Skip to main content

Egy nagy párt, amely az emberi jogokkal bíbelődik

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Mióta hallottuk, hogy az emberjogi beállítottság nem tesz jót egy politikai párt gazdasági-politikai teljesítőképességének, aggódva vizslathattuk magunkat: meddig terjed doktriner – valóságidegen – kisebbségeket babusgató polgári radikalizmusunk, s hol kezdődik egészséges, pragmatikus középpártiságunk. A dilemma tőlünk nyugatra, polgárosultabb világban sem ismeretlen.

A pragmatikus vezetés

Van például egy politikai párt Németországban, mely éppen a gazdasági és szociális problémák mentén szerveződött meg vagy százhúsz esztendeje, s létezésének egész ideje alatt mégis egyszerre harcolt politikai szabadságért, emberi jogokért és szociális igazságosságért. Az SPD-ről, a német szociáldemokrata pártról van szó, mely a múlt héten tartotta rendkívüli kongresszusát.

Az ok, mely miatt kongresszust kellett összehívni, az egész német társadalmat megmozgatta: miképpen lehetne valamilyen mederbe terelni a szövetségi köztársaságra zúduló menekültáradatot. A vita, mely nem mindig – s egyre kevésbé – zajlik a parlamentáris vitakultúra normarendszere szellemében, a legnagyobb német ellenzéki párt egységét is megtépázta.

A jobboldali előretöréstől megszeppent pártvezetés, élén a flegmatikus skandináv hidegvért sugárzó Björn Engholm pártelnökkel, hajlott a menedékjogot az európai átlagnál jóval liberálisabb módon garantáló alkotmány megszorító értelmű módosítására. Úgy látszik, hogy a német közvélemény többsége is szimpatizál egy ilyen irányú változtatással.

A doktriner tagság

Ám közbeszólt a párttagság, s az SPD-ben is jelentkezett az ismerős dilemma: a párttagság, avagy a választók – feltételezett – véleménye legyen-e irányadó a párt új vonalvezetésének kialakításakor? A szociáldemokrata tagság többsége ugyanis úgy vélte, hogy veszélyes és helytelen dolog lenne túl szélesre tárni a kiskaput az idegenellenesség előtt, s ragaszkodni kell az alaptörvény nagyon humánus alapelveihez. Sikerült is ilyen irányban befolyásolni a döntéshozatalt: maradjon meg az alkotmány 16. §-ában rögzített jog a menedékre az üldöztetés elől. Viszont az SPD hajlik a módosításokra is: „az európai normák szerint” demokratikusnak minősülő országokból érkezőkre ezentúl nem terjedne ki automatikusan az üldöztetés vélelmezése; „demokratikusnak” minősülő harmadik államból érkezőket vissza lehetne oda küldeni; s végezetül: fenntartva a bírósági jogorvoslati utat lerövidítenék a menekültstátus megadásáról vagy elutasításáról való döntés folyamatát. (A hosszadalmas és nehézkes eljárás az egyik legnagyobb vonzerő az ide igyekvők szemében.)

Ezzel a döntésével az SPD hozzájárult a menekülteknek igen kedvező gyakorlat szigorításához (amelynek alapja a náci rémtettek miatt érzett bűntudat), de az alkotmányban rögzített alapelvekről és garanciákról a menedéket kérők esetében sem mondott le.

A kongresszuson az SPD továbblépett a középpártiság irányába. A jóváhagyott megoldási módozatok elfogadhatóak a liberálisok, sőt, a kereszténydemokraták egy része számára is. Megint az a helyzet állt elő, mint az abortuszvita esetében: komoly emberjogi témák egyesítik a liberalizmus minimumához ragaszkodókat, tekintet nélkül a párttagozódásra. S az emberi szabadságjogokért éppen az a párt áll ki leghatározottabban, melyet Németországban – s nemcsak ott – gyakran illetnek a szabadságot korlátozó szocializmus vádjával. Holott ez a vita is, mint annyi más, bizonyítja: a szociáldemokraták a polgári szabadságjogok határozott védelmezői. A gazdasági és szociális jogok emlegetése nem jelenti az alapvető emberi és polgári jogok elhanyagolását, még kevésbé tagadását.

Az SPD kongresszusának záró- és utóhangjai is ezt mutatják: Engholm jelezte, hogy a menekültvita lezárása után a gazdasági és szociális kérdések következnek. A hangulat azt mutatta, hogy az SPD nyerni akar az 1994-es választásokon. Akkor kamatozhat az a kíméletlen őszinteség, mely 1990-ben elriasztotta a választókat az SPD-től, s a zavartalan átmenetet ígérő CDU-hoz taszította őket. S úgy látszik, hogy a világpolitika új szelei is kedveznek a szociáldemokráciának. Clinton, az amerikai demokraták sikere azt sejteti, hogy vége a 80-as évek konzervatív hullámának. A reaganizmus hátulütőit most kezdi érezni az amerikai társadalom, érdemeit pedig – hiába, kegyetlen dolog a politika – kezdik felejteni. Ismét a nagy társadalmi, szociális kérdések felé fordul a figyelem Amerikában, s ezt a honi politikai divatok arszlánjainak figyelmébe is ajánlanám – közeleg az ideje a fazonigazításnak!

Középső közép?

Az SPD határozott középpárti nyitása pedig arra figyelmeztet, amit mifelénk oly sokan hajlamosak elfeledni: a középpártiság, a centrumpolitika nem egyetlen politikai irányzat, pl. a liberálisok monopóliuma. A közép is lehet sokszínű: balközép, jobbközép, középső közép stb., sőt az igazán kiegyensúlyozott centrumpolitika több pártra épít. A szociális kérdések hangsúlyos kezelése, a társadalmon belüli és a globális – mondjuk ki bátran: nemzetközi – szolidaritás vállalása nem valamiféle ügyesen leplezett szélsőbalos hatalomátvételi konspiráció, hanem egyfajta eszközrendszer, amely igen alkalmas a polgári társadalom problémáinak kezelésére. Ennyi, és nem több.

Ezt az eszközrendszert ígéri az SPD kongresszusa, melyet többen „új Bad Godesberg”-ként emlegetnek. Olyan jelentős fordulatról, mint az 1959-es volt, most nem beszélhetünk. Az SPD-nek a széles értelemben vett közép – vállalkozók, szakértelmiség, szakmunkásság – felé fordulása mindenesetre sikert ígér 1994-re. Erre is érdemes odafigyelnünk.


























Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon