Skip to main content

Csak íROK és fúROK

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Talált (és kitalált) tárgy


Tisztelt Polgármester Úr!

Amint Ön előtt is ismeretes, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium (MKM) a Regionális Oktatásügyi Központokat (ROK) 1992. szeptember 1-jei hatállyal létrehozta.

A ROK feladatai közé tartozik az Alapító Okirat szerint a régió tanügyi helyzetének figyelése, iskolaszerkezeti átalakítások és egyéb pedagógiai problémák szakvéleményezése – bármely fenntartó és az MKM számára. A ROK végül is középszintű információközpont a nevelő-oktató intézmények és az országos szakmai felügyeletet gyakorló MKM között.

Mivel az utóbbi két évben a közgyűlés a tanügyigazgatás feladatát részben öntevékenyen, részben egyes minisztériumi megbízások alapján magára vette, most szükségessé válik a szolgáltató és felügyelő feladatok megkülönböztetése.

Kérem Polgármester Urat, hogy a közgyűlés az általa működtetett pedagógiai intézetek és más, hasonló szolgáltató intézmények feladatait és anyagi támogatását vizsgálja meg, és Polgármester Úr a feladatmegosztást a ROK-igazgatóval beszélje meg. A ROK-igazgatót mint önálló költségvetési intézmény – egyben jogi személy – vezetőjét Önnel a szükséges szerződések kötésére felhatalmazom. A ROK jogait és hatáskörét meghatározó miniszteri rendelet pillanatnyilag minisztériumunkban készül.

Mivel az 1993. évi költségvetés tervezése és jóváhagyása a közgyűlésben is napirenden van, a szolgáltatók és felügyelők feladatmegosztása a feladatok megoldásának anyagi támogatásával együtt – megítélésem szerint – az önkormányzatoknak ugyanolyan fontos, mint az oktatási kormányzatnak.

Budapest, 1993. január 19.


Dr. Dobos Krisztina

Dr. Dobos Krisztina helyettes államtitkár úr,
MKM

Tisztelt Helyettes Államtitkár úr!

Amint Ön előtt ismeretes, a Beszélő létrehozta Körlevél-fogalmazó Irodáját (KÖFI). Az alapító okirat szerint a KÖFI vállalja a polgármester urak és (ha igény van rá) a polgármester asszonyok tapintatos tájékoztatását minden olyan kényes kérdésben, mint pl.

– szolgáltatások hatósági elsózása;

– nem létező miniszteri rendelet alapján működő kormányhivatalok alulról jövő, spontán finanszírozása;

– újabb szellemes megoldások elterjesztése az önkormányzatoknál felhalmozódó pénzfölösleg csökkentésére;

– az önkormányzat által létrehozott szakmai testületek ellehetetlenítése; stb.

Mivel az Önök költségvetését az Országgyűlés már jóváhagyta, arra kell kérnem, hogy kezdeményezze a KÖFI szolgáltatásainak igénybevétele végett annak újratárgyalását.

Budapest, 1993. február 5.

Üdvözli:

a Beszélő


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon