Skip to main content

Hol vádlók, hol vádlottak

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Február 26-án kiszabadult a Lefortovo börtönből Alekszandr Ruckoj exalelnök és néhány társa: Ruszlan Haszbulatov egykori parlamenti házelnök, Viktor Baranyikov exbelbiztonsági miniszter és Dunajev volt belügyminiszter-helyettes, akiket a tavaly októberi „véres események” óta tartottak fogva „tömeges rendzavarás szervezésének” vádjával. A kommunista-nacionalista többségű orosz Állami Duma – mint az várható volt – a vizsgálati fogságban sínylődő „ellenzék” vezéreire is kiterjesztette az amnesztiarendelet jelcini tervezetének hatályát. A döntés elleni tiltakozásul lemondott Kazanyikov főügyész, aki Jelcin elnök feltétlen híveként tavaly októberben vette át az orosz főügyészség vezetését a parlamentet támogató Sztyepankovtól (Beszélő, 1993., 39. sz.).

Ruckoj exalelnök nemcsak „tömeges rendzavarás szervezésében” volt vétkes: 1993 augusztusa óta korrupciós ügyben is folyt ellene eljárás. Csakhogy a moszkvai főügyészség ez év januárjában „bűncselekmény hiányában” megszüntette ebben az ügyben a nyomozást, elindította viszont ismeretlen tettes ellen – az orosz Btk. 130-as paragrafusa értelmében – rágalmazás miatt. A rágalmazást azokkal az utóbb hamisnak bizonyult bizonyítékokkal követték el, amelyeket a tárcaközi korrupciós bizottság „legfelsőbb állami vezetők korrupciós ügyeivel foglalkozó” albizottsága nyújtott be a moszkvai ügyészséghez, illetve hozott nyilvánosságra tavaly augusztusi sajtótájékoztatóján. A becsületsértő rágalmazóra a Btk. szerint akár 5 évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható, de a „bizonyítékokat” megtaláló és nyilvánosságra hozó „ismeretlen tetteseknek” nem kell túlzottan aggódniuk, hisz ma is magas rangú állami vezetők vagy Duma-képviselők, s így mentelmi joguk van. Az albizottság egyébként tavaly év végén megszűnt: Andrej Makarov alsóházi képviselő, az albizottság egyik vezetője szerint „teljesítette küldetését”. Igaz, fennállása alatt egyetlen esetben emelt vádat, mégpedig Szilveszterov vezérőrnagy ellen, a Németországban állomásozó Nyugati Hadseregcsoportnál történt visszaélések miatt. Pedig ügy lenne bőven: Ella Panfilova volt szociális miniszter asszony szerint az orosz privatizáció a korrupció melegágya, az orosz ÁVÜ vezetője, Anatolij Csubajsz szerint azonban minden rendben van a privatizáció körül… Legalábbis egyetlen magas rangú privatizációs hivatalnok sem bukott le.

A tárcaközi korrupciós bizottság nem is az ilyen ügyek kivizsgálására született – méghozzá a későbbi fővádlóit, Alekszandr Ruckoj alelnök vezetésével –, hanem egyértelműen a politikai kikészítés eszközeként. Ruckoj tavaly márciusban látványosan szakított Jelcin elnökkel, s ő vetette be először a korrupciós „fegyvert” egy héttel az áprilisi „bizalmi szavazás”, a referendum előtt.

A gyanúsítottak akkor Jelcin belső körének ismert személyiségei voltak. Mihail Poltoranyint – aki akkor épp az orosz sajtót felügyelő Információs Központ vezetője volt – a berlini szovjet kultúra házának elkótyavetyélésével gyanúsították, Vlagyimir Sumejkót – akkori első miniszterelnök-helyettest – pedig egy bébiétel-vásárlási tranzakcióban, továbbá nagy értékű külföldi ingatlanok eladásában játszott szerepe tette gyanússá. (A bébiételért átutalt 15,5 millió dollár fejében csak 5,5 millió dollárnyi áru érkezett Oroszországba…) A bizottság fénykorában állítólag tizennyolc bőröndnyire rúgott a terhelő adatokat tartalmazó dossziék mennyisége.

Ruckoj akciója nem maradt válasz nélkül. Május elején Jelcin alelnöke minden megbízatását visszavonta, testőrségét – tekintettel a feladatok hiányára – a minimumra csökkentette… A gépezet azonban már beindult. A Ruckoj–Haszbulatov-párti főügyész, Sztyepankov emberei elindították a vizsgálatot Poltoranyin és Sumejko ügyében. A tárcaközi bizottság élére azonban friss erők kerültek: ők viszont épp a Ruckoj- és Haszbulatov-párti politikusok ellen kezdtek terhelő bizonyítékokat gyűjteni. A korrupiós ügyekben szaktekintélynek számító Andrej Makarov ügyvéd annak idején olyan sikeresen védte Brezsnyev vejét, a korrupcióval vádolt Csurbanov belügyminiszter-helyettest, hogy több mint 700 ezer rubelről alig 4 ezerre faragta le a vesztegetések összegét, a biztos halálos ítélettől mentve meg ezzel védencét (az akkor hatályos szovjet Btk. szerint ugyanis 10 ezer rubel felett már halállal is büntethették a korrupciót). A sztárügyvéd ezúttal a másik oldalon mint vádló sem vallott szégyent. Alig két hónap alatt bizonyítékok sokaságát szerezte meg Baranyikov belbiztonsági miniszter, Dunajev belügyminiszter-helyettes, pontosabban feleségeik ellen: a feleségek több tízezer dollárt költöttek svájci bevásárlókörútjukon, melyet a koronatanú, Dmitrij Jakubovszkij szerint egy nyugati üzletember finanszírozott. Hamarosan Ruckojról is sikerült kideríteni, hogy saját cége van Svájcban, ráadásul a számla kezelését egy kanadai üzletemberre bízta, aki a vizsgálat idején sajnos már nem volt az élők sorában. A Trade Links Ltd. bevétele természetesen bébiétel-vásárlási machinációkból származott… A cégalapító okiratot és egyéb terhelő dokumentumokat ugyancsak egy bizonyos Dmitrij Jakubovszkij segítségével szerezte meg a tárcaközi bizottság nyomozócsoportja. A szenzációs eredményekről augusztus 18-án sajtótájékoztatón számolt be Makarov ügyvéd, majd a 700 oldalnyi bizonyítékot átadta a moszkvai városi ügyészségnek. Ezen a sajtótájékoztatón már magát az orosz főügyészt, Sztyepankovot is korrupcióval vádolta az albizottság…

Poltoranyin és Sumejko ártatlannak bizonyult, a másik tábor pedig „tömeges rendzavarás szervezéséért” rács mögé került.

A korrupciós kriminek itt akár vége is lett volna, ha a moszkvai ügyészség nyomozói el nem jutnak Svájcba. A svájci út azonban fényt derített néhány olyan tényre, amely elkerülte a tárcaközi bizottság figyelmét, egyúttal megkérdőjelezte a korábban bemutatott bizonyítékok hitelességét. Ruckoj a szovjet hadsereg tisztjeként 1990 februárjában nehezen alapíthatott céget Svájcban, így aztán sem az alapító okiraton, sem a cég banki kartotékján nem szerepel a neve, aláírása. Az időközben elhunyt kanadai üzletemberrel – akire a „bizonyítékok” szerint 1991. augusztus 27-én a számlakezelést bízta – nehezen találkozhatott, hiszen ebben az időpontban Ruckoj nem járt Kanadában, a kanadai pedig az éber szovjet határőrség adatai szerint nem lépett be a Szovjetunióba. Egy közös ismerősük azért volt, Dmitrij Jakubovszkij, az egész történet kulcsfigurája, aki hol az egyik oldalon, hol a másikon bukkan fel. Az egykori repülőtéri hadnagy az SZKP vagyonának átmentésével alapozta meg karrierjét. Fergeteges katonai pályafutására – négy hónap alatt lett hadnagyból ezredes – nem más, mint Vlagyimir Sumejko tette volna fel a koronát, vezérőrnaggyá nevezve ki harminc-egynéhány éves nem hivatalos tanácsadóját, ha az nem távozott volna titokzatos körülmények között külföldre. Mindenesetre a tárcaközi bizottság szinte az összes fontos terhelő bizonyítékhoz „Gyima tábornok” külföldi ténykedésének eredményeként jutott hozzá.

Jakubovszkij – orosz sajtóértesülések szerint – jelenleg Moszkvában tartózkodik, annak ellenére, hogy a főügyészség 25 millió USD elsikkasztásával vádolja. Vlagyimir Sumejko, akit időközben az orosz parlament felsőházának elnökévé választottak, erkölcsi kár címén 5 millió rubelre (kb. 3 ezer USD) perelte be a szélsőséges Gyeny című lapot, mely korrupcióval vádolta őt. A perdöntő bizonyíték a főügyészségi nyomozást lezáró határozat volt, mely ártatlannak nyilvánította a politikust. Mint kiderült, a vád tárgyát képező visszaéléseket nem Sumejko, hanem két „tanácsadója”, Jakubovszkij és társa követte el: együtt több mint 40 millió USD-t tüntettek el – gyanútlan főnökük tudta nélkül.
Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon