Skip to main content

…a könyvekért ejtett könnyekről

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Már a fülem is háromfelé áll a félrevert harangok pokoli zenebonájától, a siratókórus idegtépő jajszavától: végveszélyben a magyar könyv, a magyar színház, a magyar film – végveszélyben az egész magyar kultúra! Ha most nem lépünk közbe, de azonnal és kőkeményen, nemzeti kincsesházunk Atlantiszként süllyed el a semmibe!

Íróként a legközvetlenebb módon és többszörösen is érintett vagyok legalább a könyv ügyében. Gondolok is a Nagy Végveszedelem harsonákon bezengett balhírére ezt, azt, amazt.

Ilyenformán, hogy készülhetünk a könyv temetésére, vajon mit csinálnak az írók? A magyar írástudók, akiket ugyebár a munkanélküliség, az éhkopp réme fenyeget. Nos, azt hiszem, azzal ütik el az idejüket, hogy szavakat rakosgatnak egymás mellé – szóval hát írnak. Jó, nem mindig könyvet – de tévéjátékot, rádiójátékot, újságoknak publicisztikát, glosszát, politikusoknak beszédeket, ilyesféle jegyzeteket, meg mit tudom én, sok mindent. Még olyat is tudok, akinek könyvet muszáj írnia, és ennek megfelelően könyvet ír, tekintet nélkül a riasztó tőzsdejelentésekre. Mindent összevéve: az írók megvannak. Mondhatnám akár azt is: végzik a dolgukat. Amelynek mibenléte persze némileg megváltozott. Minthogy a Világ állandóan változik. A kultúra reprezentánsa, fényességes non plus ultrája valaha a könyvbe nyomtatott Mű volt – ma viszont már nem egyértelműen az. Változnak az idők, a környülállások, a technikák, a műfajok, a feladványok – ma máshol, másképpen lehet elmondani, amit el kell mondani. A Golyóbis mozog – de mi ebben a meglepő? Hát azt hittük: áll?

Személyes önmagamra lefordítva a dolgot: személyi igazolványom bejegyzése szerint „író” volnék – de csakugyan nem gondolom, hogy „írónak születtem” volna. Amiképpen szénbányásznak, cukrásznak, szilvatermelőnek, újságárusnak, női fodrásznak sem „születik” az ember – hanem EMBERNEK születik, aztán, felcseperedve körbenéz, hogy ugyan miféle tennivalók kínálják magukat, és választ közülük valami kedvére valót, azt csinálja, amíg a kedvéből vagy a lehetőségekből futja. Majd, ha változik a kép, és kevesebb cukrászsüteményre vagy szilvára van szükség, de több szénre vagy több női fodorra, hát szépen, értelmesen átcsoportosul: csinál azon túl inkább ő is szenet vagy fodrokat. Merthogy ez egyebek mellett piac kérdése. Amellett meg szolgálat. Annak alázatos belátása, hogy nem a szénbányászás, fodrászás, szilvatermelés, könyvcsinálás van érettem, hanem arra való lennék, hogy tegyem, amire szükség mutatkozik. Ami pedig a „kultúrát” illeti: bizony a szilvatermelés, cukrászás, szénbányászás s i. t. is KULTÚRA. Meg nagyon is kultúra: ennek az egész összefüggésrendszernek a megértése.

Piacot álmodtunk, vagy nem? Én legalább igen. Mert elegem volt abból a gyalázatos világból, amely a munkámat a piacból kivonta: a társadalmi igények ellenében, „politikai” fantazmagóriák jegyében szabta meg, hogy mekkora példányszámban válhassanak hiánycikké a könyveim, vagy hogy megjelenhessenek-e egyáltalán. Most itt a piac: az igények nagyjából szabad érvényesülése. Hogy hitvány kufárok csapolják meg a könyvkiadás hasznát, de még a tőkéjét is? – hát persze, ha hagyjuk. De talán mégsem ez a lényeg. És nehogy már pókhálóval gyógyítsuk a sebeket, mérget igyunk orvosság gyanánt! Nehogy a végre megvalósuló piac ellenében megpróbáljunk piackivételezett helyzetet kisírni magunknak! Én elutasítottam Aczél elvtársat, aki a piac törvényére fittyet hányva diktálhatott, hogy belőlem maximum csak ennyi meg ennyi kell, vagy semmi – most akkor szeressem X. urat, aki magát Aczél e. t. hajdan volt szerepére önjelölve újfent csak diktálni szeretné, hogy kiből mennyi kell a „nemzeti” kultúrába? Na de tényleg, hát ki az a főbölcs, akinek az eszét többre kellene tartanom a piaci vevőénél?!

Készséggel elismerem: a mai piaci vevő sem áll hivatása magaslatán. Mert mit keres? – leginkább silány bóvlit: horoszkópot, horrort, ufóbaromságokat, nemzeti és egyébféle mitológiát – nem igazán lelkesít az ízlése. De abbahagyom a gyalázkodást, mert a vevő ócsárlása soha még egyetlen piacnak sem tett jót. És elnézem a jajveszékelők népes hadát: ők ugyan mifélék? Ott ágál az ismert politikus, aki nem oly rég még Aczél e. t. buzgó katonájaként segített deformálni a magyar kultúra értékrendjét. Ott virítanak a „könyvszakma” felkentjei – jórészt ugyanők, akik tegnap még a hatalom szemvillanásaiból is érteni vélték a direktívát, vagy akár még szemvillogtatás nélkül is, önként és dalolva mentek elébe a hogyhívjáknak. Meg a pedagógusok! A napokban épp az ő össznépi sirámaikat csapta a fülembe a tavaszi szél; és akkor úgy eszembe jutott – hát bizony nemcsak néhány nagyszerű, áldott emlékű tanítóm, hanem az a sok-sok silány szolga, akik felnevelték ezt a mostani félanalfabéta vagy negyedművelt siserehadat, a mai igénytelen fogyasztót, napjaink piacának szavazóit. Vigyázat, vén róka vagyok, ismerem jól az arcokat!

Amúgy, szubjektíve: természetesen magam is a könyvnek drukkolok. És ha most rosszul megy a sora, ókor én is ejtek érte könnyet. De inkább csak alkalmilag, és tényleg csak egy cseppecskét. És azt is gyorsan felszárítja az elnyűhetetlen optimizmusom. Mesélik: bugyiboltok nyílnak a tegnapi könyvesboltok helyén. Kár, de csakugyan! Ám hiszem, mégis, hogy amiképpen a patinás emlékű Andrássy úti Singer és Wolfner könyvesház is egy kárpitosműhely vagy egy hentesüzlet helyét vette át anno, úgy ez a mostani sorsfordulat is fordulhat egyszer még vissza. Ha majd a tanítók képesek lesznek újra könyvszerető generációkat kiadni a kezükből. És ha az írástudók képesek most egy ideig még lyukas nadrágban is tovább róni a betűket, okos sorrendben, valóban közérdekű értékeket teremtve. Akkor. Enélkül persze nem. Mert rinyálás és piackorlátozó rendszabályok kikövetelése itt nem segít. Csak a szorgos, tisztességes és használható értékeket teremtő munka.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon