Skip to main content

Csak semmi sopánkodás és semmi lelkendezés…

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Egy kisebbségnek annál több jogot kell követelnie, minél kevesebbet szánna neki a hatalom, minél rosszabbul érzi magát az országában, minél jobban tart a jogalkotó hatalomtól – és viszont: minél kevesebbet kaphat meg azokból a jogokból, amelyeket igényel, és minél kevésbé bízhat a joghiányt feloldó, a dolgokat jogi kényszerek nélkül elrendező szokásrendben, hagyományban, köznyugalomban.

Ezt az ellentmondást csak a hatalomra gyakorolt külső nyomással, feltételállítással lehetne feloldani – de azzal sem lehet. Nem lehet, mert akiknek nyomást kellene gyakorolniuk, azok egyáltalán nem kívánják számon kérhetővé tenni azokat a jogi normákat, amelyeknek a hiánya náluk nem okoz számottevő feszültséget. Egész egyszerűen: nem kívánják a belső nyugalom fenntartásához elégséges szokásrendet jogi kötelezettségvállalással felváltani, nem óhajtják, hogy az ő kisebbségeik is úgy ragaszkodjanak a különállásukhoz, mint azok a kisebbségek, amelyek rosszul érzik magukat az országukban.

A Nyugat azért nem kíván a szükséges aktivitással hozzájárulni a kelet-közép-európai kisebbségi problémák enyhítéséhez, mert fél attól, hogy ezzel magára is kiterjesztheti e gondokat. Ez a félelem nem alaptalan. Hosszabb távon, a posztindusztriális értékek erősödésével a nyugat-európai „jóléti” kisebbségek el fognak jutni ugyanazokhoz a kollektív jogi igényekhez, amelyeket ma Európának ezen a felén az elnyomott kisebbségek tömegei, s Európa más részeiben is a még létező néhány elnyomott kisebbség, például a görögországi macedónok képviselnek.

Nyugat-Európa nem akarja ezt a hosszabb távot lerövidíteni. Nyugat-Európa ráadásul még hisz abban, hogy az Egyesült Európában két Európa is elfér.

Csakhogy most, az Európa Tanács hétvégi csúcstalálkozója után az is végképp bizonytalanná vált, hol van ennek a két Európának a határa. Prágai szabadságharcos barátunk, Václav Havel mindenesetre a Fehér-Kárpátoknál eltépte a térképet, keserű meglepetést okozva ezzel tisztelőinek. A nyilatkozata mögött húzódó feltevés, miszerint ha vannak egyéni jogok, a kollektív jog értelmét veszti, nem ismeretlen ugyan a doktriner liberálisok körében, e térség adottságaihoz azonban aligha igazítható. A belőle adódó gyakorlati következmények pedig kifejezetten kínosak. Havel ugyanis legfrissebb kijelentéseivel nem csupán a Nyugat egyes képviselőihez került közel (reményei szerint legalábbis), hanem vállalnia kell Meciar heves helyeslését is. Sőt ama feltevését hallva, hogy a kisebbségi problémákat épp állandó emlegetésük generálja, Iliescu elnök nyilatkozatát idézi emlékezetünkbe, aki Havelhez hasonlóan, egyes „környékbeli” politikusokra célozva jegyezte meg: „túlpolitizálják a nemzeti kisebbségek jogainak kérdését.”

A kollektív jogok léte egyszer már evidenciává vált az Európa Tanács berkein belül. Az tehát, hogy a kisebbségvédelem közös normáiról szóló jegyzőkönyv, mely kiegészítené az emberi jogok konvencióját, ezúttal a várakozásokkal ellentétben mégsem készült el, ha visszalépésnek nem is, de legalábbis egy helyben topogásnak értékelhető. Következtethetnénk arra is, hogy az európai intézményrendszer megint csődöt mondott, megint nem várhatjuk onnan itteni helyzetünk rendezését, jelesül a kisebbségvédelmi katalógus összeállítását. De a szervezet meghatározó személyiségei biztosították a kétkedőket: mindez csak idő kérdése. Csak semmi sopánkodás és semmi lelkesedés: ahogy Azazello tanácsolta Bulgakov Margaritájának – a Sátán bálján.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon