Skip to main content

A tökéletlen kormány

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Mit csinál a kormány? Dolgozik. S aki dolgozik, az hibázik. Sok munka, sok hiba. És még több magyarázat. Vagy inkább magyarázkodás. Sokszor, sokféleképpen. Aztán meg jön a fogadkozás, ígérgetés, ezentúl minden másképp lesz: etikai kódex készül, ha valaki nem tudná józan paraszti ésszel eldönteni, mit szabad és mit illik, ha már egyszer a hatalomba került. Igaz, ez már csak amolyan ráadás lesz, hab a tortán, hiszen törvény is készül, amolyan üvegzsebű, hogy aztán tényleg minden másként legyen.

Az újságírók szempontjából megközelítve a témát, megnyugodhatunk. Ez a kormány amolyan unalmas, szürke alakulatnak látszott, sehol egy Torgyán, aki a közt szórakoztatná, s aki naponta ellátta az újságokat jobbnál jobb témákkal. Torgyán nincs, ez tény, de van sok kicsi csetlő-botló miniszter, államtitkárból pedig Dunát lehet rekeszteni, s tényleg nem hagyják téma nélkül a nyilvánosságot. Igaz, a nagyon látványos akciókra még várni kell, a sok kicsi furcsán kiosztott millió még csak egy miniszter önkéntes távozásához volt elegendő, de ha így folytatódik, egyszer csak kasszát csinál az ellenzék, meg a sajtó, s kiderülhet, sok kicsi sokra mehet. Ez viszont egyelőre nem igaz az autópályánál. Pedig Csillag miniszter úr is sok számot bemondott már, amelyek véletlenül sem egyeztek meg, sem egymással, sem pedig a választási ígérettel. Ez esetben viszont a sok ígéret nem biztos, hogy hozza a várt eredményt.

De az se semmi, amit a honvédelmi miniszter kommunikációban összehozott mindenféle iraki tolmácsról, meg arról, hogy ennél többet aztán tényleg nem kell felajánlanunk. Kellett. Igaz, néhány hét eltelt a korábbi bejelentés óta. Lehet, hogy a miniszter volt feledékeny, de lehet, hogy bennünket gondolt annak. Az Irakkal kapcsolatos ilyen-olyan kormányzati bejelentések mindenesetre remek tananyagot jelenthetnek majd a kormányzati kommunikációs iskolában, nagy piros betűvel jelezve: így soha nem szabad a nyilvánosságot tájékoztatni. Aztán persze a hibák ismétlődnek.

Mindezzel együtt a kormány népszerű. A legnépszerűbb az eddigi kormányok közül, pedig ennyi idő elteltével az emberek már éppen az első nagy kiábrándulásnál szoktak tartani, s ez általában nagyon meglátszik a népszerűségi mutatókon. Hogy miért kedvelhetik az emberek pl. a miniszterelnököt, akiről ráadásul csak a választások után derült ki titkolt múltja? Vagy miért fogadják el viszonylag sokan Lamperth Mónikát, pedig aztán a rendőrség sok borsot tört az orrunk alá, gyakori magyarázkodásra késztetve a minisztert. Mintha tényleg ahhoz szokott volna hozzá a rend őre, hogy a politika kijelöli számára is a követendő cselekvést, pl. a demonstrációk engedélyezése ügyében, vagy hogy éppen melyik hangoskodó tüntetőt kell előállítani, mi több bíróság elé vinni. A rendőrség igazodási kényszere azt jelzi, hogy a jogszabályok nem adnak egyértelmű kapaszkodót számukra, ilyenkor jól jönne valami kiegészítő eligazítás.

És mindezek ellenére a kormány, s több minisztere is népszerű. A hibák ellenére. Sőt, talán a hibákkal együtt. Ugyanis így derült ki, hogy a hiba most újra hiba lett, azaz a szavak itt is kezdik visszanyerni eredeti jelentésüket. Ha valaki hibázik, azt illik beismerni, korrigálni, esetleg még elnézést is kérni érte. Egy magát szinte hibátlannak gondoló kormány után, ahol ugye szinte mindenki mindig tökéletesen dolgozott, s akiket csak a „liberálbolsi” összeesküvés próbált besározni, szokatlan, ámde emberi most egy hibázó kormány. Amelyik a kritika egy részét elfogadja. Amelyik belát, változtat. Amelyik a nyilvánosság előtt magyarázkodik. Sokszor ügyetlenül. Még akkor is, ha ez kínos, s jobb lenne az ilyen szituációkat elkerülni. De ha már nem sikerült… Az emberek értékelik az őszinteséget, a belátást, a tökéletes kormányban úgysem hisznek. Az elmúlt négy évben szinte csak a kisgazda miniszterekről illett bevallani, hogy bizony mégsem miniszternek teremtette őket a sors.

Az újságíróknak mindenesetre sok lehetőséget kínál egy ilyen kormány. Az előző négy évben úgy érezhettük, falra hányjuk a borsot, semminek semmi következménye nem volt. Néha már az is felmerült, nem süketek vagy vakok a hatalmon lévő politikusaink? Merthogy a szóban elhangzó kritikákra nem reagáltak, mint ahogy az írásban megjelentekre se mindig. Aztán kiderült, csak szelektív betegségről lehetett szó, mert azért volt újságíró, akinek a szavát meghallották.

Szóval most van egy tökéletlen kormányunk – és ez újra felizzította a sajtó harci kedvét. Lövünk mindenre és mindenkire a hatalomban. És ha néha túlzásnak is tűnik a kritika – néha viszont nagy lehetőségeket hagyunk megjegyzés nélkül –, azért ez így van jól. Jó, ha egy hatalom tudja, figyelni kell a nyilvánosságra, s nem tehet úgy, mintha semmi se történt volna. Az előző kormány vereségét valószínűleg a túlzott magabiztosság, az önkritika szinte teljes hiánya, a nyilvánosság lekezelése okozhatta – persze, sok egyéb ok mellett.

Van, aki azt mondja, most más miatt következhetne be a vereség. A nyilvánosságnak való túlzott megfelelni akarás elbizonytalanítja a kormányt, az önkritika már-már önostorozásba csap át, s a nyilvánosság túlértékelése miatt olyan ügyek is közprédává válnak, amelyek pedig belső kormányzati ügyek lehetnének.

Lehet. De még mindig ez az elfogadhatóbb magatartás. Tökéletlen társadalom tökéletlen kormánya. Most még, legalábbis. Előbb-utóbb persze ez a kormány is rájön, hogy hatásosabb, ha mindenki egy irányba és hasonló tartalommal kommunikál ugyanarról. Talán... Bár azt mondják, erre Magyarországon csak a Fidesz vezette kormány volt képes. De ők fantasztikus hatékonysággal. A miniszterelnök mondatait visszhangozta egy egész kormány, párt. Ott aztán nem volt szanaszét kommunikáció. Ilyenre sem a szocialisták, sem a szabaddemokraták nem képesek. Ami nekik sok gondot okozhat még, de sok remek témát adnak majd ezzel az újságoknak.


Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon