Skip to main content

A jégkorong-forradalom

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


1969. március végén nagy izgalommal vártuk a szinte hihetetlen kalandot: áprilisban, a tavaszi szünetben a Ménesi úti Eötvös Kollégium diákjai és tanárai – leadva az utazási keretből az illendő sápot a bölcsészkari párt- és KISZ-vezetésnek – egy csereutazás keretében Bolognába látogathattak. Talán az izgalom, talán a rendhagyóan hűvös időjárás miatt, az indulás előtti héten meghűltem, belázasodtam, s az utazás biztosítása miatt úgy döntöttem, hogy némi anyai ápolás céljából néhány napot szüleimnél töltök Gyöngyösön. Éppen akkor zajlottak Stockholmban a jégkorong-vb csatái, s a betegeskedés unalmát a hokimeccsek izgalmaival is próbáltam elűzni. Különleges világbajnokság volt, a küzdő felek győzni akarását sporton kívüli motívumok is fűtötték: az előző évben a proletár internacionalizmus jegyében megalázott Csehszlovákia a tradicionális szovjet–csehszlovák hokivetélkedés megnyerésétől remélt némi vigaszt az emberarcú szocializmus ábrándképének elvesztése után. Ezért a csehszlovák hokisták kettőzött buzgalommal űzték-hajtották a korongot, s szovjet vetélytársaik ellen káprázatos teljesítményt nyújtva kétszer is győzni tudtak. Az első kör 2:0-s győzelme még nem keltett igazi feltűnést, de a második forduló csehszlovák–szovjet összecsapását már feszült izgalommal várta a stockholmi jégstadion, valamint a két érintett ország, sőt az egész világ hokikedvelő közönsége is. Nem csalódtak, káprázatos mérkőzés zajlott le március 28-án este. Így maradt meg emlékezetemben, s így rögzítette a Népszabadság tudósítója is:

„Olyan fergeteges és küzdelmes utolsó húsz percet, mint amilyet ez a mérkőzés hozott, még nem játszottak ezen a vb-n. Kezdetben többet támadott a szovjet együttes, mégis a 15. percben Jiri Holík, négy perccel később pedig Nedomansky lövésével a csehszlovák csapat 2:0-ra vezetett. A második harmadban abbamaradt a lendület, Harlamov, majd később Firszov bombagóljával 2:2-re alakult az eredmény.

A játék utolsó harmadában senki sem takarékoskodott megmaradt erejével. A csehszlovákok szinte percekig kapujukhoz szögezték a szovjeteket, s a 8. percben Holesovsky bombája került Zinger hálójába. A gól még inkább szárnyakat adott a csehszlovák csapatnak, fordulás után Jaroslav Holík átkígyózott a szovjet védelmen, és a kifutó kapus mellett gólt lőtt. Ragulin a befejezés előtt négy perccel még válaszolt, de a végeredmény 4:3, s a csehszlovákoknak a svédek ellen a döntetlen is elég a világbajnoki cím elnyeréséhez.” (Népszabadság, 1969. márc. 29.)

Úgy érzem, a korrekt tudósítás a maga rutinszerű sportközhelyeivel nem adja igazán vissza azt a heroikus harcot, ami a pályán folyt: még a tv-közvetítés közegén át is érződött az a vibráló feszültség, az a hatalmas akarat, ami a csehszlovák játékosokat eltöltötte ezen az estén. A magyar szemlélőt is magával ragadta az a lendület, az a győzni akarás, ami a csodálatos csehszlovák hokistákat, a Holík fivéreket, a remek center Nedomanskyt, s a tudósításban nem említett, de emlékezetembe játékát örökké bevéső gyémántkeménységű pardubicei hátvédet, Panharteket jellemezte. El lehet képzelni, mit érezhettek a cseh és szlovák nézők, mit élhettek át, amikor ezúttal sportvetélkedés képében nézhették végig Dávid és Góliát, a kis Csehszlovákia és a nagy Szovjetunió párviadalát. S ezúttal úgy alakult minden, ahogy vágyaik diktálták: a csehszlovák előnyt most is behozták ugyan az oroszok, akárcsak az előző év augusztusában, de azután úgy alakult minden, mint a mesében: a siker a csehszlovákoké lett, hiába próbálkozott a gonosz ellenfél. Az elmúlt évi megaláztatás után most jött a virtuális reváns, a megalázottság dühét a győzelem mámora válthatta fel.

Ennyi érzelmi potenciál nem maradhatott a lakások falai között, ki kellett áradnia az utcákra, a terekre, a szabadba. Ki is áradt.

Március 30-án az alábbi MTI-közlemény jelent meg a Népszabadság második oldalán, „Rendzavarás Prágában” cím alatt: „Péntek este a csehszlovák–szovjet jégkorongmérkőzés után nagy tömeg árasztotta el a prágai Vencel teret. Jobboldali, szocializmusellenes rendzavarók szovjetellenes jelszavakat kiabáltak és írtak a falakra, majd összetörték és felgyújtották az Aeroflot szovjet légiforgalmi társaság Vencel téren levő irodájának berendezését. A hajnali órákra Prágában helyreállt a rend.” Április 1-jén további MTI-hírek következtek: ezek szerint a legsúlyosabb incidensekre Prágán kívül Ústí nad Labemben, Liberecben, Teplicén, valamint a szlovákiai Pozsonyban és Kassán került sor. Ústíban felgyújtották a szovjet hadsereg két tankját és három motorkerékpárját, emlékműveket is megrongáltak. 39 személyt a rendőrség őrizetbe vett. 51 rendőr sérült meg, néhányan súlyosan. A rendőrség csak súlyos esetekben, vandalizmus és szokatlanul éles szovjetellenesség (?!) esetén lépett fel, gumibottal és vegyi eszközökkel. (Magyar Nemzet, 1969. ápr. 1.) A szűkszavú közleményekből is kiolvasható, Prágán kívül hol volt a legrenitensebb a cseh társadalom: az északi határvidéken, ahol a németek kitelepítése után megürülő iparvárosokban Csehszlovákia legvállalkozószelleműbb, legkalandvágyóbb elemei keresték a boldogulás szocializmusbeli lehetőségeit. (Vladimír Páral regényeinek állandó színtere ez a vidék, a sajátos észak-csehországi frontier, melynek pionírjai nem Timur csapatából jöttek.) Mint a mi sztálinvárosi vagányaink, akik 1956-ban mutatták meg, mit tudnak egy szocialista város munkásai. Vagy az egykori Danzig, Gdansk hajógyári munkásai, a szocializmust megbuktató osztályharc igazi élcsapata.

Megtudhatjuk azt is a jelentésekből, hogy létezett „szokatlanul éles szovjetellenesség”. Ha igen, akkor léteznie kellett a szovjetellenesség enyhébb, már megszokott formájának is. Ez, ismerve 1968/69 csehszlovákiai hangulatát, minden bizonnyal így volt: a szovjetellenesség mérsékelt formái mintegy mindennapi jelenségnek számíthattak. De már nem sokáig.

A csehszlovákiai hangulatot ugyanis figyelő szemek pásztázták, s naprakész állapotjelentésekkel rendelkeztek Moszkvában is. Csakis így magyarázhatjuk, hogy a Magyar Nemzet április 1-jei száma már közli a Pravda „Jégkorong és nacionalizmus” című, nyilvánvalóan elvi iránymutatásként értékelt cikkét. Nos, a Pravda, s mögötte az SZKP értékelése vészjósló volt: „Szervezett, jól előkészített nacionalista megmozdulásról van szó.” (Pravda, 1969. márc. 31.) A Pravda-cikk szerint sok prágai lap, főleg a Práce, a Reporter, a Mladá fronta, a Zemedelské noviny és a Svobodné slovo buzgólkodott a szenvedélyek szításában. Már az első csehszlovák győzelem után több ezer fiatal vonult a Vencel térre, de a CSKP vezetése nem lépett fel ellenük, ezért az ellenséges elemek a második mérkőzést is felhasználhatták provokációra. S itt jön a Pravda legfigyelemreméltóbb megállapítása: „A provokátorokat meghatározott személyek irányították. Az ő segítségükkel és ellenőrzésükkel gyülekeztek a csoportok transzparenseikkel és zászlaikkal Prága különböző kerületeiben. Innen teherautókkal és autóbuszokkal szállították őket a város központjába.” (Uo.)

Nos, minősíthetjük az SZKP központi lapjának állításait szemtelen hazudozásnak, hagymázas rémálmokon alapuló vádaskodásnak is (nem ez lenne az egyetlen ilyen típusú közleménye). Adjunk azonban egy esélyt a Pravdának, higgyünk neki. Akkor viszont fel kell tennünk a kérdést: kinek állt módjában teherautókat és autóbuszokat szerezni a március 28-i népünnepély résztvevői számára? Két ilyen hatalom volt akkor Csehszlovákiában: a csehszlovák párt- és állami vezetés, valamint a megszálló szovjet hadsereg. A Moszkvában erélytelennek tartott prágai vezetés álláspontját jól tükrözi a Pravdában megbírált Mladá fronta, az ifjúsági szövetségek lapja, „Szégyenfolt a prágaiak becsületén” című írása (idézi: Magyar Nemzet, 1969. ápr. 1.): „Egyetlen józan ember sem érthet egyet azzal, ami péntekről szombatra virradó éjjel Prágában a Vencel téren történt. Természetes, hogy örültek a csehszlovák jégkorongozók győzelmének. A polgárok tízezrei a város központjába vonultak, hogy kifejezést adjanak ennek az örömnek. Ugyanakkor az Aeroflot helyiségeinek feldúlása, valamint a házak falára és a kirakatok üvegére ragasztott szennyes és vulgáris feliratok szégyenfoltot hagytak a prágaiak becsületén.”

A Mladá fronta, a moszkvai sajtó egyik céltáblája, jól érzékelte a helyzetet, amibe a megszállókkal való kényszerű együttműködést vállaló, egyúttal 1968 vívmányaiból minél többet megmenteni próbálkozó dubceki irányvonal került: a szovjetellenes megnyilvánulások ürügyet szolgáltatnak a megszállóknak a megbízhatatlannak tartott csehszlovák vezetők elleni fellépésre.

S hogy mennyire tudatában voltak a tüntetés adta lehetőségeknek a csehszlovákiai reformkommunizmus ellenfelei Budapesten is, mutatja a Népszabadság saját cikke ugyancsak április elsejéről. A belső vezércikk, mely a „Gyújtogatás – a sport ürügyén” címet viseli, apokaliptikus képet fest a Vencel téren történtekről: betörtek az Aeroflot és az Inturiszt irodáiba, összezúzták és az utcára hányták a berendezést, az iratokat, majd az egészet felgyújtották. (Mintha egy 1956-ról szóló film kockáit látnánk. Talán nem véletlen, hogy ez a motívum a magyar pártsajtóban merül fel.) S itt is előkerül a szervezők szerepe: „Honnan származtassuk az előre elkészített transzparenseket, feliratos táblákat szovjetellenes szövegekkel? A város külső kerületeiből provokátorok segítségével és ellenőrzésével teherautók és autóbuszok szállították a csoportokat a belvárosba. Ki bocsáthatta rendelkezésre ezeket a járműveket?” Egyetérthetünk, valóban ez a döntő kérdés. Ki készíthetett előre transzparenseket (nem tudván még a mérkőzés eredményét, illetve függetlenül attól, mindenáron és minden körülmények között provokációt akarva), ki szervezhette meg a társas utazást a külső kerületekből a Vencel térre, s ki biztathatta a szovjet intézmények megtámadására a felizgatott tömeget? Véleményem szerint azok, akiknek volt határozott stratégiájuk ezekben a napokban, azok, akiknek az állt érdekükben, hogy érveik legyenek a csehszlovák vezetés megváltoztatására. Erre utal a Népszabadság névtelen (tehát hivatalos álláspontot közvetítő) belső vezércikkének bumfordi nehézkességgel sportújságírói szellemességet mímelő záró bekezdése: „A jégkorong férfias sport (…) ezt a sportot azonban nagyon síkos terepen, a jégen űzik. Nem kétséges, hogy akik ezúttal Prágában a tisztátalan politikai játékok jegére merészkedtek, súlyosan elcsúsztak. Sportnyelven szólva: erélyes kiállításuk időszerű.”

A tüntetést követő hetekben lényegében lázas versenyfutás folyt Dubcek és üldözői között: a pártfőtitkár ismét igyekezett moszkvai és prágai ellenfelei valamennyi kívánságát teljesíteni: megbírálta a sajtót, hozzájárult az előzetes cenzúra bevezetéséhez, „adminisztratív intézkedések” foganatosításához a „normalizálás” (az 1968 augusztusa utáni csehszlovákiai newspeak egyik gyöngyszeme, kb. a reformok által okozott „abnormalitások” kiküszöbölését, magyarán a reformok visszavonását jelentette, de igazán soha meg nem magyarázott fogalommal van dolgunk, igazi orwelli jelenségként) ellenfeleivel szemben. (A „normalizálás” dubceki, majd Dubcek utáni szakaszára l. Zdenek Mlynár: Problémy politického systému. Texty o roce 1968, normalizaci a soucasné reforme v SSSR [A politikai rendszer problémái. Szövegek 1968-ról, a normalizációról és a jelenlegi szovjet reformokról], Köln, 1987, 40–46.)

A prágai fejleményektől függetlenül, a kommunista típusú magyar parlament évszakfüggő ügyrendjének megfelelően az Országgyűlés tavaszi ülésszakán, április 17-én került sor a magyar–csehszlovák barátsági szerződés megtárgyalására és jóváhagyására is. Tulajdonképpen meg is dicsérhetjük a magyar vezetést a diplomáciai gesztusért, melyet a válsággal küszködő prágai vezetésnek tett a szerződés ratifikálásával. Talán csak az érdemel említést, hogy a plenáris tárgyaláson Ortutay Gyula saját korábbi dolgaihoz képest is kirívóan gusztustalanul támadta a nyugati hatalmak fellazítási politikáját, s a csehszlovákiai szovjet- és kommunistaellenes megnyilvánulásokat (Magyar Nemzet, 1969. ápr. 18. Érdekes, hogy a Népszabadságból hiányzik beszédének ez a része, ott a sovinizmus elleni kirohanását közölték.) Persze elképzelhető, hogy a dörzsölt társutasnak „ki volt osztva” a szerep, hogy ezekkel a kirohanásokkal altassák el a moszkvai keményvonalasok állandó gyanakvását a magyar és a csehszlovák reformpártiak összjátékával szemben.

Az már tényleg véletlen, hogy ugyanezen napon teljesedett be Dubcek politikai sorsa: a CSKP KB elfogadta lemondását, s helyébe Gustav Husákot választotta a párt első titkárává. Ezzel befejeződött a normalizáció kompromisszumos, dubceki szakasza, s megkezdődött a keményvonalasok gyors térnyerése, mely a térség egyik legszűkelvűbb kommunista rendszerét hozta létre. Hamarosan elhalkultak az ígéretek az 1968 januárjában kezdődött reformfolyamat folytatásáról, s a szovjet módszerek mechanikus átvétele indult meg, ami egészen a peresztrojka idejéig tartott. De ez már egy másik történet.

A csehszlovák csapat egyébként a szovjetek elleni diadal ellenére sem lehetett világbajnok, mert utolsó mérkőzésükön kikaptak a svédektől, s így a Kanada ellen győztes szovjet csapat lett mégis az első, Csehszlovákiának pedig csak a bronzérem jutott.

Az Eötvös Kollégium száztagú delegációja (50 kollégista, 10 KISZ-bizottsági tag, 40 egyetemi oktató) a velencei repülőtéren találkozott a pesti cserelátogatásra induló bolognai kollégistákkal (96 diák, 4 oktató). Az utazás gyönyörű volt, máig hálás vagyok az azt kiügyeskedő kollégiumi vezetőknek. Csak a bolognai stadionba nem jutottam el, hiába küldött a város kommunista podestája 12 tiszteletjegyet: azt a pártaktíva megbízható hallgatói és tanárai kapták meg. Szerencsére a színházjegyekre nem tartottak igényt, így láttam egy kitűnő előadást a Teatro Communaléban, valami szláv nevű szerző Il matromonio című darabját. Később azonosítottam: Grotowski Esküvője volt. Élénk vitákat folytattunk a csehszlovákiai és kínai fejlemények miatt felbolydult bolognai politizálókkal a város főterén és aluljáróiban, megszabadulva a ránk állított pártaktivistáktól. Érlelődött a bölcsészkari politikai fordulat, a kollégisták és filozófusok koalíciója és átmeneti győzelme a kari KISZ-választáson a hivatásos KISZ-vezetők ellenében, mely 1968 prágai és párizsi eseményeinek spétreakciója volt Budapesten.

Nem sejtettük még, hogy a labdarúgó-vb-re lesz egy harmadik, sorsdöntő csehszlovák–magyar mérkőzés, mely marseille-i tragédia néven vonul be a magyar futballtörténetbe, s a közvetítő Szepesi György egyik felkiáltásából (Jönnek a csehszlovákok!) szállóige lesz még Magyarországon.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon