl a sárga csillagot, mint tették azt Dániában, a királlyal az élen, és nem feküdtünk le a deportáló vonatok elé. Kérem, három kisgyermekem volt abban az időben, az vesse rám az első követ. Ezt a két dolgot természetesen – mint ahogy Mészáros képviselőtársunk részéről elhangzott – én is fontosnak vélem, és nagyon kérem, hogy a másik típusú áldozatokkal szemben – amelyekért egyrészt a szovjet hadsereg a felelős, de a nagyobb felelősség a Nyugaté – a megkövetés valamiféle emléknap formájában a megfelelő 50 éves időpontban megtörténjék.

Köszönöm szépen. (Taps.)


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon