Skip to main content

Charta ’91

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Nagyon szerettem Pernye Andrást. Sugárzó egyéniség volt. Egyike azoknak, akik hatására tanár lettem.

Nemcsak az volt katartikus, amit mondott – és ahogyan mondta – a zenéről, azzá vált ő maga is. Létében: életében és halálában.

A Drezdai Szimfonikusok koncertje, Zeneakadémia. Bach: h-moll mise. Előbb a szem érzékeli, majd a fül is felfigyel: tolókocsin gördül valaki a pódium felé, halk surrogás; zaklatottan, döbbenten figyelő arc, patakzó könnyek a kihajtott fehér ingnyak fölött, a kocsi karfájába szálkás kéz markol: Pernye tanár úr.

Funkcionáriustól kérdeztem egyszer: Mi lett Pernyével? Elhessentő válasz: „Öngyilkos lett! Olyasmibe szólt bele, amihez semmi köze! Aláírta a Prágai Chartát! Eh, ti… értelmiségiek! Csak a baj van veletek!”

A valóság átcsúszik a megaláztatásba. Prágában járva a Charta jut eszembe, Pernye, Bach, a Zeneakadémia, sétálunk a Prikopin, bennem ’68, fehér csíkos harckocsik Esztergomban, a máig vakító felirat szemben, Párkányban: Magyarok, menjetek haza!

Ezért kell aláírnom. A gyerekeimért, a feleségemért. A gyerekek édesanyjáért, Bachért, Pernyéért és magamért. Mindannyiunkért. A hatalom hatalmaskodásai miatt. Gőgje, pökhendisége, elvakultsága miatt. Nap mint nap egyre riadtabban eszmélek: „Nagy ott a baj, megáradt a gonoszság…”

Ez vagyunk. Itt a mi Ninivénk.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon