Skip to main content

A botrány legalitása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Október 23. bizottság


– A kormánypárti képviselők nem szavazták meg a bizottság felállítását, egy sajtótájékoztatón le is szögezték, hogy ez a képviselőcsoport semmilyen felhatalmazással nem rendelkezik, tagjai csak egyéni képviselői jogaikkal élhetnek. Így igazán bizonyító erejű dokumentumok, belső utasítások, felvételek, levelek beszerzésére a jogosítványaink kevésnek bizonyultak. Nem foglalkozhattunk a személyi felelősség kérdésével, illetve a feltételezett szándékokkal sem. Egy sor olyan probléma merült fel, hogy elmaradtak intézkedések, amelyeket ugyan jogszabályok nem írnak elő kötelezően, de megtételüket nem is tiltják. A rendőrség tudott az előkészületekről, tudott a szkinhedek várható mozgásáról, vélhetőleg tudott arról is, hogy a szkinhedek mögött álló különböző szervezetek valamire készülnek október 23-án. Az információt a BRFK ifjúságvédelmi osztályától és a Nemzetbiztonsági Hivataltól kapták meg, de nem futtatták fel a megfelelő szintekre. Kizárólag a Köztársasági Őrezredet értesítették, a Belügyminisztériumot, vagyis az ünnepség megrendezésének a fő felelősét és magát Boross Pétert, aki személyesen is jelen volt a Kossuth téren, a rendőrség elmondása szerint nem értesítették. Boross Péter is megerősítette, hogy semmiféle előzetes információt nem kapott.

Beszélő: Hihető ez?

– A rendőrség, mondták, önálló szervezet, a saját hatáskörében kell megtennie a szükséges óvintézkedéseket. Ugyancsak súlyos hiányosság volt, hogy a köztársasági elnök urat és környezetét sem értesítették a várható mozgásról, az előkészületekről. Pedig hamar kiderült, hogy a szkinhedek milyen eszközökkel érkeznek Budapestre, milyen tömegben. A mozgásirányukból világosan lehetett tudni, hogy a Kolumbusz utcai Pofosz-székházba készülődnek. A Pofosz-székházban, jóval az ünnepség előtt már vita volt arról, hogy milyen magatartásformát tanúsítsanak a Kossuth téren.

Beszélő: Kiderült, hogy kik és pontosan miről vitatkoztak, és hogyan döntöttek?

– Megkérdeztük, készült-e valamilyen jelentés a Kolumbusz utcai eseményekről, hiszen szemtanúk még videokamerát is láttak olyan személyeknél, akiket feltevésük szerint a rendőrség vagy a Nemzetbiztonsági Hivatal küldött. Azt az egyértelmű választ kaptuk, hogy semmilyen jelentés nem készült.

Beszélő: A Nemzetbiztonsági Hivatal képviselője hajlandó volt nyilatkozni a bizottságnak?

– Füzessy Tibor csak úgy vállalta a találkozást velünk, ha Boross Péter belügyminiszter úr is jelen van. A tárca nélküli miniszter válaszai végül megerősítő jellegűek voltak mindazzal kapcsolatban, amit Boross Péter mondott. Arra a kérdésre, hogy a rendőrség miért nem tájékoztatta a köztársasági elnök urat a várható veszélyről, Boross Péter azt felelte, hogy a rendőrség az európai normáknak megfelelően járt el. Ha ugyanis akkora a veszély, hogy az elnök biztonsága nem garantálható, akkor nem is szabad kiengedni a térre. Ha viszont a biztonsági szervek úgy ítélik meg, hogy a probléma kezelhető, akkor azért nem szabad szólni neki, hogy feleslegesen ne idegesítsék fel. Így aztán Göncz Árpádot teljesen felkészületlenül és váratlanul érte az esemény. Abban igaza lehet a rendőrségnek, hogy ha az elnök elkezdi a beszédét, a hangosítás vélhetőleg elnyomja a zajt. De éppen ezért kellett volna informálni arról, hogy mi várható.

Beszélő: Sikerült-e feltárni, hogy kik szervezték a szkinhedek budapesti útját?

– Ez a különböző meghallgatásokból, dokumentumokból nagyjából már körvonalazható. Szóba jöhet a Pofosz, amelyik az utolsó pillanatban ingyen a rendelkezésükre bocsátotta a székházát. Szóba jöhet az ’56-os Forradalmi Nemzeti Szövetség. Erőteljes szerepet játszott a szervezésben a Honvédhagyomány-őrző Szervezet, az ’56-os Magyarok Világszövetsége, az ’56-os Antifasiszta, Antibolsevista Szövetség. Ezek mind olyan szervezetek, amelyeknek korábbról közismert kapcsolataik voltak különböző szkinhedszervezetekkel, vagy ahogy ők nevezik, a konzervatív ifjak csoportjaival. Ugyancsak közismert, hogy a Keleti pályaudvaron a rendőrség várta a vidékről érkező szkinhedeket. Különféle ütőeszközöket vettek el tőlük, aztán a rendőrség végigkísérte az útjukat egészen a Pofosz-székházig, majd a Pofosz-székháztól a Kossuth térig. A rendőrség álláspontja szerint a kíséretre azért volt szükség, mert ez volt az egyetlen lehetőség, hogy szemmel tartsák őket. Más szakértők azt mondják, ha nincsenek ott a rendőrök, akkor a szkinhedek húsz méterre sem jutnak el a Keleti pályaudvartól, mert a környék a szkinhedellenes csoportok gyülekezőhelye. Vagyis a rendőrök nem annyira szemmel tartották, hanem inkább biztosították a szkinhedeket.

Beszélő: Senkit nem állítottak elő, akinél ilyen eszközöket találtak?

– Nem.

Beszélő: De mit mondtak, miért nem? Ha valaki biciklilánccal és baseballütővel, azaz felfegyverkezve, csoportosan érkezik Budapestre egy állami ünnepség színhelyére, arról feltételezhető a rendzavarás szándéka.

– Pintér Sándor azt mondta, értelmezhetetlen, mi számít támadófegyvernek. Álláspontja szerint így is túllépték a jogosítványaikat azzal, hogy elvették ezeket az eszközöket.

Beszélő: Felírták azoknak a nevét, akiket igazoltattak, illetve akiktől ütőszerszámokat vettek el?

– Nem tudom, erre nem kérdeztünk rá.

Beszélő: Videofelvételek nem készültek?

– De, kétféle is készült. A rendőrség kézikamerával menet közben folyamatosan készített felvételeket, és külön készített felvételeket a Köztársasági Őrezred is. Mind a két dokumentumanyagot készséggel rendelkezésünkre bocsátották, a rendőrség mintegy háromórás videoanyagot mutatott meg. Szemtanúk szerint a szkinhedek jelentős része már jóval az ünnepség megkezdése előtt megjelent a téren, és a korlátnál gyülekeztek, rögtön a miniszterek sorfala mögött. Itt megint fölvetődik az a kérdés, hogy amikor már sejteni lehetett, hogy készülnek valamire, nem lehetett volna-e szétoszlatni őket, hátrébb szorítani, akár valamilyen úton-módon eltávolítani a térről. Ebben megint a passzivitás, a határozatlanság mutatkozik meg. Tény, hogy az előzetes információknak köszönhetően nagyon erős biztosítás volt a téren, és mind az egyenruhás, mind a civil ruhás rendőrök folyamatos kapcsolatban álltak az irányítással. Maga Pintér Sándor is abban a helyzetben volt, hogy azonnal adhatott utasítást. Megkérdeztük, hogy ott a téren miért nem intézkedtek azonnal a botrány kitörésekor. A válasz az volt, hogy az emberek szétszórtan, különböző csoportokban ordítottak. Tehát vagy nem csinálnak semmit, vagy az egész teret kiürítik.

Beszélő: A videofelvételek szerint a kiabálók zöme nem szkinhed volt, hanem idősebbek, a Pofosz, az ’56-os szervezetek tagjai. Mit mondanak a rendőrök, nem láttak-e veszélyforrást abban, hogy a közönség nagy része az MDF ünnepségéről, a Bem-szobortól jött át a Kossuth térre?

– A közvélemény szemében a szkinhedek, a nácijelvényesek keltették a legnagyobb feltűnést. Mi is a szkinhed vonalra álltunk rá, az ő mozgásukat próbáltuk nyomon követni. Csak a végén derült ki, hogy tulajdonképpen az egész nem szkinhedügy volt, hanem szervezetek sokaságának volt benne része, a szkinhedek bizonyos értelemben csak kellékek voltak.

Beszélő: A Bem-szoborhoz kik szervezték a tömeget?

– Ezt nem vizsgáltuk. Biztos, hogy az ’56-os szervezetekben volt mozgósítás.

Beszélő: A Bem-szobornál Für Lajos mellett az ’56-os Szövetség alelnöke, Tajti Ferenc beszélt, aki március 15-én a Szabadság téren fegyverekkel fenyegetőzött. A Bem-szobortól a tömeg a Margit hídon át vonult a Kossuth térre, egy határőrök vezette teherautó nyomában, amelyen korhű ruhában, mintegy élőképként ’56-os felkelők foglaltak helyet. A tömeg élén a kormány tagjai, a rendőrség és a Köztársasági Őrezred vezetői egyenruhában; az emberek között egyenmelegítős határőrök röplapokat osztogattak – azután ez a sokaság kifütyülte a köztársasági elnököt. Nem volt ebben valami nagyon megtervezett, mondhatni programozott, legalizált botrány?

– Mi csak az állami szervek szerepét vizsgálhattuk. Ahhoz, hogy társadalmi szervezetek, vagy ne adj’ isten egy másik politikai párt háttérszervezését vizsgáljuk, nem volt semmiféle jogunk.

Beszélő: A belügyből kit hallgatott meg a bizottság?

– Boross Pétert.

Beszélő: És azokat, akik az ünnep forgatókönyvét összeállították? A BM Sajtóosztályának vezetőjét, munkatársait. Szabó Esztert, Barsi Tomajt?

– Bevallom őszintén, örültünk annak, hogy Boross Péter hajlandó volt válaszolni a kérdéseinkre.

Beszélő: Mi történik az összegyűjtött anyaggal?

– Átadjuk a Háznak. A meghallgatások jegyzőkönyvét, a dokumentumtárat, mindezt hivatalosan eljuttatjuk a Ház elnökének. Gondolkoztunk azon, hogy az ügyészségnek átadjuk-e az iratokat, de miután a Ház elnökének fölkérésére az ügyészség vizsgálatot indított a négy volt rendőrtiszt ügyében, akik többek közt október 23-ával kapcsolatban is elmarasztaló kijelentéseket tettek a rendőrség vezetőire és a belügyminiszterre, úgy ítéltük meg, hogy nincs szükség újabb kezdeményezésre, hiszen a vizsgálat amúgy is folyik.

Beszélő: Köszönöm a beszélgetést.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon