Skip to main content

Baszk kalapácsvetők

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
ETA-történelem


Spanyolországban máig emlegetik azt a néhány évvel ezelőtti délutánt, amikor egy barcelonai nagyáruház szombati csúcsforgalmában követtek el merényletet az ETA terroristái. A módszer a szokásos volt: frissen lopott gépkocsiban, lezárt kuktafazekakban anyacsavarokat és kalapácsfejeket helyeztek el megfelelő mennyiségű, házilag készített robbanóanyag kíséretében, amit az adott pillanatban távirányítással a levegőbe röpítettek. Az eredmény rémisztő volt: húsz-egynéhány halálos áldozat.

Sartre, az előd?

A „hagyományos” baszk nacionalizmus a századfordulón született, bár a mozgalom alapítója, Sabino Arana 1903-ban, 38 éves korában meghalt anélkül, hogy végleges formába öntötte volna a „forradalmi út” doktrínáját. A szervezet a harmincas évekre autonómiapárti, liberális, reformista színezetet öltött, a köztársaság bukása és Franco hatalomra jutása után, a diktatúra elnyomása alatt viszont ezt az irányvonalat nem folytathatták tovább. A diktátor halála után annál inkább előtérbe került az eredeti, teljességgel spanyolellenes vonal: az akkoriban színre lépő, fiatal baszk nacionalisták első számú jelszava a függetlenség elérése volt. A radikális tendencia a hatvanas években Franciaországba menekült ETA-aktivisták között – Fanon, Sartre és Debray hatására – tovább erősödött, az ETA vezetői ettől kezdve Sartre-ot idézve hivatkozhattak arra, hogy „a meghódított a gyilkosság által válthatja meg önmagát”; „a Baszkföld francia és spanyol hódítás és kizsákmányolás alatt áll”; s fennen hangoztathatták, hogy „az ETA tulajdonképpen hálás lehet a francoizmusnak, mely világosan kimutatta a kolonializmus mibenlétét”. Mindennek jegyében aztán fel kellett számolni a „reformista illúziókat”, vagyis a problémák békés úton történő megoldását. A hatvanas évek nacionalista-marxista színezetű terroristaideológiája szerint azért is volt szükség erőszakra, hogy felkeltsék a diktatúra alatt apolitikussá vált tömegek érzékenységét, ezért volt szükség arra is, hogy a merényletek ne csak a fegyveres testületek tagjai, hanem általában a civil lakosság ellen irányuljanak: a tömegek csak így értik meg a baszk nép harcát. A hetvenes évek elején, a diktatúra utolsó éveiben a baszk lakosság nagy része szimpatizált a Franco-ellenes mozgalommal: a baszk nemzeti érzés egyértelműen az ETA melletti kiállással azonosult.

Az ETA-paradoxon

Az ETA Franco diktatúrája alatt a politikusok, katona- és rendőrtisztek meggyilkolására specializálta magát, a demokrácia 15 éve alatt éppenhogy kiszélesítette tevékenységi körét: legéppuskázta kiszemelt áldozatait, ripityára robbantotta gépkocsijukat, csendőrlaktanyákat rombolt időzített bombával, robbanó leveleket és csomagokat postázott az „elnyomó apparátus” tagjainak és az ETA-foglyokat őrző börtönökbe. A cél világos volt: gyengíteni a fiatal spanyol demokráciát, lehetővé tenni egy államcsíny végrehajtását. Hogy ezután mi következett volna, azt szerencsére nem tudjuk. Tény, hogy a terrorszervezet a diktátor halála előtt 12 embert gyilkolt meg, az első szabad választások éve, 1977 és 1980 közt viszont 239-et (1992-re ez a szám a hétszázat is meghaladta).

Közben, 1978 és 1980 közt elfogadták a spanyol alkotmányt és a Baszk Autonóm Tartomány alapszabályzatát, megtörténtek (és a Baszk Nacionalista Párt győzelmével végződtek) az első szabad helyközi választások, az ő vezetésükkel alakult meg az első baszk kormány. (Zárójelben megjegyzendő, hogy az államcsínyt illetően az ETA-nak majdnem igaza lett: az 1981. február 23-án, a fasiszta csendőrtiszt, Tejero vezetésével végrehajtott puccskísérlet résztvevői többek közt a baszk terrorizmus súlyos problémájára hivatkozva akarták a hatalmat átvenni.)

A nyolcvanas években ismét megváltozott az ETA ideológiája: terrorcselekményeikkel akarják arra kényszeríteni a spanyol központi kormányt, hogy üljön tárgyalóasztalhoz, s hogy változtassa meg az alkotmányt és a baszk autonómiára vonatkozó alapszabályzatot. Követelik a francia és a spanyol baszkföld egyesítését, a szomszédos Navarra tartomány annektálását, és Euskadi, vagyis a baszkföld önálló országként való kiválását. Cserébe tűzszünetet ígérnek, bár szándékaik szerint az ETA katonai ága tovább működne, hisz máskülönben ki védené a továbbiakban az új hazát. Az ETA az állítja: rájuk van szükség ahhoz, hogy az általuk gyakorolt erőszaknak vége legyen.

A „forradalmi adó”

Közben persze a spanyol rendőrség és csendőrség sem tétlen: egymást követik a letartóztatások, mostanában – a francia és egyes latin-amerikai országok belügyminisztériumainak együttműködésével – egyre sikeresebben. Egymás után buktak le a kommandók (a nyolcvanas években mintegy száz), míg végül az ETA vezetősége is rendőrkézre került: idén március 29-én egy dél-franciaországi kis falu hatalmas luxusvillájában, annak is egy sötét, lépcső alatti, tisztítószerek tárolására használt zugában bukott le a három főterrorista, alias Pakito, Txelis és Fittipaldi. Április közepén, Uruguayban börtönbe került 13 baszk terrorista; Spanyolországba való kiadatásuk folyamatban van, bár papírjaik szerint elvileg uruguayi állampolgárságúak. Április végén, Mexikóba való szökési kísérlete közben, a párizsi repülőtéren bukott le az ETA pénztárosa, alias Pelopintxo. Az ő feladata volt az ETA által a gazdagabb baszk üzletemberekre kirótt „forradalmi adó” könyvelése.

Az utóbbi években egyébként lényeges változások észlelhetők a baszk közvéleményben és az ETA aktivistái közt egyaránt. Az 535 ETA-fogoly és a száműzöttek legnagyobb része túlzásnak tartja a terrorszervezet jelenlegi ideológiáját és gyakorlatát, a foglyok és a száműzettek szeretnének valahogy visszakerülni hozzátartozóikhoz. Megindult valamiféle párbeszéd is, bár egyelőre nem a spanyol kormány és az ETA, hanem a Baszk Nacionalista Párt (PNV) és a HB (Herri Batasuna, az ETA legális politikai pártja) közt. Az 1978-ban alakult HB nem tagja sem a baszk, sem a spanyol parlamentnek, inkább szektához hasonlítható. Tagjai a bebörtönzött, internált, illetve szökésben lévő ETA-tagok rokonai és velük szimpatizáló egyének (a szimpatizánsok száma mintegy 180 000 embert, a baszk lakosság 17 százalékát jelenti). A HB hatalma meglehetősen nagy: van egy újságja, az Egin, rádiója, munkás- és diákszakszervezete, több saját kiadóvállalata, számtalan ingatlanja, a szimpatizáns papokat tömörítő szervezete, saját amnesztiabizottsága, „környezetvédő” szervezete, katonaságellenes és feminista bizottsága stb. Ők az ETA szószólói, bár szavaikat mindig le kell fordítani a köznyelvre, miszerint: előőrs = ETA; letartóztatás = emberrablás; kivégzés = gyilkosság; akció = merénylet; kutya = rendőr; fegyveres harc, a spanyol kormánnyal szembeni ellenállás = terrorizmus; baszk politikai harcosok = ETA-tagok; túszok = ETA-foglyok; forradalmi adó = a baszk üzletemberektől zsarolással, emberrablással szerzett pénzösszeg; stb. Tevékenységük a baszkföld hétköznapi életének minden apró területét átszövi: mindennap találkoznak saját kocsmájukban, gyűléseznek, tüntetnek, plakátokat ragasztanak, kirándulásokat szerveznek, megünnepelnek minden megünnepelhetőt (még talán a „sikeres” merényletek évfordulóit is).

A PNV és a HB közti kapcsolatfelvétel nyilvánvaló célja a baszk nacionalizmus ideológiájának békés, parlamenti keretek közé való átmentése. Ennek alapfeltétele azonban az ETA felbomlása: ezt kívánja egyébként – a baszk kormány által nemrégiben szervezett közvélemény-kutatás eredményei alapján – a Baszk Autonóm Tartomány lakosságának 80 százaléka.

A terrorcselekmények közben tovább folytatódnak: május 10-én, reggel 8 óra 10 perckor 10 katona és 3 civil szenvedett többé-kevésbé súlyos sérülést egy bombamerénylet következtében Madridban, egy óvoda, egy iskola és egy üzletközpont közvetlen közelében. A merénylet nem végződött halálesettel: a rendőrségi jelentés szerint a bombát kevés szakértelemmel helyezték el, és – nyilván idegességből – a kelleténél pár másodperccel előbb robbantották fel.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon