Skip to main content

Palackozott üzenetek

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az MSZP hétvégi rendkívüli kongresszusa – nincs ebben semmi meglepő – elfogadta a szabad demokratákkal kötött koalíciós megállapodást. A körülmények azt sem tették lehetővé, hogy a koalíciót érintő politikai véleménykülönbségek felszínre kerüljenek. A szocialista vezetésnek, a tárgyaló delegációnak ez nem is állt érdekében; zökkenőmentes tanácskozásra vágytak.

Kívánságuk valóra vált, politikai vita nem alakult ki. Az előadó Horn Gyulán kívül a párt jelesei közül csak Békesi László szólalt fel. A küldöttek is nagy önmérsékletről tettek tanúbizonyságot, mindössze hat spontán fölszólaló akadt.

Így is elhangzottak olyan mondatok, amelyeknek üzenetértéke van.

Horn Gyula például kijelentette, hogy a garanciákat érintő – a szocialisták által javasolt és a liberálisok által elfogadott – kompromisszumos megoldás nem egyenlő a vétójoggal. Egyetértési és egyeztetési jogokkal rendelkezik mindkét párt. A Koalíciós Egyeztető Tanács biztosítékot jelent arra, hogy ne kerüljön sor a vétójog érvényesítésére csak azért, mert valakinek nem tetszik a fizimiskája. A pártelnök bölcsen hallgatott arról, hogy mi lesz, ha a tanácsban sincs megállapodás.

A leendő miniszterelnök, miután dicsérte a tárgyalások szellemét és azt, hogy a múltbéli sérelmekkel nem foglalkoztak, nyalogatta egy kicsit az SZDSZ vágta régi sebeket: „az 1990-es baloldal-ellenességet”, no meg a népszavazást. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy az MSZP-t nem az SZDSZ teszi szalonképessé.

A legnyersebb üzenetekkel ezúttal is Békesi szolgált. A pártelnök kesztyűs kézzel bánt a koalíciós megállapodást megkérdőjelező nézetekkel, a leendő pénzügyminiszter nem ismert kíméletet.

„Kár lenne elhallgatnom, hogy a belső feszültségek időnként jobban feszítettek-feszítenek, mint a két párt közötti különbségek. Ennek oka egy egyszerű realitás: mire van pénz, mire nincs.”

Kifejtette továbbá, hogy akik a gazdasági programon a szociáldemokrata jegyeket kérik számon, elfelejtik, hogy a távlati célokat, a vágyakat nem lehet a valósággal összekeverni. A program két ponton azonban már most is különbözik a klasszikus liberális gazdaságpolitikától: egyrészt előfeltételnek tekinti a megállapodást a szociális partnerekkel; másrészt, meg kívánja védeni a legrosszabb helyzetben lévő rétegeket. De nem mindenkit, hiszen a modernizáció és stabilizáció árát a társadalomnak kell megfizetnie.

Történelmi példákkal ecsetelte, sikeres baloldali kormányok gyakran kényszerülnek kőkemény liberális megoldásokra. Zárójelben hozzátette: Helmuth Schmidt volt a jó ember a rossz pártban. „Remélem, nálunk nem ez lesz.” Fontosnak tartotta megemlíteni, Ausztriában a szakszervezetek három évre lemondtak sztrájkjogukról.

Tisztelettel kérte barátait és ellenségeit, ne riogassanak sokkterápiával, liberális gőzhengerrel. Pusztán a pazarlásnak kívánnak véget vetni. Az egyik „barát”, Nagy Sándor vette az üzenetet, és a maga módján válaszolt is rá: a szavazás végeredményét meg sem várva, kisétált a folyosóra diskurálni.

Kapott Békesitől Horn Gyula is, igaz visszafogottabban: „A koalíció közös kormányzást jelent, nem pedig összegzését különböző hatásköröknek. Horn Gyula elhallgatta, de igaz, hogy a legkeményebb vita azon volt, mit tudunk konkrétan vállalni, mire van pénz.” A fogalmazás érzékenyen érintette Hornt, válaszában kijelentette, történészek dolga a tárgyalások körülményeivel foglalkozni.

Békesi tehát ezen a fórumon is igyekezett bizonyítani szilárdságát. Megnyugtatta partnereit – elveiből nem enged. Nehéz dolga lesz. Hiszen még otthon sem szabadulhat a lobbizástól. Hírlik, hogy a szociális egyeztetőbizottságban Csehák Judit azzal fordult az egyik kedvezmény megszüntetését javasoló liberális szakértőhöz: „Ne akard te lefaragni, mikor a Lacival már megbeszéltük, hogy maradhat!”
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon