Skip to main content

Bevezetés

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
A Beszélő Összkiadás utólagos megjegyzései


1987 kora tavaszán Kis János vetette fel, hogy a Beszélő szerkesztőinek rövid, áttekinthető tanulmányban össze kellene foglalniuk nézeteiket az egyre nyilvánvalóbb politikai válságról és a kibontakozás lehetőségéről. A szöveg oroszlánrészét Kis János írta, a III. fejezet Kőszeg Ferenc, a IV. Solt Ottilia munkája. A kéziratot a szerkesztőség többször megvitatta.

E viták során alakultak ki például a munkahelyi önigazgatásról írottak; később a műnek éppen ezt a részét érte a legtöbb bírálat. Haraszti Miklós javaslatára került az első szakasz végére a később híressé vált mondat: „Kádárnak mennie kell!” A szerkesztőkhöz másodkézből érkező visszajelzések szerint Pozsgay Imre, aki a vállalkozást egyébként nagyra értékelte, úgy vélekedett, hogy ezt a mondatot nem lett volna szabad leírni. A Rousseau-t idéző cím Kis János leleménye. A Társadalmi Szerződés a Beszélő különszámaként 1987. június végén jelent meg, 2000 példányban. Még a nyár folyamán utánnyomás készült belőle, újabb 1500 példány.

Mint a záradék jelzi, a Társadalmi Szerződés a Beszélő szerkesztőségének álláspontját tükrözi, azaz – bár később némelyek annak tekintették – nem a demokratikus ellenzék programja. A záradékban javasolt nyilvános vita nyomban a megjelenés után megkezdődött. A szerkesztőség elsőnek a demokratikus ellenzék ismert csoportjait és személyiségeit hívta meg (erre a beszélgetésre Kőszeg Ferenc lakásán került sor), ezt több vita követte – Kenedi János lakásán – közgazdászok, szociológusok részvételével. Több héten át vitatta a programjavaslatot a Rajk László Szakkollégium, olyan opponenseket szerepeltetve, mint Bihari Mihály, Szalai Júlia, Bokros Lajos. Külön vitát rendezett a Közgazdasági Egyetem szociológiai tanszéke, majd a Dragon Pál vezette szentendrei Petőfi Hagyományőrző Társaság. Jelentősebb elemző kritika kettő készült a Társadalmi Szerződésről, Tamás Gáspár Miklós még a Kőszeg lakásán tartott vitán olvasta fel kritikáját; ez később a Hírmondóban jelent meg. Kemény István bírálata a Szabad Európa Rádióban hangzott el több folytatásban. A hatalom jelezte, hogy vette az „üzenetet”: a Népszabadságban többször is leírták, pl. Kilényi Géza: a párt politikai vezető szerepét nem lehet jogszabályokba szorítani. Az efféle elutasító vélemények ellenére a Társadalmi Szerződésnek – azzal, hogy formába öntötte a nézeteket, amelyek „a levegőben voltak” – megvolt a maga katalizáló hatása a kibontakozó reformfolyamatban.

Később elterjedt az a felfogás, hogy 1985-ös monori találkozó 1987-re tervezett megismétlésére azért nem került sor, mert a Beszélő-kör önkényesen, a népi ellenzékkel való egyeztetés nélkül adta közre a „demokratikus ellenzék programját”, végső soron pedig ez volt az oka annak, hogy a lakitelki találkozóra nem hívták meg a Beszélő szerkesztőit és általában a demokratikus ellenzék politikusait. Csurka István Vásárhelyi Miklóshoz intézett, 1987. július 19-i leveléből (megjelent: Népszabadság, 1990. május 11., 6. p.) azonban kiderül, többről volt szó, mint holmi sértődésről: „Ez a szóban forgó összejövetel nem azért feneklett meg, mert a Beszélő piacra dobta a maga Társadalmi Szerződését (...) A Társadalmi Szerződés csak robbantotta a bankot egy olyan helyzetben, amikor csak az derülhetett ki, hogy nincs közös tőke ebben a casino-casszában (...) A maga nemében kitűnő Társadalmi Szerződés egyik-másik megfogalmazása és alap-jelszava olyan ellenzéki, olyan szakítás-jellegű, amit a mi embereink, akik még nem marginalizálódtak, mint például én, a képviselőjük nem tudnak és nem is akarnak vállalni (...) Ne csodálkozzék azon a Beszélő, hogy magával akar rántani bennünket és mi nem hagyjuk. Ennyi. De ha ez túlságosan nyers, mondhatom finomabban is, az pontosabb is: közös zászló alatt csak közös zászlóbontás után lehet jó szívvel menetelni, a Beszélő zászlaja alatt meneteljen a Beszélő.”
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon