Skip to main content

Flaszteren tenyésző népi gondolat

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Ki kit támogat?

Budapesti listás szavazatok az összes listás szavazat százalékában


MDF                           25,29%

MSZP                         21,16%

SZDSZ                       20,89%

Fidesz                &nbsp


MIÉP toplista


A MIÉP pártlistán kapott szavazatainak 45%-át a fővárosban adták le. 15 fővárosi jelöltje közül senki nem kapott 4%-nál kevesebbet. A MIÉP legsikeresebb jelöltjei:

1. Budapest 17. választókerület, XI. kerület: Fenyvessy Zoltán, 7,77%.

2. Budapest 2. választókerület, II. kerület: Balczó Zoltán 6,56%.

3. Budapest 4. választókerület, III. kerület: Németh Bálint 5,95%.

4. Hajdú-Bihar 7. választókerület, Hajdúszoboszló: Szabó Lukács, 5,45%.

5. Budapest 18. választókerület, XII. kerület: Kováts Tibor, 5,41%.

6. Budapest 7.

A jelentős ingadozások viszont lehetővé teszik az egyes pártok stabil szavazóbázisának kitapogatását: azok, akik a mélyponton is rájuk szavaznak, feltételezhetően már nemigen pártolnak el tőlük. Most az MDF került ilyen helyzetbe, hiszen az első forduló nagy vesztesei vitathatatlanul a magyar demokraták. Hogy eldönthessük, elsősorban mely társadalmi csoportok tartottak ki a bajban is mellettük, figyelembe kell venni a szavazatarányok területi szóródását és ezek időbeli változásait. Ami a területi listákra leadott szavazatszámok összevetéséből azonnal szembetűnik, hogy a népi gyökereket erőteljesen hangsúlyozó, magát a vidék pártjának is valló MDF Budapesten szerepelt a legjobban. Az itteni listájára több mint 2 százalékkal magasabb szavazatarány jutott, mint a második legerősebb Bács-Kiskun megyei listára. (A további erősorrendről tizedek döntenek: a másodikat a hetediktől csak 85 század választja el.) A parlamentbe került pártok közül az MDF szerezte listás szavazatai legnagyobb százalékát a fővárosban, e téren jócskán megelőzve az urbánusnak titulált SZDSZ-t is. (Lásd a keretes rangsort.)

De finomítsuk tovább a képet. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy az MDF budapesti egyéni jelöltjei az első fordulóban az egyes választókerületekben mennyi szavazatot vesztettek a ’90-es választások első fordulójához képest, akkor kiderül, hogy az elit kerületekben (I., II., V., belső XIII. [Újlipótváros], XI. és XII.) őrizték meg leginkább a korábbi pozíciókat, és a paneles építésű nagy lakótelepek túlsúlyával jellemezhető külső körzetekben (III., IV., X., XV., XVIII, XIX.) vesztették a legtöbbet. A nagykörút menti elslumosodó kerületek (VI., VII, VIII., IX.) a két szélsőség között foglalnak helyet. (Lásd keretes táblázatunkat.) A fővárosban az SZDSZ támogatottsága is csökkent, de a veszteségek egyenletesebben oszlanak el. Mindez arra utal, hogy a népi-urbánus ellentét, az MDF-et és az SZDSZ-t egymással szembe fordító ideológiai háború csak a vezető rétegek, a hagyományos értelmiség és felső középosztály soraiban határozza meg a családi hagyományok, a neveltetés és egyéb nehezen körvonalazható tényezők függvényében tartósan a pártrokonszenveket, a többiek ennél pragmatikusabb szempontok alapján döntenek. Míg a fővárosi elit kerületekben a három alternatíva (szocialista, liberális, konzervatív) képviselője a második fordulóban előreláthatóan késhegyre menő küzdelmet fog folytatni, addig a külvárosok többségében a szocialista jelölt az SZDSZ és főként az MDF korábbi szavazóitól bezsebelt voksokkal már az első forduló után nyeregben érezheti magát.

Az elmondottakhoz tanulságos adalék, hogy önmagához képest az MDF-ből kivált, ám korábbi radikális szabad demokratákat is felvonultató, a szegények, a kisemmizettek, a nagybetűs Magyar Nép pártjaként fellépő, de az ideológiai szempontokat túlhangsúlyozó MIÉP is a fővárosi elit kerületekben szerepelt a legjobban. (Lásd keretes listánkat.) Ha az ezekben a körzetekben elért szavazatarányt Csurkáék mindenütt hozni tudták volna, akkor simán bejutottak volna a parlamentbe. De nem tudták, mert a főváros többi kerületében és vidéken vagy jelöltet sem voltak képesek állítani, vagy kénytelenek voltak lényegesen szerényebb eredményekkel beérni. Csurka tanaira tehát a valaha szebb napokat látott, frusztrált, lecsúszó középosztály némely képviselői tűnnek a legfogékonyabbaknak.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon