Skip to main content

Zágráb fölött az ég…

Vissza a főcikkhez →


ZÁGRÁB. Kedden a város fölött rendületlenül keringenek a helikopterek, az utcákon pedig speciális és önkéntes rendőrök, a biztonsági szolgálat tagjai, a horvát hadsereg Rambo kinézetű katonái, néhol pedig a Jugoszláv Néphadsereg páncélosai rendeznek flottatüntetéseket. Szerdán padig „a boldog horvát nép” örömfelvonulást tart a Szábor épületéhez közel, ahol mindennap a vérvörös huszáregyenruhába öltöztetett, darutollas, usztasakéses díszőrség váltja avítt ceremóniával a posztokat. A helikopterek most virágesőt szórnak. Többen rosszabbra voltak elkészülve…

„Leplezetlen megelégedettséggel és büszkeséggel kihirdetjük az összes köztársaságnak, szövetségi szervnek, valamint a világnak a horvát nép és a köztársaság polgárainak szuverén akaratát, mely szerint e naptól fogva a Horvát Köztársaság kikiáltja önállóságát és függetlenséget. Felhívom a világ összes kormányát és parlamentjét, hogy fogadja el a horvát nép szabad választásának eredményét, amivel egy nép meg kívánja szerezni a szabad világ nemzetközi közösségének teljes jogú tagságát.”

Ezekkel a szavakkal hirdette ki a Jugoszláv Néphadsereg egykor legifjabb tábornoka, később a ’71-es titói tisztogatások áldozata, az időközben történésszé és éppen a nemzeti kérdés kutatójává vált horvát államelnök az ország függetlenségét. Nem kell különösebben vájtfülűnek lenni ahhoz, hogy a deklarációból kiérezzük: Dr. Franjo Tudjman nem teljesen biztos abban, hogy az „összes szövetségi szerv, kormány és parlament” akceptálni fogja ezt az akaratot.

A horvátok abban bíznak, hogy talán a jugoszláv hadsereget nem lehet majd ellenük küldeni, mert „abban a nem szerbek jóval többen vannak, mint a szerbek, s ezért a hadsereg széthullana, ha egy szuverén köztársaság ellen fordítanák” – mondja Stjepan Sulimanacs, a Szábor első alelnöke. Ennek ellenére Baker látogatása óta megváltozott a szóhasználat: már nem „kiszakadásról”, csupán kiválásról beszélnek. A különbség valójában annyi, hogy a többi egykori (?) jugoszláv tagköztársasággal a tárgyalásokat nem szakítják meg azonnal és egyoldalúan. Megbeszélések folynak még a pénzügyekről, a gazdaságról, az adósságelosztásról, a közös hadseregről. Hétfőn este meg Ante Markovics, a (jugoszláv) szövetségi kormány elnöke többórás beszédben próbálta meggyőzni a horvátokat arról, hogy a „kiválás” is elhamarkodott, hogy maradjanak tovább az egységes Jugoszláviában, hogy csak így juthatnak nyugati kölcsönökhöz, és hogy sem az Európai Közösség, sem más szervezet nem fogja elismerni a független Horvátországot és Szlovéniát. Minden próbálkozás eredménytelen maradt. A Szábor képviselői eleget akarnak tenni a néhány nappal korábban tartott referendum eredményének, s a függetlenség mellett döntöttek.

Hasonlóképpen cselekedett Szlovénia parlamentje is. Ott kisebb a konfliktus esélye: Szlovéniában (Horvátországtól eltérően) ugyanis kis számban élnek szerbek. Nekik legfeljebb az olaszokkal lesznek konfliktusaik, a máris életre kelt irredenta szervezetekkel, melyek területi követelésekkel álltak elő az Isztriai-félsziget környékén. „Nem lehet arról szó, hogy a Nyugat egységesen kiálljon Jugoszlávia fenntartása mellett, hiszen az azt jelentené, hogy a szerb kommunistákat támogatják a horvát és szlovén demokratákkal szemben” – mondja a Szábor alelnöke. Szerinte az amerikaiak csupán azt akarják elérni, hogy semmiképp ne legyen polgárháború. „Azonkívül természetesen harc folyik a befolyások növelése érdekében is. Az angolok vagy a franciák attól tartanak, hogy jelentősen megnőhet a térségben az olasz és az osztrák befolyás, esetleg a magyar.”

A magyaroktól azonban nem csupán azért tartanak, mivel kiszámíthatatlan, hogy mennyire melegszik fel a két nép (itt most úgy mondják) „történelmi barátsága”. Ivica Racan, a volt kommunistákból álló reformpárt vezetője az utolsó órákban többek között még azzal is óvott az elsietett kiválás ellen, hogy a magyarokkal még nem sikerült megállapodásra jutni a határok kérdéséről. Lehet, hogy ez még sokba fog kerülni Horvátországnak – mondta.

„Gyerekség azt állítani, hogy a horvát és a szlovén függetlenség destabilizálja a térséget” – tiltakozik Darko Bekics, Tudjman elnök legfőbb külpolitikai tanácsadója. „Az destabilizál, ha Jugoszlávia haldoklása még sokáig tart, mert így minden köztársaság gyenge marad, és éppen ezért állandósulnak majd a konfliktusok.” Szerinte a gyarmati rendszer széthullása a példa arra, hogy az önállóság megadása nem a bizonytalanságot növeli. „Persze volt úgy tíz százalék az egykori gyarmatok között, amelyik nem tudott élni a szabadságával, de Horvátország nem lesz ilyen. Mi már a nyolcadik században felvettük a kereszténységet, és Európának tudnia kell, hogy ez mit jelent.”

Európa azonban nem nagyon látszik tudni. Az ünnepélyes deklaráció aktusán kevés ország képviseltette magát – hacsak újságírókkal nem. Mindez azonban ma még látszólag kevéssé aggasztja a horvátokat és a szlovéneket, akik azért megtanulták a puskaport is szárazon tartani. Hogy nem csupán a függetlenséget köszöntő díszlövésekhez, azt a Zágráb fölött rendületlenül köröző helikopterek bizonyítják.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon