Skip to main content

Ki kopog?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A múlt heti hivatalos kampánykezdettel beindult a jelöltséghez szükséges kopogtatócédulák összegyűjtése. Ez 1990-ben aránylag könnyen ment, az emberek szívesen odaadták szelvényüket az akkor még ismeretlen pártok jelöltjeinek. Ma – megjósolható – sokan véreznek el ezen az első akadályon.

Már 4 éve voltak olyanok, akik az 1989-es választójogi törvény legsérülékenyebb pontjának épp a kötelező ajánlószelvény-gyűjtést tekintették. Az alkotmányjogi érveknél látványosabb akcióval rukkolt elő Krassó György Magyar Október Pártja: a gondosan beszerzett cédulák hamuját adták be a bizottságoknak. A választás titkosságát, személyiségjogokat sért a kötelezően névvel, lakcímmel, személyi számmal ellátott szelvények gyűjtése – állították. Nem árt ma sem utánaszámolnunk, körzetenként induló 15-20 jelölt esetén a választópolgárok 25 százalékának nyílt állásfoglalása szükségeltetik a kvalifikációhoz. Törvény tiltja ugyan a választási bizottságoknak az ajánlók adatainak publikálását, mégis támogatásával a választópolgár egy „zárt nyilvánosság” előtt állást foglal, így politikai tevékenységet folytat – véli Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. (Népszabadság, márc. 12.) Emiatt a politikai befolyástól mentes bírák – így az ország első bírója – nem adhatják cédulájukat egyetlen jelöltnek sem.

Ez vonatkozik – úgy tűnik – a hivatásos rendőrökre és katonákra is, akiket újabban az alkotmány tiltja el a politikai tevékenységtől, párttagságtól. Pintér Sándor országos rendőrfőkapitány azt sem szeretné, ha a választási harcban megmérkőző és addig a. munkaviszonyukat szüneteltető kollégái esetleges vereségük után újra felhúznák az uniformist. Akadnak olyan köztisztségviselők is, akiket nem tilt senki és semmi a politikától, sőt pártszimpátiájuk is van, de kopogtatócédulájuk átadásával mégsem kívánják veszélyeztetni semlegességük látszatát.

Kérdés, vajon mindezek a törvényértelmezésen alapuló tiltások nem sértenek-e alapvető jogokat (lelkiismeret, véleménynyilvánítás)? Ad absurdum, nem minősül-e maga a választási részvétel is egyrészt az állampolgár erkölcsi kötelességének, másrészt egyes hivatásrendek számára tilalmas politikai tevékenységnek. Egyáltalán hogyan ellenőrizhető a rendőr, a katona, a bíró, hova teszi-rakja-adja a szelvényét, ha a nyilvánosság zárt? Vagy nem mindenekelőtt zárt? És ha már tudomást szereznek a vétekről, hogyan szankcionálják? Egyesek üdvösnek tartják az államapparátus tagjainak, tisztviselőinek kizárását a politikából. Gyenge még a demokrácia, dél-amerikai mintájú veszélyek fenyegetik – vélik. Vajon a testületek ilyen mérvű elkülönítése a „piszkos politikától” nem veszélyesebb-e? A nagytársadalom egészétől hűvösen elszigetelődő, a politikai csínekbe bele nem menő hierarchikus hivatásrend(ek)et ki ellenőrzi majd, ha nem ez a „pártcsatározásoktól” hangos politika?

Az állami alkalmazottak és tisztviselők tömeges szecessziója a politikából tovább gyengítené a demokratikus rendet. A bíró, a rendőr, a katona, amikor leveszi a talárt vagy az egyenruhát, elsősorban állampolgár, akinek van politikai ízlése, és ezt a munkahelyén kívül senki sem korlátozhatja. Vagy ha az elfogultság gyanúját kívánja elhárítani a legfőbb bíró és a legfőbb rendőr, nem tiltaná-e el a rend tagjait a nyilvános vallásgyakorlástól is?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon