Skip to main content

A népszerűtlenség átka

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Kompromisszumot kötöttek: átalakították az ellenőrök csoportját, nincsenek benne amerikaiak, franciák, angolok, tehát olyan országok polgárai, amelyek háborút folytattak Irak ellen. Kicsit engedett az ENSZ, kicsit engedett Irak. Tárik Azíz miniszterelnök-helyettes kifejtette: Irak nem ellenzi, hogy – összhangban az Öböl-háborút lezáró fegyverszüneti megállapodással – megtekintsenek olyan épületeket, amelyek közvetlenül vagy közvetve összefüggnek a tömegpusztító fegyverek gyártásának programjával. „De az olyan épületek, amelyek az állam szuverenitásának jelképei, nem lehetnek semmiféle kapcsolatban a fegyverszüneti határozattal, és semmiféle csoportnak nem engedhetjük meg, hogy ellenőrizze.” Az ellenőrök azonban, abban a hiszemben, hogy a szuverenitás e szimbólumában tárolják az iraki rakéta- és nukleárisrobbanófej-program dokumentumait, 18 napon át ácsorogtak a minisztérium lezárt és fegyverekkel védett kapui előtt, noha a rezsim megszervezte tüntetők egyre agresszívebben léptek fel ellenük. De úgy látszik, ennyi idő teljesen elegendő volt, hogy a terhelő anyagot elszállítsák, és beeresszék az épületbe az immár német vezetés alá helyezett csoportot.

A történet valójában felújítás: az ENSZ-ellenőröket egyszer már hagyták négy napig ácsorogni, s csak az amerikai hadi készülődések jeleire mutattak engedékenységet Szaddám Huszein emberei. Most még komolyabbak az amerikai hadi készülődések, Bush és tanácsadói felkészültek, hogy csapást mérjenek a bagdadi diktátorra. De a helyzet kissé módosult. Az elnök népszerűségi mutatója még a 30-as indexszámot sem éri el, és emiatt változik a történések optikája. Az erő alkalmazását a közvélemény esetleg a választási esély javítására tett kísérletnek tekinti. A demokraták azzal vádolják, hogy háborúba viszi az országot elnöksége megmentéséért. Ha nem tudja igazolni, hogy az Egyesült Államok biztonsága forog kockán, a vállalkozás bumerángnak bizonyulhat. Továbbá: a korlátozott akció, például az iraki főváros bombázása nem távolítja el Szaddám Huszeint, s annak folytatódó jelenléte permanens kihívás és csúfság lesz Bush számára. A diktátor eltávolítása nem megy emberáldozatot is követelő harc nélkül, ami nem alkalmas a recesszió elrontotta közhangulat javítására.

Viszont a válasz elmaradása árthat az Egyesült Államok tekintélyének, és az elnök szemére vethetik, hogy eltűri az orra alá borsot törő zsarnokot. Aki egyre gátlástalanabbul folytatja a borstörést, s most már valószínűleg nem csupán az ellenőrök megtévesztésére törekszik. Vissza akarja állítani a Kuvait lerohanása előtti állapotokat, vállalva egy új amerikai vagy ENSZ-zászló alatt indított támadás kockázatát. Még azt a feltevést se lehet teljesen elvetni, hogy ki akarja hívni az amerikai támadást, olyan okokból, amelyeket csak találgatni lehet. Azt hiszi, hogy Bush előbb bukik bele a konfliktusba? Vagy már újra nagyon erősnek képzeli magát? Vagy a feszültségre azért van szüksége, hogy uralmát fenn tudja tartani?

Az okok lehetnek különbözőek. De bizonyos, hogy Bagdad immár nem fogadja el a háború eredményét, újságjaiban ismét a „déli országrésznek”, a „déli tartománynak” nevezik Kuvaitot. Előkészítik a közvéleményt az ENSZ-szel kötött fegyverszüneti egyezmény lerázására. Szaddám Huszein fiának lapjában „gazembereknek”, „alja népeknek” szidalmazzák a Biztonsági Tanács tagjait, Szaddám Huszein sajtótitkára pedig vad cikkekben támadja a világszövetséget. „Haladjunk emelt fővel, és tapossuk el döntéseiket, határozataikat” – hajtogatja a szankciók felfüggesztését, az okozott károk megtérítését követelő írásaiban. „Mozgósítanunk kell az igazhívőket, és magasra kell emelnünk a zászlót” – sulykolja egyre kitartóbban.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon