Skip to main content

A szociális csomag

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A kormányülést követően Bokros Lajos pénzügyminisztertől és Kökény Mihály népjóléti államtitkártól egybehangzóan azt hallhatta lapunk, hogy az utolsó pillanatban a „rászorultsági alapú” gyermekgondozási segély kontra anyasági támogatás ügyben simultak el a nézetkülönbségek a két tárca között. A népjólét inkább lemondott volna a szüléskor 10 ezer Ft-ra rúgó anyasági apanázsról, csak hogy a „gyermekgondozási juttatás” elnevezéssel egyazon kalap alá vont gyedet és gyest 2 évig továbbra is jövedelmi és vagyoni helyzettől függetlenül adják. Ezzel az apró kis tüskével a népjólét a „rászorultság” pénzügyes luftballonjába kívánt lyukat ütni; végül azonban elállott e mesterkedéstől, beérte annyival, hogy a rászorultság eszméjének a lakosság puszta nyilatkozat kitöltésével – nem pedig jövedelem- és vagyonigazolással – áldoz majd. Kökény szerint az igazolás megalázó és költséges eljárás lenne; s hogy sikerült kivédeni ezt, a lakosság (az időközi demográfiai fejleményektől eltekintve) a személyijövedelem-bevallással egy időben tesz majd hitet amellett, hogy a maga részéről igenis rászorul a gyermeknevelés terheinek könnyítésére. Így persze kétséges, sikerül-e megfelelő nagyságú réteget megtámogatni. Az eredetileg elgondolt havi nettó 15 ezer Ft-os jövedelmi küszöb mellett – mint március 23-i számunkban kimutattuk – a családi pótlékot élvezők 40%-a esne el e juttatástól; most, hogy havi bruttó 25 ezer Ft a jövedelmi határ (s ehhez máris sokak által átkozott vagyonhatár is társul), mintegy 20%-os kiszűrési arányban reménykednek. Kérdéses, hogy az emberi méltóságra egyébiránt okkal ügyelő metódus nem a köz lóvá tételét eredményezi-e; az emberi méltósággal együtt nem részesül-e túlságosan is nagy védelemben a méltatlan haszonhúzás is?

De ne fájjon most a fejünk amiatt, mennyiben teljesítik a szociálpolitikai intézkedések a rövid távú nadrágszíjmeghúzás célkitűzését. A lapokban úgyis nyüzsögnek a pénzügyes számok az egyes intézkedéseknek tulajdonított spórolási milliárdoktól (a mi márc. 23.-i számunkban is azok nyüzsögtek). Kérdezzük inkább azt: vajon az eltervelt szociális intézkedések mennyiben mozdítják elő a hosszú távra beharangozott célkitűzéseket? Debütáló 25 pontos programjában a pénzügyminiszter az igazi szociálpolitikát – és ami ezzel összefügg –, a méltányosabb közteherviselést sürgette. Ehhez az eszményképhez akkor kerülünk közelebb, ha az állam nyújtotta szolgáltatások kevesebbe kerülnek, de célirányosabbá, s így a szegénységre érzékenyebbé is válnak.

Egyelőre persze csak benyomásaink lehetnek; ezek azonban sajnos meglehetősen vegyesek. Mindenképp pozitívumnak tekinthetjük, hogy megtört a jég az alanyi jogosultság szocializmusból ránk maradt páncélján; a jövedelmi határt azonban túlságosan mereven mérik, így a „rászorultság”-ügyben meghúzott határvonal közelében nyilván megnő az állampolgári hajlam a „miért pont én?” típusú kérdésekre. A vagyonbevallás kötelme pedig alig több szimbólumnál, bár nyilván politikai előiskolának szánják a ’97-re kitűzött ingatlanadóhoz és a másik dédelgetett tervhez: a szigorúbb adóhatósági ellenőrzéshez. A módosítások által jó néhány állítható paraméter keletkezik (pl.: nyilván mind több egészségügyi ellátást lehet bevonni majd a térítésköteles körbe), s ez jól jöhet még az újabb bőrrétegek lehúzásakor. A betegszabadság-táppénz szigorítások egyaránt nagy érvágást jelentenek a munkáltatói és a munkavállalói oldalon, ugyanakkor a kórházi ellátás idejére szánt különösen alacsony táppénz pedig intő jelként figyelmezteti a közönséget arra, hogy ne betegeskedjék indokolatlanul. Ugyanakkor – mint Kökény Mihály múlt pénteki sajtótájékoztatóján kiderült – könnyen meglehet, hogy a kórháziágy-csökkentési kampányból származó megtakarítás, amivel a rosszabb helyzetű kórházakon szerettek volna segíteni –, a leértékelés folytán növekvő kiadások gyanánt úszik el.

Ami legkevésbé tetszik: a tervezett intézkedések épp a legszegényebb rétegeknél ígérnek nagy érvágást. A juttatásokat fokozódó mértékben „biztosítási” elv alapján adják, ahol a jogosultság és a támogatási összeg a juttatást megelőző években „biztosított” (ledolgozott) napoktól függ. Kimaradnak tehát az igazán rászorulók: a munkanélküliek, az elmaradott vidékek lakossága. Az ő kompenzálásukra szánt 9 milliárd Ft önkormányzati pénz elosztási elvei pedig egyelőre zavarosaknak tűnnek. Az intézkedési csomag összeállítói könnyűszerrel értek el 7,5 milliárdos „spórolást” azzal, hogy lemondtak a gyed és a gyet biztosítatlanokra való kiterjesztéséről. (Kár, hogy nem 17,5 milliárd ez a „pénz”, akkor még többet spóroltak volna.) Ugyanakkor a legvastagabb bőrt (no, persze relatíve) a legleszakadtabb réteg: a jövedelempótló támogatottak hátáról készülnek lenyúzni.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon