Skip to main content

Bekezdések a völgyből

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Megeredtek a vizek, némelyiknek annyira megnőtt az ereje, hogy a kibelezett hűtőszekrényt is képes száz méterekkel lejjebb görgetni. A tavalyi áradások után maradt szemétgátakon aztán a hűtőszekrény is fennakad, ömlik bele az olvadékvíz, kavarog a gyomrában, csillog rajta az éjszaka rákérgesedett jégmáz. Órákig el tudnám nézni a söröző előtti placcról, de mennem kell lefelé, elsüllyedni ismét a borzongató mocsokban, amit régebben városnak hívtak. A feketerigók már érzik, hogy ennek a télnek is meg vannak számlálva a napjai, nagy hanggal repdesnek ide-oda a völgy fölött. A növényi és az ásványi csend odafent a hófoltos lejtőkön szorongatja a szívem. Újra és újra konstatálom Henry David Thoreau megfigyelésének pontosságát, aki Walden című könyvében írja le, hogy télen, a behavazott hegyoldalakon olyan ösvények nyomai is kivehetők, amelyeket már nagyon rég nem használnak. A szemközti hegyoldalon is látszik ez a rejtélyes hálózat. Régi vadcsapások, rég halott emberek által kitaposott utak. Hóolvadás után ismét eltűnnek majd, beszövi őket az aljnövényzet, és a következő télig megint csak homályos álomképekben bukkannak elő, ahogy lépkedek rajtuk, ki tudja, merre, csak felfelé valahová, a bárányfelhők iránt.

Egy dombvonulat választ el a síkságtól, ahol mostanában egyre növekvő rémülettel járkálok fel és alá. Mióta megszületett a fiam, a horizontot és a horizont mélyén rejtőző enyészpontokat is más szemmel figyelem. Születésével együtt kibomlott bennem az egyre kínzóbb lelkiismeret-furdalás, hogy valami nagy mulasztást követtem el, valamit elrontottam, amit nem biztos, hogy valaha is helyre tudok majd hozni. Miféle világot alkottam én, illetve minek a létrejöttét segítettem elő pusztán azzal, hogy harminc-egynéhány éve részt veszek a működésében. A személyes felelősség kérdése nem megkerülhető, és ezzel szembesülni nem a legszívderítőbb dolog. Talán ezt nevezik a felnőttkorba való belépésnek, és nem az érettségire kapott aranyláncot vagy az apu jelenlétében engedélyezett cigarettázást. Felnőttkor az, amikor már nincs hová elrejtőzni. Valószínűleg egy társadalom felnőttkorára is érvényes ugyanez. Vagy a világéra, ha úgy tetszik. Olyan stádiumba jutottunk, hogy a további mellébeszélés már igazán vérlázító lenne. És fel lehet készülni annak tudomásulvételére is, hogy elkéstünk az egésszel. De fel lehet-e készülni olyasmire, amelynek körülírásához a Jelenések Könyvéből kellene szemelvényeket kölcsönöznünk? Tudja-e bárki, hogy harminc vagy ötven év múlva milyen állapotok uralkodnak majd például itt, a Kárpát-medencének nevezett teknőben?

Van egy kapu, egy pont, ahol véget ér az odalent, és kezdődik az idefent. Nagyjából tudom, hol van a határ a két világ között. Az út élesen jobbra kanyarodik, a patak közel jön az erdei vasút pályájához, gomba- és mohaillattal kevert hűvösebb légáramlatok indulnak meg. Ahogy közeledem hozzá, mintha valamit jobban értenék, ahogy távolodom tőle, megint a zavar. A nem-emberi létezés mindig is vonzónak tűnt számomra, el tudom képzelni class=GramE>magam mondjuk pirosló hunyorként egy félreeső szurdok mélyén, ahogy áttöröm a felpuhult földet egy február végi délelőttön, virítok egy hónapig, aztán megbarnulva, összefonnyadva visszamosódom a szurdok kövecses talajába.

Elképesztő látni, hogy a legtöbben úgy tesznek, mintha nem történt volna semmi az utóbbi időkben, mintha nem fennállásának talán legpusztítóbb kataklizmája felé sodródna a világ. Nem az úgynevezett gazdasági válságról beszélek csupán, hanem – és sokkal inkább – az ökológiai katasztrófáról, ami tulajdonképpen már zajlik is egy ideje, csak mifelénk egyelőre még viszonylag csendesen. Bár aki figyelmesen körülnéz a vidéken, látni fogja, hogyan pusztul minden.

A patak zúgójánál fennakadt hűtőszekrényt még egy hét múlva is ott találom. A jégmáz leolvadt róla, a kékeszöld víz vadul örvénylik a hajdani párizsik és sörök helyén. Az egészben az a borzalmas, hogy szép.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon