Skip to main content

Senki gyermekei

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Leginkább a csend döbbenti meg a romániai árvaházakba látogatót. Nyoma sincs gyermekzsivajnak, s a kopott másfélszer egyméteres, kis vascellák lakói mint valóságos végtermékek sorakoznak e valószerűtlen, országnyi gyermekgyárban, ahol feladatul tűzték ki, hogy a 23 millió lakosból minél előbb 80 milliót csináljanak. Az elmúlt esztendőkben a hatóságok havonta terhességellenőrzésre rendelték be a 15 és 45 év közötti nőket – mellesleg ez volt szinte az egyetlen egészségügyinek nevezhető „ellátás”. Ennek ellenére számtalan titkos abortuszra került sor és ezek következményeként számos halálesetre.

Bizonyos értelemben mindez már a múlté, de a korábbi reflexek még ott kísértenek. S amiként a nem is oly rég még egyetlen gumikesztyűvel végigvizsgált asszonyok százai máig sem heverték ki a lelki és testi következményeket, akként szaporodik a száma az egyazon injekciós tűvel beoltott, AIDS-es, májgyulladásos gyermekeknek is, illetve terebélyesedik elhalálozási listájuk. Csak Marosvásárhelyen 30 ilyen csecsemőt tartanak számon; közülük tizenegy már meghalt. A közelmúltban még tabuként kezelt AIDS-megbetegedések tényét az 1989-et követő eufórikus hangulatban ugyan világgá kürtölték, ma azonban a hatóságok ismét tiltják az efféle információk kiszolgáltatását, s szabály rögzíti, hogy az árvaházakba csak az illető megyék prefektusától szerzett engedéllyel szabad belépni.

Romániai viszonylatban maga az „árvaház” kifejezés is pontatlan. Hisz valamennyi gyermek szülője él, csak éppen ezt a „megoldást” választotta, hogy a nem kívánt terhesség nyomasztó végtermékétől megszabaduljon. S az állami gondviselés is ekként bánik velük: eldobott, leírt, selejt emberanyagként kezeli őket. A harmadik életévüket betöltő gyermekek többnyire „automatikusan” az úgynevezett menthetetlen (irrecuperabil) kategóriába kerülnek. Igaz, sok közöttük a testi és szellemi fogyatékos, de akad normális reflexekkel rendelkező gyermek is. Így nehezen dönthető el, hogy milyen szempontok alapján sorolják be őket a menthetetlenek közé. Egy azonban bizonyos: az érzelmileg végtelenül sivár környezetben még a szellemileg ép gyermekek is érzelmileg jóval elmaradottabbak lesznek a hasonló korú társaikhoz képest.

A Kemény bárók néhai, marosvécsi kastélya, a hajdani erdélyi magyar szellemi elit találkozóhelye, ma a szellemileg fogyatékos gyermekek és felnőttek egyik menhelye. A romos épület, még ha tataroznák is, akkor sem felelne meg a célnak. A kétszáznál több betegre mindössze három orvos jut. Tavaly óta külföldi – norvég, holland, angol – ápolónők csoportja próbál a helyzeten változtatni. Jelenlétüknek köszönhetően a segélycsomagokból most némileg kevesebb tűnik el. És egyre kevesebb a tetves, rühes gyermek is, akikkel beszélgetni ugyan nem tudnak, de foglalkoznak, játszanak velük, s igyekezetük szerint olyasmire tanítják őket, amiről eddig sejtelmük sem volt: szeretetre.

Gyakorta a gyermekkórházak válnak árvaházzá: az anyák – valamilyen megbetegedés ürügyén – kórházba szállítják gyermekeiket, majd egyszerűen ottfelejtik őket. Így aztán nem csoda, hogy százezernél is több a romániai egyedülálló kiskorúak száma. Közülük az épeket-szépeket százával fogadnák örökbe nyugatiak, de a nacionalista bürokrácia inkább „otthon” éhezteti, semhogy „idegeneknek” adja őket. Statisztikai adatok szerint december óta alig több mint kétszáz nyugati fogadhatott örökbe romániai gyermeket…

A csegődi árvaházról szóló videofelvétel csak egyike azoknak a megrázó riportoknak, amelyeknek sokkoló hatására a külföld összefogott. A World Vision nemzetközi gyermeksegélyező szervezet keretében Dr. Barbara Bascom – több mint félmillió dolláros alaptőkével – programot indított Romániában, melynek keretében tizennyolc amerikai gyógypedagógus és pszichológus kezdi meg rövidesen tevékenységét. Stefan Toma, a World Vision bukaresti kirendeltségének igazgatója korábban Mozambikban dolgozott. Szerinte „a romániai árvaházakban tapasztaltak főképp azért tűnnek olyannyira döbbeneteseknek, mert Afrikában az árvaházi gyermekek halálát elsősorban az éhhalál okozza, de sohasem a gondoskodáshiány, miként Romániában”.

A nemzetközi összefogás egyik haszna, hogy ily módon talán nyomást lehet gyakorolni Bukarestre: a segélyeket lehetőleg a célnak megfelelően használják fel. Persze ennek is megvannak a határai. Az Európa Tanács januári ülésszakán például – Románia megfigyelőstátusának megszavazását követően kérdéssel fordultak Petre Roman miniszterelnökhöz, ugyan miért tartják még mindig elzárva az osztrák Save the Children Found háromszázezer dollár értékű adományát, miközben a bukaresti 6-os számú Árvaház romokban hever. A miniszterelnök mindössze kitérő választ tudott adni a kérdésre, ami – ismervén a helyzet súlyosságát – nemcsak tájékozatlanságra, utal, de az illetékesek jellemző nemtörődömségére is.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon