Skip to main content

Mit kíván a Magyar Út?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
(10–1–2–3–4–6–7–8–9–11–12–5)


A láthatatlan ember

A rendezvény még kinn a szabadban kezdődött. Egy meg nem nevezett kormányhivatalnok helyett Csurka István lépett a mikrofonhoz, aki előbb sajnálkozott, majd buzdított. Később híre ment, hogy a láthatatlan bürokrata, Fekete György a Művelődési és Közoktatási Minisztérium helyettes államtitkára volt. Talán e jeles státusférfiú távolmaradása volt az oka, hogy a kormányhoz oly közel álló Új Magyarország hétfői száma nem tudósított az ünnepségről. A napilap szerkesztési elve – úgy tűnik – változatlan: „amiről nem írunk, az meg sem történt.”

Csurka István beszéde után a megemlékezés a Kongresszusi Központban folytatódott. A rendezők – pénzt nem kímélve – gondoskodtak az érdeklődők kulturált elhelyezéséről. A gondoskodás már nem terjedt ki a sajtó munkatársaira, a Fekete Doboz Alapítvány két munkatársát tettlegesen és szóban is inzultálták. Kiderült az is, hogy az előre igényelt akkreditációt sem kapták meg Papolczi Gizellától, a Magyar Út Körök Kuratóriumának titkárától, azzal a magyarázattal, hogy a Fekete Doboz nemkívánatos. Bent, a központban kiderült, hogy az egész sajtó nemkívánatos a szabad sajtó napján.

Bronzszínű gipszmásolat az igazi

A műsorvezető bevezető szavai után, amelyek Csurka István kint már elmondott gondolatait visszhangozták, a Debreceni Református Kollégium Kántusa következett, az énekesek – már a Magyar Úttól megszokott módon – dallal enyhítették a rendezvény zord politikai hangulatát. A nézősereg viszont nem ezért jött, nem ezért tülekedett át az ajtókon, nem ezért préselődött össze: politikát akart. Meg is kapta.

Csete György, a kiszemelt szónok először személyes emlékekkel kezdte, kis- és középiskolás március 15-éit idézte fel. Sajnálkozott, hogy nem lehet ott a Debreceni Református Kollégiumban kedvenc magányos, bronzszínűre festett Petőfi-gipszrmásolata mellett, miként tervezte, de a Magyar Út felkérésére nem mondhatott nemet. Az eredeti szobor a Petőfi téren „ma sem volt magányos. A gyűlölet hullámai a csizmája talpáig értek. (…) Mi sem viszünk bal kezünkben virágot és jobb kezünkben dobtáras géppisztolyt. (…) Elég volt az új terrorból.”

Idézet Demszky Gábor e napon elmondott beszédéből: „Most már nem harcolni kell a szabadságunkért, hanem vigyázni kell rá. Nemcsak a szabadság ellenségeivel szemben. A saját kishitűségünkkel és türelmetlenségünkkel szemben is. (…) Sokszor álltunk itt nekikeseredve, ideje végre mosolyogni, derűsen ünnepelni, méltón Petőfi szelleméhez. Legfőbb ideje szabad lélekkel, igaz hangon együtt ünnepelni a szabadság napját.”

Ötödik hadoszlop

A ’48-as 12 pont felsorolását a tizedikkel kezdve eredménynek nevezte Csete, hogy már nincs hazánkban idegen katona, „de a zsoldosok, az ötödik hadoszlop itt maradt. (…) Tanuljanak meg ezután tisztességesek lenni, nem szennyeztük be vérükkel a kezünket, és nem is fogjuk. (…)”

Mondjon le!

A beszéd legnagyobb része az első ponttal, a sajtószabadsággal foglalkozott. Csete szerint Csengey Dénes 1989-ben tévedett, amikor nem foglalta le a tévét, mert azóta is folyik a terméketlen vita a médiáról. Felszólította Göncz Árpádot, hogy írja alá Hankiss és Gombár elbocsátólevelet. „Elegünk van abból a visszaélés-sorozatból, amiben az elnök úr bennünket, a magyar nemzetet részesít. Legközelebb nem a pártok, majd mi választunk elnököt.” Erre az est a Csurkát éltető tapsviharát is felülmúló ovációja tört ki. „Mondjon le, mondjon le!” – skandálta a forradalmi hangulattól megittasult publikum.

Nem fogadta már ilyen lelkesültség a szónok új elnökre tett javaslatát: „Honfitársaink, a vér nem válik vízzé. Hogy 1990 előtt ki mi volt, mit tett, ez előbb-utóbb úgyis mérlegre kerül. És most kérem, ne nyilvánítsanak véleményt, mert amit mondok, azt pontosan úgy is gondolom, (sic!) Sok olyan kommunistát ismertem és ismerek, akik a nemzethez mindig hűek maradnak, őnekik közöttünk a helyük. (…) Szívesebben látnám a köztársasági elnöki székben Pozsgay Imrét, mint… Ő a mi elnökünk!” Itt az eddigi egységes hallgatóság több részre szakadt, egyesek tapsoltak, mások döbbenten hallgattak, de volt aki fújolt, és Csurkát éltette. A szónok, mentve a menthetőt, pátosszal azt kiáltotta: „Ő is!”

Kőszívű ember

A sajtó problémáit körüljárva Csete intést küldött Dornbach Alajosnak s a hazai cigányság vezetőinek („ővelük nekünk semmi gondunk-bajunk nem volt eddig, szerettük őket, de ne éljenek vissza ezzel a toleranciával”). Ellenben megdicséri a felelős magyar minisztériumot a Duna-tévé beindításáért, aminek ünnepi programja – itt jegyzem meg – feltűnően hasonlított az MTV-ére (A kőszívű ember fiai, 80 huszár).

A további pontokat sorolva, kommentálva orrára koppint a belügyminiszternek: „Nem vagyok benne biztos, hogy a rendőrségünknek az lenne a dolga csupán, hogy lepkehálóval különböző jelvények után szaladgáljon.” Majd új teóriát is felállítva felszólít: „Kérem kivizsgálni és név szerint a nemzet elé tárni, hogy kik voltak azok, akik a Magyar Televízió, avagy a filmgyár, avagy valamelyik színház kelléktárából a tavalyi év október 23-án sapkákat és egyéb kellékeket vételeztek. (…) Nem szeretem még öntől sem hallani, hogy csírájában fojt el valamit. (…) Bennünket ne nyomjon el, fojtson el csíránkban.” Boross Péter – vélhetőleg – azon nyilatkozata váltotta ki Csete György haragját, amelyben politikai szélsőségnek minősítette a Magyar Utat.

Nemzeti őrsereg

A szónok utoljára az 5. pontot, a nemzeti őrsereget hagyta. Kesergett az ifjúság szellemi és testi satnyaságán, de ezt még a régi rendszer mai napig ható bűnének tulajdonította. A mai kormánynak jobban kellene propagálnia a tornaterem-építési programját. (Sajnos én a Múzeumkertben Für Lajost az előttem állóktól nem láthattam, a miniszter nem a lépcsők tetején állt. A barátom szerint azért, hogy a törpe minoritás ne láthassa.)

A szellem épülését szolgálná az új Nemzeti Színház és Néprajzi Múzeum megépítése (sic!), a népi kollégiumok újjáélesztése és az 1996. évi többszörös évforduló ünnepségsorozata is.

Petőfi kezének melege

Egy nagyszabású képpel zárta mondandóját: Illyés Gyula nagyapja valamikor kezet fogott Petőfivel, a nagyapa az apával, az apa Illyéssel, Illyés Móriczcal, József Attilával, Radnótival, Nagy Lászlóval, és ő, Csete, Nagy Lászlóval. „A kezemben tehát ott van Petőfi Sándor kezének melege.”
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon