Skip to main content

Ami elválaszt és ami összeköt…

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Nem ünnepi megemlékezésre hívta a Cseh–Szlovák Kulturális és Tájékoztató Központ az újságírókat és a hazai politikai élet képviselőit a „bársonyos” forradalom első évfordulója előtt néhány nappal, hanem a cseh–szlovák–magyar kapcsolatok jelenlegi kérdéseinek megvitatására.

Mert megvitatnivaló volt bőven. Mindjárt a kerekasztal-beszélgetés kezdetén kisebb „érdes” forradalmat robbantott ki a szlovák nyelvtörvény értelmezése. Milan Zemko, a Szlovák Nemzeti Tanács alelnöke túlzónak tekintette azt a Duray Miklóstól idézett minősítést, miszerint a nyelvtörvény „időzített bomba” lett volna. Megítélése szerint a viták csak Pozsony környékére koncentrálódtak. Az viszont tény – állapította meg –, hogy mindez a Szlovák Nemzeti Párt és a kommunisták puccskísérletének volt része, akik ily módon akarták lejáratni az amúgy is törékeny kormánykoalíciót. Érdemes utalni arra – hangsúlyozta –, hogy a szlovák értelmiség 90 százaléka ellenezte a Matica Slovenská követeléseinek érvényesítését.

A másik „érdes” téma a Bős–Nagymaros vízlépcső ügye volt. Ivo Svoboda, a Cseh Nemzeti Tanács képviselője szerint minden tekintetben patthelyzet alakult ki. Sokak előtt világossá vált, hogy az erőmű megépítése ökológiailag veszélyes, energetikailag nem rentábilis, az is mindenki előtt bizonyos kell hogy legyen, hogy nem kezelhetjük az erőművet a „múlt politikai emlékműveként”. A kérdés ezután csak az, mit kell tenni műszaki szempontból. A cseh–szlovák kormány úgy véli, a munkálatok olyannyira előrehaladtak, hogy leállításuk műszakilag lehetetlen. Zemko úr szerint nagy felelősség terheli a magyar felet az elmúlt tíz év következetlen döntései miatt, mindenesetre most várják a magyar kormány álláspontját: november 15-ig kellene átnyújtaniuk ökológiai szempontjaik jegyzékét.

Grendel Lajos, a pozsonyi Irodalmi Szemle főszerkesztője szerint a szlovák–magyar súrlódások fő oka az, hogy sem a magyar, sem a szlovák, sem a cseh kormánynak nincs távlati elképzelése a közép-európai együttműködést illetően, és ebben a helyzetben teljesen érthető, ha mindenki önvédelmi gesztusokra rendezkedik be. Úgy véli, nem érdemes sem „monarchiás”, sem „Duna-völgyi” álmokat dédelgetni, egyszerűen tényként kell kezelni azt az adottságot, hogy a Duna két oldalán élünk. Hogy ami elválaszt, az egyúttal összeköt bennünket…
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon