Skip to main content

Gorbacsov-portré London számára?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


E kérdés továbbgondolására hasznos útmutató a Foreign Affairs legutóbbi számának Gorbacsovról szóló írása. A szerzője Robert Kaiser, a The Washington Post főszerkesztő-helyettese, a lap egykori moszkvai tudósítója. Tanulmányának címe: Gorbacsov tündöklése és bukása. Vagyis: még nem született meg a központ és a köztársaságok viszonyát új alapokra helyező 9 plusz 1-es megállapodás, Gorbacsov és Jelcin kompromisszuma, a szovjet vezető még nem tartotta fel az ujját, hogy ő is helyet kér a londoni tárgyalóasztalnál. Sevardnadze lemondóbeszéde az utolsó szó, ami az amerikai szerző fülébe cseng. A szituáció azóta változott, de Gorbacsov jelleme, politikai alkata – ami a vezető amerikai külpolitikai folyóiratban közzétett vizsgálódás elsődleges tárgya – nem változott. „Kereken öt esztendő alatt Mihail Gorbacsov átalakította a világot. Felforgatta a maga országát. Felébresztette az alvó oroszlánt, a Szovjetunió népét, és olyan szabadságot adott nekik, amiről soha nem álmodtak. És visszaadta nekik saját riasztó történelmüket, amelyet elődei hatvan éven át eltitkoltak és meghamisítottak. Elbocsátotta a kelet-európai szovjet birodalmat, mindössze annyi útravalóval: éljetek boldogan. Véget vetett a hidegháborúnak, amely majd fél századon át uralkodott a világpolitikában, és felfalta a nemzetek gazdagságát. Aztán fölfedezte, hogy forradalmat indított el, s nem tudja ellenőrzése alatt tartani  e fölfedezést káosz és tragédia követte.”

A változások egy része Gorbacsov személyes érdeme. De ő többnyire együttműködött a történelem erőivel. A Nyugat nem mindig fogta föl a szovjet történelem bizonytalan természetét – hangoztatja a tanulmány szerzője. Gorbacsovnak azért is lehetett sikere, mert a szovjet rendszer sohasem szuperált olyan jól, mint ahogyan reklámozták. Radikális kúrát előíró receptje azért volt sok honfitársa számára elfogadható, mert felismerték hazájuk siralmas állapotát.

A siker és a kudarc titka


A történelem végső soron az átmeneti korszak vezetőjének státusát fogja kiutalni Gorbacsovnak. Olyasvalakiét, aki áthidalt két korszakot, s egyik lábával az egyik, a másikkal a másikban állt. Képessége a személyiséghasadásra – pártemberre és forradalmárra – felkészítette a sztálini rendszer megingatására. De képtelensége, hogy elvágja pártgyökereit, korlátozta cselekvési szabadságát. Mert jó pártember volt, sikert aratott; mert jó pártember volt, kudarcot vallott. Ez Gorbacsov személyiségének végső paradoxona. Kommunistának tekinti magát, aki „búcsút int a tegnapnak”. Elveti a sztálinizmust, de nem szánja rá magát, hogy – amiként mondotta – „elmarasztaljam a nagyapámat és azt, amit tett. Ez nemzedékek cselekvéseinek semmibe vevését jelentené. Ők talán hiába éltek?”

1991 elejének litvániai és lettországi eseményei teljesebb válaszokat kínálnak Gorbacsovval az emberrel és Gorbacsovval a reformista vezetővel kapcsolatban. Kiábrándító válaszokat, különösen azok számára, akik romantikusan bálványozták. Kiderült: kevésbé nemes lelkű, mint gondolták, felismerhetően „szovjetebb”, kommunistább és politikusabb a vártnál.

Gorbacsov taktikai érzéke páratlan; sokáig emlékezetes marad paládul, hogy a Vörös téren landoló fiatal Mathias Rust esetét felhasználta a reakciós katonai vezetők eltávolítására. De nagy fogyatékossága, hogy nem konyít a gazdasághoz. Kezdetben egyáltalán nem volt képes megérteni a szovjet gazdaság állapotának komolyságát, sem azt, hogy milyen következményekkel járhat az emberek életkörülményeire, a reform elindítására. Ez a magyarázata a peresztrojka ellentmondásos intézkedéseinek

A fő ellenség


1990 végén – írja a szerző – megkérdeztem Aganbegjant, Gorbacsov egyik gazdasági tanácsadóját, miért olyan rossz a helyzet? Azt vártam, hogy a múltból örökölt problémákról meg effélékről fog beszélni. Azaz: kitér az egyenes válasz elől. De nem ez történt. Gorbacsov minden lépése rossz volt a központi bizottság 1987. júniusi plénuma óta, mondta a tanácsadó. A költségvetési deficit a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékáról 1989-ben 10 százalékra ment fel. 1990 még rosszabb. A deficit fedezésére pénzt nyomtak, ami drámaian fokozta az inflációs nyomást. A szeszes ital elleni kampány kicsúszott az ellenőrzés alól: a vodka árát a duplájára emelték, ez hatalmas feketepiacot hozott létre, és hiánycikké tette a cukrot, amit a házi szeszfőzdék kaparintottak el. A kormánynak 25 milliárd rubeljébe került a cukorkrízis. A szénbányászok 1989. júliusi sztrájkja után ész nélkül emelkedtek a bérek, jóllehet a termelékenység csökkent. Ez még tovább erősítette az inflációs nyomást. A kormány válasza mindössze annyi volt – magyarázta Aganbegjan –, hogy tanácskozott; megvitatta a különféle reformterveket.

Gorbacsov tehetetlensége végzetes volt hazai megítélése szempontjából. Nem sikerült megtermeltetnie azokat a termékeket, amelyeket az emberek meg akartak enni és meg akartak vásárolni. Ez riadó volt a régi gárda reakciósai számára is. Gorbacsov uralmának hatodik esztendejében újraéledtek; felfogták: lejárathatják Gorbacsov liberális reformjait, felelőssé téve az élelemhiányért és a romló gazdasági helyzetért. Végső soron a szovjet élet tényei – az objektív realitás, ahogy a marxisták mondanák – a legnagyobb ellenségei Gorbacsovnak. Lerázta a sztálinizmus jármát, ez óriási teljesítmény; de az ország eme iga nélkül is belerokkan a múlt hagyatékába.

A jövő másoké, nem Gorbacsové – véli a Foreign Affairs tanulmányának szerzője. Le fog tűnni a színről, mielőtt a következő új rendszer konszolidálódik. Alkalmas volt a megújhodás folyamatának elindítására, de a kritikus pillanatban ő maga nem tudott megújulni. Ez a tanulmány konklúziója. De a legutóbbi hetek eseményei egy icike-picike kérdőjelet biggyesztenek e konklúzió mögé. Azt mutatják, kivált a londoni meghívás előzményei utalnak rá: Gorbacsov még nem „kész”. Még vannak benne tartalékok a megújulásra. Még tud érdekes meglepetésekkel szolgálni.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon