Skip to main content

Elképzelhető lenne, azonban figyelembe kell venni…

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Ha az ember újságot olvas, néha azt hiheti, hogy nem kell, hogy valaki súgjon neki.

Volt, amikor azt írta az újság, hogy a munkásőrség vagyonát zárolták, sőt, hogy illetéktelenek el ne foglalják, ezért katonák őrzésére bízták. Majd lezajlott az országos parancsnokság épületének pályázata körüli sajtópolémia. Mint kiderült, a pályázat komolytalan, mert eleve eldöntött tény volt, hogy a gellérthegyi épületet a BM-nek passzolják át.

Jött a pályázatok második fordulója: Magyar Hírlapban keretes hirdetés a pályázható ingatlanok listájával. A „titokzatos” Állami Fejlesztési Intézetben átvehető pályázati feltételek, helyszín- és alaprajz, tulajdonlap-másolat, ingatlanleírás, sőt felhatalmazás az ingatlan megtekintésére. Szóval korrekt. Egyáltalán nem értettem, miért ír bárki is „igen-igen titokzatos pályázatról”.

Na, akkor nézzük meg például a IV. kerület, Munkásotthon u. 42. sz. alatti egységparancsnokságot. Kapuban fegyveres őr, egyenruhája nem kimondottan katonai, inkább mintha más fegyveres testületéhez hasonlítana. Az ügyeletes tiszthez (ÜTI) küld. (Vajon nem túlzott-e ekkora őrség?)

ÜTI: Most sajnos nem tudnak megnézni semmit. Az épület teljesen le van zárva, a kulcsok az anyagi tisztnél vannak. Talán inkább munkaidőben tessék.

Mi: Inkább megnéznénk most. Adminisztráció. Séta az épületben. Terem nyitva: három egyenruhás gépel. Második emelet: két civil ruhás ír. Köszönjük. Viszontlátásra.

A IV. kerületi Rendőrkapitányság Árpád úti kapuján felirat: Bejárat a Munkásotthon utcai oldalon.

Részlet a pályázati anyagból:

„Az ingatlan fekvése, környezete. Összefoglalás (7. oldal).

…bármilyen jelenlegi funkciójától eltérő egyéb hasznosítása is elképzelhető lenne, azonban figyelembe kell venni, hogy az épületszárny szervesen kapcsolódik a IV. kerületi Rendőrkapitányság épülettömbjéhez.

…Az ingatlan minimális eladási ára 28 220 000 forint. Egészségügyi, szociális, oktatási, valamint bírósági elhelyezése kiemelt hasznosítási cél.

…Az ajánlatok benyújtásának végső időpontja: 1990. március 5. (16 óra).”

Vajon megismétlődik-e a gellérthegyi történet? Akkor négy csereingatlant adott a hegyi parancsnokságért a BM. Most csak lefoglal minimálisan 28 220 000 forintot?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon