Skip to main content

Emberek a Holdon

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Neményi László


„Houston, itt Nyugalom Támaszpont. A Sas leszállt.” Edwin E. „Buzz” Aldrin Jr. ezredes szájából hangzottak el ezek a szavak 1969. július 20-án vasárnap közép-európai idő szerint délelőtt tíz óra tizenhét perckor a Holdon. Jó fél óra múlva Neil A. Armstrong, az expedíció civil parancsnoka, 300 ezer dolláros űrruhájában nem különösebben méltóságteljesen a Hold felszínére huppant, ahol aztán igen méltóságteljesen kijelentette: „Kis lépés egy embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek.” A jelenetnek az egyenes televíziós közvetítésnek köszönhetően 528 millió szem- és fültanúja volt szerte a földkerekségen.

A Sas – a Holdra szálló egység – és a két asztronauta valamivel több, mint huszonegy és fél órát töltött el a Holdon. Ez idő alatt Armstrong és Aldrin összegyűjtöttek olyan 25 kiló követ, némi holdport, megmérték a hőmérsékletet (112 Celsius fok napsütésben, –173 Celsius fok árnyékben), méréseket végeztek egy szeizmométerrel, egy reflektorral jeleket küldtek földi teleszkópoknak és egy darab alufólia segítségével naprészecskéket fogtak be. 21-én hétfőn reggel hét óra negyven perckor a Sas felszállt a Holdról, és visszaszállította az asztronautákat az űrhajóba. Éjfél után két órával Michael Collins alezredes, az expedíció harmadik tagja, a Föld felé fordította az űrhajó orrát és begyújtotta a rakétákat. A visszaút hatvan órán át tartott. Az űrkabin csütörtökön esett bele a Csendes-óceánba, huszonkét kilométerre onnan, ahol a Hornet nevű anyahajó Nixon elnökkel a fedélzetén várta.

A Holdra szállás az Apolló-program keretében végrehajtott tizenegyedik űrrepülés volt. A programot Kennedy elnök hirdette meg nyolc évvel korábban, pontosan azzal a céllal, hogy „embert juttassunk a Holdra mielőtt az évtized véget ér”. A program 46 milliárd dollárba került a NASA-nak – vagyis az amerikai adófizetőknek –, és sikeréhez 20 ezer alvállalkozó cég, valamint 300 ezer szakember járult hozzá. A mai napig heves viták folynak arról, hogy a Holdra szállás megérte-e ezt a páratlan erőfeszítést. A legszigorúbb kritikusok szerint az Apolló-programnak sem tudományos, sem katonai szempontból az égvilágon semmi értelme nem volt.

Annyi bizonyos, hogy a program beindítását nem elsősorban tudományos vagy katonai megfontolások motiválták. Az Eisenhower-kormányzat nem tulajdonított különösebb jelentőséget a szovjetek által az űrkutatásban élvezett előnynek. Amikor Wilson védelmi minisztert 1954-ben megkérdezték, hogy nem aggódik-e amiatt, hogy a Szovjetunió megnyerheti a műholdversenyt, bosszúsan azt válaszolta, hogy felőle megnyerhetik. Miután a szovjetek 1957-ben fellőtték a Szputnyik 1-et, az elnök egyik tanácsadója „ostoba mütyürnek” nevezte. Sherman Adams, Eisenhower jobb keze, lekicsinylően azt nyilatkozta, hogy az amerikai kormányt nem érdekli az „űrkosárlabda”. Később elismerte, hogy ez a megállapítás „az alulhangsúlyozás túlhangsúlyozása” (overemphasis of de-emphasis) volt.

De az amerikai közvélemény nem volt ilyen higgadt. A szputnyik fellövését össznemzeti önvizsgálat követte. Az egyik bűnbak az amerikai oktatási rendszer lett, és ez bestsellerré tett egy 1955-ben feltűnés nélkül megjelent könyvet (Rudolf Flesch: Why Johnny Can’t Read – and What You Can Do About It). A másik az amerikai társadalom állítólagos elpuhulása. Ez a percepció is sokat hozott egy szerző konyhájára. John Kenneth Galbraith The Affluent Society-je sem lett volna ekkora közönségsiker, ha nem időzít ilyen jól. A harmadik a republikánus tudománypolitika, az alapkutatással és az alapkutatást végző „tojásfejűekkel” szembeni populista gyanakvás. E gyanakvás gyanússá válása pedig lehet, hogy eldöntötte az 1960-as elnökválasztási küzdelmet.

John Kennedy ugyanis kampánytémává tette az amerikai lemaradást az űrkutatásban. Véleménye szerint az űrkutatási verseny, függetlenül tudományos és katonai hozadékától, óriási politikai és pszichológiai hatással volt a nemzetközi kapcsolatokra. Ez az, amit a republikánusok nem ismertek fel. A többi ország azt hihette, hogy a szovjet vezetés az űrkutatási versenyben egyúttal azt is jelentette, hogy a katonai rakétaversenyben is vezetnek. Mindegy, hogy ez igaz vagy nem – érvelt Kennedy –, a látszat alakítja a többi országnak a hidegháborúval kapcsolatos attitűdjét. „Arra a következtetésre jutottak, hogy a szovjet hullám dagályban van, a miénk pedig apályban. Az a feladatunk, hogy megváltoztassuk ezt a véleményt.”

Alig telt el három hónap azután, hogy Kennedy elfoglalta hivatalát, amikor a Szovjetunió 1961. április 12-én földkörüli pályára küldte az első Vosztokot Jurij Gagarinnal a fedélzetén. A Newsweek szerint a nemzetet „frusztráció, szégyen és bizonyos fokig düh” töltötte el, hogy a Szovjetunió már megint ilyen látványosan megelőzte Amerikát. Kétség nem fért hozzá, hogy a közhangulat azt követelte: Amerika legyen az első az űrkutatásban is.

Gagarin még aligha pihenhette ki az izgalmakat, amikor Kennedy már összehívta tanácsadóit, köztük tudósokat is. A tudósok közölték az elnökkel, hogy csak egy területen van lehetőség az oroszok megelőzésére. Amerika képes lehet előbb embert juttatni a Holdra, mint riválisa, de csak akkor, ha olyan koncentrált erőfeszítést fejt ki, mint az atombombát megteremtő Manhattan Project esetében. Az elnök nem volt boldog. „A költség az, ami aggaszt. … Nem tudtok kitalálni valamit itt a Földön, amiben megverhetjük az oroszokat?” – kérdezte a visszaemlékezések szerint.

Nem tudtak. Így aztán beindult az Apolló-program, és két amerikai űrhajós kitűzte az amerikai zászlót a Holdon mielőtt az évtizednek vége lett. Hogy miért pont a Holdon? Néhány szkeptikus ezt már 1961-ben is megkérdezte. Kennedy így válaszolt nekik a houstoni Rice Egyetemen:

„Ezzel az erővel azt is megkérdezhetnék, hogy miért kell megmászni a legmagasabb hegyet. Miért kellett harmincöt évvel ezelőtt átrepülni az Atlanti-óceánon? Miért játszik meccset Rice Texas ellen? … Évekkel ezelőtt George Mallorytől, a nagy brit felfedezőtől, aki később a Mount Everesten halt meg, megkérdezték, hogy miért akar felmászni rá. Azt válaszolta: „Mert ott van.” Hát az űr is ott van, és … a hold is ott van, a bolygók is ott vannak, és a tudás és a béke iránti új remények is ott vannak.”

A Holdra szállás „asztropolitika” volt, állítják az Apolló-program ócsárlói. Elvitte azt a pénzt, amelyet a feketék társadalmi-gazdasági emancipációjára lehetett volna költeni – mondják a baloldaliak. Létrehozta a szövetségi szinten finanszírozott alapkutatás falánk fehér elefántját – mondják a jobboldaliak. Azért persze mégiscsak embereket juttatott a Holdra. Miközben némi szerénységre tanította az oroszokat. Hát nem megérte?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon