Skip to main content

A hamburgi bizonyítványmagyarázók

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
CDU-kongresszus


Mint azt a hazai jobboldal prominenseitől nemrégiben megtudhattuk, komoly teher, nagy felelősség nehezedik a magyar választópolgárok vállára: májusi voksaikkal ugyanis nemcsak a honi politika további irányát szabhatják meg, hanem az őszi Bundestag-választás kimenetelét is befolyásolhatják. Erős a gyanúm, hogy újfent a kisnemzeti fontoskodás szózata szállt fel hazai nagyjaink ajkairól: a német kereszténydemokraták hamburgi kongresszusán nem foglalkoztak a Kárpát-medencéből érkező választási hírek várható hatásainak elemzésével. Úgy látják, boldogulnak magukban is: ezt meg akár nagynemzeti gőgnek is minősíthetnénk.

Rokon vonásokat azért találhatunk. Sőt: nálunk már rég etikai kódex után kapkodnának az érzékenyebb lelkűek, ha olyasféle támadásokat kellene hallgatniuk, amilyenekkel a kereszténydemokraták illették szociáldemokrata ellenfeleiket. Schäuble frakcióvezető, s Waigel, a bajor testvérpárt, a CSU vezére sommásan a szocdemek szavahihetőségét vonta kétségbe, sőt, Waigel nyomatékul hozzátette: senki sem tud úgy hazudni, mint az SPD. A személyes támadásokkal sem takarékoskodtak az európai jellegű jobbközép politizálás németországi rezidensei. Scharping szociáldemokrata pártelnököt a világos alternatíva elmosásával vádolták, helyettese, Lafontaine pedig még rosszabb minősítést kapott: róla Schäuble egyszerűen kijelentette, hogy nála a becsület nélkülözhető, másodrendű erény csupán.

Így szól tehát a választási kampánydal a művelt Nyugaton: az ellenfél kíméletlen, agresszív sarokba szorítása ezek szerint ott is a politikai harcászat alkotóeleme. Igaz, ami igaz: a kíméletlen, de nyílt és konkrét támadás még mindig kevésbé ártalmas és visszataszító, mint az általános hazaárulózás.

Persze a nemzeti téma sem maradt érintetlen Hamburgban. No nem a határokon túl élő németek kérdését vették elő (ott megtanulták, és nem felejtették el, hová vezetett a határokon túli nemzeti kisebbségek kérdésének a középpontba erőltetése), inkább a Kohl-korszak legnagyobb külpolitikai sikerét hozó és legtöbb belső feszültségét okozó német újraegyesülés kapcsán verték el a port ismét a baloldalon: a kereszténydemokrata szónokok szerint az SPD nem akarta igazán a német egységet, s a mostani problémák felnagyításával csak a rossz hangulatot gerjeszti, s voltaképpen a jobb- és baloldali szélsőségeknek segít.

Gazdasági kérdésekben sem volt más a hangnem, itt is a szociáldemokraták pocskondiázása dominált. Waigel szerint az SPD programja csak politikai zavarosságot és szédelgést tükröz, s takarékossági ígéreteik nem vehetők komolyan. „Előbb lesz egy bernáthegyi vegetáriánus, mint hogy Lafontaine akár egy szubvenciót is leépítsen” – jelentette ki a bajor pártvezér.

Kohl megint jó politikai dramaturgnak bizonyult: hagyta a vezéreit tajtékozni, ő maga viszont már jóval méltóságteljesebb, pártját harcba hívó zárszót mondott. A harc célja természetesen nem a hatalom megtartása, hanem a kötelességteljesítés: ezt diktálja a meggyőződés, hogy a CDU viszi a helyes úton az országot.

Az egész kongresszust jellemző harcias hangnem, az ellenfél sűrű emlegetése elgondolkoztató: miért az ellenfelet állították a kereszténydemokraták kongresszusuk középpontjába?

Ez választási évben akár természetes is lehet: a politikai játszma velejárója a határozott, támadó fellépés, mellyel a vetélytársat defenzívába lehet szorítani – a védekező ellenfél többnyire rosszul mutat a képernyőn.

De több is rejtőzik a harcias fellépés mögött, mégpedig a bizonytalanság. A százszor elátkozott közvélemény-kutatások ott is az ellenzék, a szociáldemokraták előretörését, sőt relatív győzelmét ígérik, 35-40% körüli eredményt jósolva. A CDU–CSU-szövetség ennél kevesebbre számíthat. Kohl sikere, a német újraegyesítés, mellyel Bismarck mellé remél kerülni a német történelem dicsőségtábláján, mára inkább árnyoldalait leplezi le a német választók előtt. A nyugati tartományok gazdasági potenciáljának megcsapolását s életszínvonalának stagnálását már nem veszi jó néven a nemzeti jelszavakra egyébként pozitívan reagáló ex-nyugatnémet, a Wessi; s a Hegyeshalomnál annak idején örömkönnyek között áttrabantozó exkeletnémet, az Ossi sem igazán elégedett az eredménnyel, hiszen neki inkább a piacgazdaság nehézségeivel volt eddig alkalma megismerkedni. Kohl gátlástalan ígérgetéseit (egy német sem fog rosszabbul élni, mint azelőtt) nem felejtették el, márpedig ősszel a választók elé kell állni. S meggyőződés ide, küldetéstudat oda – az a fránya választópolgár megint nem a nemzeti üdvtörténet, hanem saját mikrotörténelmének négyéves értékelése alapján fogja döntését meghozni. Ez a borzasztó ebben a parlamenti demokráciában.

A CDU érzi, tudja: nem állhat jeles bizonyítvánnyal a választók elé. S mit is mond a Kovácsék gyereke, ha rossz bizonyítványt visz haza? „A Szabó Pistié se jobb!” Így van a német kormánypárt is: a saját bizonyítványáról nem tud jót mondani, hát szidja a másikét, s így kér újra bizalmat. Ritkán szokott bejönni.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon