Skip to main content

Balsai koncepciója

Vissza a főcikkhez →


Az 1956. október 25-i, parlament előtti sortűzről a Kahler-bizottság egyetlen dokumentumot idéz, ennek felhasználásával pedig rámutat „a szovjet vezetés” egyértelmű felelősségére. Mi eddig úgy tudtuk, hogy magyar ÁVH-s alakulatok követték el a mészárlást. Vajon mivel magyarázható, hogy a nagyérdemű kormányzati kutatótestület következtetései ennyire eltérnek valamennyi eddig ismert parlagi visszaemlékezéstől?

Íme egy lehetséges magyarázat: az Alkotmánybíróság idén október 12-én elutasította azt a törvényi passzust, amely szerint el lehet ítélni valakit a „népek háború utáni békéjének megbontása” címén, így eleve kihúzta a sámlit azok alól, akik például a szovjet csapatok behívásáért szeretnének elégtételt venni. Meghagyta viszont az Alkotmánybíróság a polgári lakossággal szemben elkövetett érőszakra és más háborús bűntettekre vonatkozó kitételt. Innen adódik egy érdekes szillogizmus, úgymint a) az illető katonai segítségért folyamodott a szovjet kormányhoz; b) van olyan sortűz, amelyért a szovjet vezetés felelős; c) és egyben ergo: az illetőt, aki katonai segítségért folyamodott, felbujtóként a bíróság elé lehet állítani!

Kahlerék bő egy hónappal az alkotmánybírósági döntés után, november 18-án készültek el a jelentésükkel. Mi történhetett ez alatt? Vélhetőleg előhúzták a kalapból Tóth Lajos vezérőrnagy jelentését, amely a szovjet felelősséget látszik alátámasztani „tudományos” eszközökkel. November 22-én aztán Balsai igazságügy-miniszter diadalmasan jelentette be egy sajtótájékoztatón, hogy „a szovjet csapatok felelőssége is vizsgálható”, és „Hegedűs András volt miniszterelnök is a bíróság elé kerülhet”. Persze finom a munkamegosztás a tudomány és a politika között, így aztán Kahler Frigyes bizottsága nem említi meg jelentésében Hegedűs nevét.

Balsai koncepciója, híven a klasszikus hagyományokhoz, minden bizonnyal politikai spekulációkat sem nélkülöz. Jól jönne először is egy látványos igazságtételi „siker” a választásokon. Másodszor a fiúknak már rég fáj a foguk Hegedűsre, aki, mint ezt ő maga sem tagadja le, miniszterelnökként aláírta a katonai segítségkérő papírt. ’68-ra azonban jócskán megváltoztak a politikai nézetei, egy maroknyi értelmiségi csoport tagjaként köztudottan tiltakozott a csehszlovákiai bevonulás ellen. Később volt némi köze a demokratikus ellenzék mozgalmához is, amely egyben a későbbi SZDSZ bölcsője volt. Főként ez fáj a jobbosoknak, akik a liberálisokat – féltékenységből vagy alig leplezett antiszemitizmusból – szeretik a kommunistákkal egy füst alatt emlegetni.

Nyilván ezeknek a gőzösfejűeknek a kedvét keresi Balsai miniszter úr.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon