Skip to main content

Fidesz-kérdőjelek

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Ez az ősz a kongresszusok ősze, a programadó, választásokra készülő kongresszusoké. A Fidesz kongresszusa (vagy csak első fordulója?) egy héttel követi az MSZMP–MSZP-ét és egy héttel előzi meg az MDF-ét. Idén talán nem az elhallgatás lesz osztályrésze, miként tavaly. Inkább az fenyegeti, hogy belesimul a politikadömping harsány szürkeségébe.

Tavaly ilyenkor még szinte mindenki számára evidencia volt, hogy a Fidesz (akár a többi ellenzéki csoportosulás) népfrontosan, vagy – ellenkezőleg – Tamás Gáspár Miklós szavaival, „törzsek szerint” szerveződik. Ami tavaly még természetes állapot, sőt elemi szükséglet volt, az ma, egy választásra készülő szervezetnél, már nem az. Egy éve elegendő lehetett, hogy a határozott NEM tartson össze egy szervezetet, az idén a fő kérdés: DE MIT HELYETTE? Tavaly elég volt azt mondani: demokratikus kereteket, parlamentáris demokráciát, amelyben a különféle politikai irányzatok szabad versenye dönti el a hatalmi viszonyokat; az idén meg kell mondanunk, hogy mi melyik politikai irányzatként akarunk a ringbe szállni.

A nézeteknek a gazdasági és a szociálpolitikai programtervezet vitáján kell elsősorban összecsapniuk. Itt dől el, hogy összeegyeztethetők-e a liberálisok és a szociáldemokrata érzelműek nézetei egyfajta szociálliberális irányzatban, vagy a Fidesz – kidolgozott alternatíva híján – a programtervezet liberális vonalát követi. És ez esetben hol húzódnak a platformszabadság racionális határai? Súlyos dilemma ez demokratikus törzseknél.

Várható a mérsékeltek zászlóbontása is. A Fidesz mérsékeltjei nem az eddigi elvi radikalizmussal szállnak vitába, hanem megnyilvánulása módozataival. Ők azok, akik sokallják a Fidesz akcionalizmusát, akik a Fidesz (részben a tömegkommunikáció méltatlan manipulációi következtében) kevésbé ismert szakértőgárdáját hallgatnák inkább, mint néptribunjaink mennydörgéseit. A „mérsékeltek” és „radikálisok” vitája azonban viszonylag könnyen feloldható, mivel valójában nem elvi kérdésről van szó. E kétféle attitűd megfelelő egyensúlyba hozva nem gyengíti, hanem erősíti a szervezetet.

A véleménykülönbségek harmadik dimenzióját a szervezettség-szervezetlenség ellentétpárja adja. A Közvetlen Részvétel Frakció aktivistái, akik kezdettől fogva elsődleges feladatnak a Fidesz „át- és megszervezését” tartják, úgy vélik, ezt a kérdést a szervezeti és működési szabályzat megváltoztatásával lehet megoldani, vagy jobban mondva ezzel meg lehet oldani. Mások – nem tagadva bizonyos szervezési zavarokat – nem hisznek az alapszabály fetisizálásában, és szeretnék elkerülni, hogy a Fidesz központi témájává nője ki magát a statútum-vita. Vallják, egy szervezetnek nem lehet motorja, csak kerete az alapszabály, és ennek a keretnek inkább rugalmasnak, mintsem aprólékosnak kell lennie.

Véglegesen el kell dőlnie, induljon-e a Fidesz a választásokon. De ha az igen-nem kérdése eldől is, nyitva marad, milyen legyen a választási stratégia. A helyi MDF–SZDSZ–Fidesz koalíciók választási sikere (még ha ez főként csak az MDF-nek hozott babért) sokakban élteti a reményt egy hasonló, felső szintű koalícióra. Sokan úgy gondolják, hogy a meglévő ellentétek nem a szervezetek, hanem csak a vezetőségek között feszülnek. Mások a formálódó nemzeti-jobbközép koalíció ellensúlyozására egy európai értékeket valló szociálliberális SZDSZ–Fidesz–SZDP együttműködést látnának szívesen. Valószínű, hogy a Fidesz sem az SZDSZ-szel, sem más párttal nem akar szoros szövetségre lépni. Egy bizonyos: a tagság legfontosabbnak azt tartja, hogy a választásokon az ellenzék mérjen vereséget a kommunista pártra vagy pártokra, bármilyen néven is induljanak. Hogy ne állhasson elő a ’45 utáni helyzet, ne jöjjön létre a jelenlegi lengyelországihoz hasonló kényszerkoalíció.

Nincs könnyű helyzetben a Fidesz. Már nem csak egy szervezet jövőjéről, de – ha egyelőre csak elméletben is – egy ország irányításáról kell döntenie. De hát ezen az őszön tucatnyi párt teszi ugyanezt.

És mégis könnyű helyzetben van a Fidesz: felelősséggel gondolkodhat, vitázhat és dönthet. Mert sorait egyelőre nem dúlják kicsinyes hatalmi harcok, személyi ellentétek.

1989. október 8-án


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon