Skip to main content

AtomerőMűbalhé

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Közmeghallgatás a Mohi atomerőmű ügyében


Már a 1970-es évek Csehszlovákiájában elkezdődött a Mohi (Mohovce) erőmű építésének előkészítése, aminek keretében magát Mohi falut mindenestül kitelepítették. Azóta is kisebb rejtély, miért pont ide, a csekély vízhozamú Garam mellé szánták a nagy vízigényű nyomottvizes rendszerű művet. Az építőmunka 1984-ben indult meg, és egyre lassuló ütemben 1992-ig folyt. Akkor azonban elfogyott a pénz.

Hitellesők

A szlovák elektromos művek részvénytársaság (Slovenská Elektárne – SE) a francia Électricité de France (EdF) és a német Bayernwerke AG-val, illetve a Preussen Elektra AG közművekkel közösen szimatolt hitel után. Egyrészt, hogy a munkákat befejezhessék, másrészt, hogy a hetvenes évekbeli szovjet biztonsági technológiát „feszesebb” nyugatival javíthassák fel.

A beruházók az 1,3 milliárd DM-ás forrásigényüket három helyről kívánták fedezni. 400 milliót kértek az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD), a maradékot – közel azonos arányban – az EUROTOM-tól (azaz az Európai Közösség atomenergia-szervezetét támogató Európai Beruházási Bank), valamint a német és francia exportfinanszírozó szervezetektől várják. A Preussen Elektra AG egy hónapja – környezetvédelmi okokra hivatkozva – kilépett a vállalkozásból, így az erőmű elesett 100 millió, eddig biztosnak ígérkező, DM-tól.

A beruházók a hiteleket az erőműben termelt villamos áram értékesítéséből származó bevételekből kívánják visszafizetni.

Misszió

Az EBRD eddig még sosem adott nukleáris létesítményre pénzt. Ezért feltételül szabta a hitelkérelmezőknek, hogy környezeti hatásvizsgálatot készítsenek lakosság bevonásával, az erőmű dokumentációjának nyilvánosságra hozása után tartsanak közmeghallgatást és a febr. 17-ig hozzájuk érkező kérdésekre adjanak választ. Az EBRD ezeken felül ragaszkodik ahhoz, hogy az atomerőmű befejezése kisebb költséggel járjon, mint bármely más villamosenergia-termelő megoldás, elégítse ki a nyugati biztonsági előírásokat, és a jelenleg Szlovákiában egyedüliként működő, veszélyesnek ítélt bohunicei nukleáris erőmű 4 reaktora közül kettőt Mohi beindulása után állítsanak le. Ezen kritériumok egyike sem volt korábban a szlovák hatóságok részéről a beruházás engedélyezésének feltétele.

A nyugati beruházók többször kijelentették, hogy Kelet-Európában missziós tevékenységet folytatnak, amelynek célja, hogy a fejlett nyugati nukleáris biztonságtechnológiát meghonosítva elkerülhetőek legyenek a csernobilihoz hasonlatos tragédiák. A zöldek viszont a Nyugat-Európában – a telítettség és ellenállás miatt – piacukat veszített atomlobbyk piackeresését látják törekvéseikben. Környezetvédő források szerint az EdF adóssága másfélszerese a magyar államénak.

Mohi vagy Bohunice

Szlovákiában már a korszerűtlen bohunicei erőmű sem a csernobili típusú grafitmoderátoros, reaktortartály nélküli, csöves blokkokból, hanem a biztonságosabb, nyomottvizes, vízhűtéses reaktorokból áll. Ennek ellenére két emberéletet is követelő üzemzavar (1976; 1977) előfordult már itt. Ausztria többször tiltakozott a kétséges biztonságú Bohunice V-1 ellen.

Az SE EBRD-nek tett ígérete, hogy 1999–2000-re Bohunice két reaktorát lezárják, sokakat kétségekkel tölt el. A Világ Atomenergia Ipari Hírügynökség 1994. jún. 13-án arról számolt be, hogy a Siemens 150 millió USD értékű megbízatást kapott a V-1 reaktor felújítására. És még annak a Moravcik-kabinetnek az idején, amely megerősítette Bohunice V-1 bezárásának szándékát, egy tervet hagytak jóvá az erőmű rekonstrukciójára. Korábban, 1993-ban Meciar kormányfő, mikor is felmerült a hitelhez jutás feltételeként a V-1 lezárása, kijelentette: ez szlovák belügy, bízzák hát rájuk, hogy hogyan döntenek.

Ugyanakkor a szlovák környezetvédők is nehezen mozdultak. Az 1991. júniusában Celakovicében tartott energiakonferencián még főleg a szénerőművek széndioxid-kibocsátásán sopánkodtak, az atomerőművek veszélyeiről szót sem ejtettek.

Szlovákiában 1990 és 1993 között 18,5%-kal csökkent a villamosenergia-felhasználás. Igaz, 1994-ben 2,4%-os emelkedés következett. Ennek ellenére szakértők szerint 2005-re várható az 1991-es szint elérése. Az akkori igényeket a jelenlegi villamosenergia-kapacitás is kielégíti, sőt jobb energiahatékonysággal fölösleges és veszélyes üzemektől (így például Bobunkétól) Mohi megépítése nélkül is meg lehet szabadulni – állítják most a környezetvédők.

Ausztria, az érzelmek birodalma

Az építkezést övező síri csend ellenére Ausztriában széles társadalmi mozgalom bontakozott ki Mohi ellen. A zwentendorfi nukleáris létesítmény ügyében kiírt népszavazás, mely sikert hozott az atomenergia-elleneseknek, az osztrák politikusok számára világossá tette: hiba lenne ár ellen úszniuk, jobb azt meglovagolni. Ráadásul, ebben az esetben semmiféle érdekeltségük nem volt, nem úgy, mint Bős–Nagymarosnál. Ez magyarázhatja, hogy pártállástól függetlenül a Mohi-ellenes tiltakozás élére álltak. Az osztrák kormány igen jól taktikázott, minden igyekezete arra irányult ugyanis, hogy a nagyberuházás lázában égő SE és a szlovák kormány lesre fusson. Olyan feltételeket szabott a január 23–24-i bécsi közmeghallgatásra, amit azok – szűkagyúságból – nem fogadtak el. Így nem teljesült az EBRD által szabott egyik kritérium.

Az osztrákok ezek után, az EBRD-n belüli 2,28%-kal élve, a hitel ellen szavaznak. (Mint hírlik, az 57 tagországot tömörítő bank legnagyobb részvényese, a 10%-os Egyesült Államok is erre készül.) Sőt a sógorok a számukra kedvezőtlen döntés esetén a bankból való kilépést is fontolgatják. Alain Pilloux, az EBRD-beli beruházási témafelelős szerint „Bécs félremagyarázza az ügyet, s a kérdés átkerült az érzelmek birodalmába.” (Financial Times, febr. 11.)

Csereüzlet

Eközben a Horn-kormány Meciar kormányfő budapesti látogatásával és az alapszerződés előkészítésével volt elfoglalva. Olyannyira, hogy a kormánynál, jelesül a külügynél és a környezetvédelemnél a közmeghallgatás ügyében protestáló zöld szervezeteket csendesítették a helyzetre való tekintettel, cserébe megígérve, hogy mihelyst Meciar újra Pozsonyban lesz, mindenképp megszervezik a közmeghallgatást. Így nem volt tüntetés a kormányfői találkozó alatt, és lett lakossági fórum most a hétvégén.

Ha a magyar kormány eltökélte, hogy mindent megtesz Mohi beindítása ellen, igen ügyetlenül lépett. Állítólag az osztrák kormány egy tanácsadót küldött Baja miniszterhez ismertetni az osztrák taktikát, hogyan lehet megfúrni a beruházók hibájából a közmeghallgatást. A talpig úriember státusférfiú ezt azzal utasította el, hogy a lakossági fórum és az azt övező tüntetés jól demonstrálja majd elszántságunkat. Ehhez képest a 200 fős demonstráló tömeg az EBRD eddig hezitáló bankárjait is arról győzheti meg, nincs tömeges ellenállás Mohival szemben. Lehet persze, hogy a bécsi fiaskón okulva a beruházóknál is győzött a józan ész. Érdemes elviselni négy kellemetlen órát a beruházás sikeréért.

Egyes megfigyelők szerint a magyar kormány hajlékonyságát az is magyarázhatja: elképzelhető, hogy újramelegítik Paks kibővítésének tervét, vagy akár egy új erőművet is fel kívánnak húzni.

Bokrétamozgalom

Lehet persze az is, hogy a Horn-kormány szándékosan tett szívességet Meciarnak. Ennek motívuma a régóta vágyott szlovák–magyar alapszerződés lehet. Jellemző módon a Horn–Meciar-csúcsot követően kiadott emlékeztetőben egy szó sem esett Mohiról, és a magyar miniszterelnök a találkozót lezáró sajtótájékoztatón az atomerőművel kapcsolatos véleményét firtató kérdés mellett elegánsan elsiklott. E változatra utal a maga kissé képzavaros és ellenszenves módján Palugyai István is (Népszabadság, febr. 13.):

A vízlépcső keltette hullámokon amúgy is nehezen evickélő kormányon azonban a tiltakozást számon kérni kár lenne. A kétséges kimenetelű bősi front mellett ráadásul egy újabbat nyitni, különösen olyankor, amikor a „nehézfegyverekkel” támadó osztrákok mellett a hazai lándzsák amúgy is csak a magyarellenes érzelmeket szítanák fel, legalábbis nem növelné Bősnél a jórészt bizalmi harc esélyeit. (Kiem. Z. Zs.)

A hétvége slusszpoénjaként jött a hír, az oroszok 150 millió dollárt szánnak Mohira (50 hitel, 70 berendezés, 30 fűtőelem). A nagy játékos, Meciar korábbi szavai, miszerint, ha kell, az oroszokkal fejezi be a művet, vasárnap – úgy tűnt – igazolást nyertek. Hétfőn azonban Csernomirgyin, orosz kormányfő már csak egy szándéknyilatkozatot írt alá.

Baja Ferenc ennek ellenére a parlamentben megerősítette, ma az erőmű készültségi fokát és a szlovák eltökéltséget tekintve már nem az a kérdés, hogy az EBRD-ben Mohi ellen szavazunk-e a 0,79%-os részesedésünkkel, hanem az ellentétes érdekek megfogalmazása mellett ne mérgesítsük tovább a viszonyt olyanná, hogy végül az erőműről már ne is legyen hajlandó tárgyalni a két fél.

A talányosan visszafogott nyilatkozat azt sejteti, hogy a sikerágazat, a külügy menedzselte alapszerződés díszes kalpagjára Bős és a fenékküszöb mellé felkerül áldozati bokrétaként Mohi is. A Horn-kormány alakulása óta oly nagyon akart, mégis nehezen összenemezelődő fejfedőt eggyel több ok lesz ezentúl tökfödőnek nevezni.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon