Skip to main content

Véletlenek furcsa egybeesése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az SZDSZ 1989 tavaszán készítette el „A rendszerváltás programjá”-t. A leszakadt társadalmi csoportok fokozott szociális támogatását indokló fejezetben szerepel az alábbi passzus: „A gyökértelen, perspektíva nélküli társadalmi csoportok, különösen a lumpenizálódó városi szegények körében terjedő fasisztoid ideológiák az etnikai különbségekre épülve szembefordíthatják egymással a kirekesztett társadalmi csoportokat, és pogromhangulatot idézhetnek elő.” Tavaly márciusban mindez még távoli, kivédhető fenyegetésnek tűnt. Ma egyre több jel utal arra, hogy a fenyegető veszély kézzelfogható valósággá válik. „A faji háborút, ami felé végzetszerűen, alvajáró módján haladunk…” – írta e lap hasábjain (Beszélő, 34. szám) néhány héttel ezelőtt Solt Ottilia. Igen, a vetés beérett.

Mint a Népszabadságból megtudhatjuk: „Egerben 1990. szeptember 14-én este 20 óra tájban egy 150-200 fiatalból álló, cigányellenes jelszavakat skandáló, láncokkal, botokkal és más támadóeszközökkel felfegyverkezett csoport jelent meg a Csebokszári lakótelepen. A csoport tagjai rendkívül agresszíven viselkedtek, törtek-zúztak, békés járókelőket bántalmaztak, csak azért, mert cigányok.” A környéken élő cigányokon páni félelem lett úrrá. A helyi tévé egyik munkatársa, aki néhány perccel a támadás után járt az egyik megvert cigány lakásában, elmesélte, hogy akkor ott, abban a lakásban élte át először, hogy milyen félelmet képes kiváltani a pogromhangulat az érintettekből.

Igen, arra, ami Egerben történt, már jó ideje számítani lehetett. Arra azonban, hogy a cigányellenes indulatoknak ez a minden eddigitől gyökeresen különböző és beláthatatlan következményeket magában rejtő megnyilvánulási formája éppen Egerben bukkan fel először, kevésbé.

Eger máig megőrizte polgárias, békés kisvárosi jellegét. A talajvesztett, perspektívátlan, lumpenizálódó szegények jelenléte nem vált tömegessé, és a cigányok aránya is az indulatok elszabadulását szinte automatikusan beindító küszöbérték alatt maradt. A városi rendőrkapitányság vezetői szerint a cigányokkal ma sincs több baj, mint azelőtt. Igaz, a Dobó téren évek óta összegyűlnek a magukat bőrfejűnek hirdető fiatalok, de eddig alig-alig mutatott jel arra, hogy az általuk hirdetett ideológiának a gyakorlatban is érvényt kívánnának szerezni. Akkor hát miért éppen Eger?

Mondják, az atrocitások kezdete előtt néhány órával titokzatos ismeretlenek a cigányok és a bőrfejűek körében egyaránt a másik fél várható támadásáról terjesztettek suttogópropagandát. Vajon kiknek és miért állhatott érdekében, hogy a bőrfejű-ideológiában rejlő „lehetőséget” kiaknázva a két tábort egymás ellen hergeljék? Mondják azt is: nem sokkal a bőrfejűakció kezdete előtt a Dobó téren három ismeretlen motoros buzgón híresztelte, hogy a cigányok valahol a városban megvertek egy bőrfejűt. A későbbi rasszista demonstráció kemény magját alkotó néhány tucat fiatal erre a hírre indult el a városközpontból a külváros felé. Vajon kik voltak a derék motorosok, és miért állt érdekükben rémhírekkel ingerelni a bőrfejű ifjoncokat? De vannak további kérdések is.

Az időközben alaposan felduzzadt létszámú menet több mint egyórás látványos vonulás után érkezett meg a legalább két kilométerre fekvő Csebokszári lakótelepre. A rendőrség valahogy mégsem szerzett tudomást a fejleményekről, és a cigányellenes indulatoktól fűtött, agresszív csoport akadálytalanul folytathatta útját. A rendőrkapitány szerint az első bejelentés csak 20.55-kor, közel 4 órával a menet elindulása után futott be az ügyeletre. Hogyan lehetséges ez? Ekkor a szolgálatban lévő 8 rendőr a 4 járőrkocsival kiment ugyan a helyszínre, de az események menetébe továbbra sem avatkozott be. A kocsiban ülve várták meg, amíg a feldühödött tömeg magától föloszlott. Vajon miért?

A rendőrség passzivitása tovább fokozta a pánikot, amelyet a bőrfejűek támadása váltott ki a cigányokból, hiszen nem történt olyan intézkedés, amely a fenyegetettségérzést megszüntette volna. A cigányok joggal érezték így, hogy csak magukra számíthatnak, működésbe léptek az önvédelmi reflexek, botokkal és egyéb eszközökkel felszerelt önvédelmi csoportok szerveződtek, és másnap a tömeglélektan szabályait követve megkezdődött a bőrfejűek utáni hajtóvadászat.

Az üggyel kapcsolatos korábbi híradásokból az is nyilvánvaló, hogy a rendőrség továbbra sem sokat tett a kedélyek lecsillapítása érdekében. A szokásos hétvégi létszám volt szolgálatban, és az ügyeletes tiszt nem tartotta szükségesnek, hogy tájékoztassa feletteseit a fejleményekről. Igaz, a szolgálatot teljesítő járőrök, akik pénteken fölöslegesnek tartották a beavatkozást, a szombat–vasárnapi atrocitásokat elkövető cigányokat azonnal bekísérték és kihallgatták.

Nem csoda, hogy a Heves Megyei Hírlap hétfői (17-i) cikke, amely a helyi sajtó első híradása volt a városban zajló eseményekről, „Portyázó cigánycsapat Egerben” címmel jelent meg, egyetlen szóval sem említette a konfliktust kirobbantó péntek esti bőrfejű-felvonulást, és a cigányok későbbi ellenakcióit úgy állította be, mintha azok minden előzmény nélkül következtek volna be. A lap másnapi, helyreigazító szándékú közleménye arra hivatkozott, hogy a szerkesztőség a korábbi, egyoldalú információkat a rendőrségtől szerezte. És még hosszan folytathatnánk eme sajnálatos véletlenek véget nem érő sorát.

Utólag persze nyugtathatjuk magunkat azzal, hogy jóvátehetetlen tragédia nem történt, hogy a kedélyek végül is lecsillapodtak, és az élet visszatért a megszokott kerékvágásba. De tudjuk, hogy ez nem igaz. Egy puskaporos hordó tetején táncolunk, amely bármikor felrobbanhat. Különösen akkor, ha Horváth Balázs néhány nappal az egri események után a cigányok beteges túlérzékenységéről nyilatkozik.

Azóta betegesen érzékeny cigányokat ért többrendbeli gázpisztolyos támadás Kalocsán. Elég volt a „Cigány vagy?” kérdésre igennel válaszolni, és a lövés máris elcsattant. A rendőrség a történtekről jegyzőkönyvet sem hajlandó felvenni. Azóta a Vágtázó Halottkémek koncertjére gyülekező skinheadek Miskolcon is kiosztottak egy-két pofont, és bevertek egy-két ablakot egy cigánylakta ház udvarán.

A belügyminiszteri felelőtlenségnek is van határa.
Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon