Skip to main content

Geometriai nyomulás / Gazdaságpolitikusok / A tékozló fiú és a kincstár

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A héten politikai életünk az emberi lét végső határaihoz került közel; ki-ki e fölfoghatatlan léptékkel szemlélte fiatal demokráciánk múltját és megmaradásának gondjait. A gyarló ember az öröklét tévképzetében éli napjait, de közben azt is átéli: rendszerek, hatalmasságok jőnek és mennek.

Geometriai nyomulás

Ezt az ellentétet igyekszik áthidalni Kónya Imre MDF-frakcióvezető: közli a Magyar Nemzet olvasóival, hogy a szakadék fölött átvezető keskeny pallón csakis a jobbközép vezetheti át az országot. Tudniillik Kónya állítása szerint a jobbközép maga a közép. Bizonyítás: húzható a centrumpont körül egy olyan epszilon sugarú kör, amelyen az MDF belül esik, az MSZP meg kívül. Csurkáról meg más ügynökökről a frakcióvezető nem szívesen beszél, „mert amíg gyilkosok és hazaárulók háborítatlanul élnek közöttünk, aránytévesztés az ügynökök megbélyegzése”; szívesebben szidja az MSZP-nek a „forradalom leverésében aktív szerepet játszott” elnökét. Ennyit tud mondani a választóknak, hogy miért is centrumos ő, meg még annyit, hogy „ügyvédként jobban szeretem az egyezséget”.

E szópufogtatás sajnos ma már inkább népszerűsítőleg hat annak pufajkás tartalmát illetőleg. Másrészt Lengyelországtól eltérően nemcsak a reformbaloldal, hanem a liberálisok is a kormánnyal szembeni alternatívát testesítik meg, így népszerűségüket nem becsülnénk úgy le, mint Kónya dr. A jobboldal viszont – s itt a hasonlóság – széthullóban van, s azt sem tudni, hol a jobboldal baloldala, azaz a jobbcentrum.

Gazdaságpolitikusok


Nézzük például a kereszténydemokratákat. Mándoki Andor, a KDNP gazdaságpolitikusa harmadik utat ajánl. A harmadik út egy olyan szociális piacgazdaság, amelyben családosítják a személyi jövedelemadót, csökkentik a nagyobbik kulcsú áfát, bevezetik a vagyonadót, és – főként – „nem hagyják magára” a gazdaságot. A kormányzat ugyanis – a belső ellenzéki bírálat szerint – „a spontán, terv nélküli és hajszolt tempójú átmenetet” erőltette. Ne nyomuljanak oly gyorsan a magánbefektetők, a külföldiek (mintha olyan hű de gyorsan nyomulnának), elvégre az állami vállalatok és a szövetkezetek is gazdaságosan működtethetők. A harmadikutas centrum Pozsgay és a szárszóiak epszilon sugarú körzetébe esik; de, a balos vonzalmúak szemében keresztényszociális színezetet öltve, érintkezik a mumus szocialisták némely köreivel is.

Soós Károly Attila, az SZDSZ gazdaságpolitikusa abban bizakodik, hogy a választások, megszüntetve a kiábrándultságot, a fásultságot, növelik az emberekben a bizakodást, a tenni akarást, a szívós munkával elérhető felemelkedés reményét. A gazdasági növekedést az új kormány, ahogy a Magyar Hírlap múlt csütörtöki számában írja, 1996–97-re tűzheti ki reális célként. A kezdeti bizakodást az SZDSZ kormánya a gazdaságot fenyegető veszélyek elkerülésére használná föl, ennek pedig „alapfeltétele a veszélyek felismerése, kimondása”. Az SZDSZ nem tenne „hangulatjavító intézkedéseket”, viszont „a követelések áramával szembeni szilárd ellenállás nem zárja ki a nyugdíjak azonnali emelését”. A vázolt 1995–1996-os „akcióprogram” szerint adókedvezményeket kell adni a beruházások ösztönzésére; be kell fejezni a bankkonszolidációt, s egyben előkészíteni a bankprivatizációt; vizsgálni kell az önkormányzatok infrastrukturális beruházásokhoz nyújtható állami kedvezmények lehetőségét; meg kell erősíteni a csődeljárásokat bonyolító bírósági apparátust; privatizálni kell a magánkézbe adható közszolgálati vállalatokat; az értéküket vesztett állami vállalatokat „nullától kevéssé különböző áron” kell átengedni a dolgozóknak és főként a vezetőknek (vagyis az olcsó árral, nem pedig – mint most – horribilis hitelekkel segíteni őket a tulajdonhoz jutásban). Ez volna tehát a Kónya-féle pallótól is, a harmadik úttól is távol eső centrumpont.

A tékozló fiú és a kincstár


A társcentrumbelieket tömörítő Fidesz belső állapotát tekintve nincs ok az aggodalomra, jelentette ki Orbán Viktor a hétvégi választmányi ülés után. Mutatja ennek igazságát, hogy a választmány egyhangú szavazással „ratifikálta” az SZDSZ–Fidesz-megállapodást, szemet hunyva afölött, hogy a tékozló fiúnak, Fodor Gábornak a centrumbeli társ előkelő listahelyet ajánlott föl. Korábban nagyobb aggodalomra volt ok a belső állapotokat illetőleg: a Fidesz egy belsőleg prominens személyisége ugyanis épp erre az esetre helyezte kilátásba a szövetség fölmondását. De hát mindez eloszlott, s most már a liberális centrum – reméljük – tényleg megkerülhetetlen.

Két nevezetes per is volt a múlt héten. Az egyiket Csurka István, a privatizáció harmadikutas híve vesztette el első fokon, a másikat meg Lengyel László, a politológus, a korrupció ellensége másodfokon. A Veszprém Megyei Bíróság 75 ezer Ft felfüggesztett pénzbírságra ítélte Lengyelt, mert szerinte a véleménynyilvánítás szabadsága nem sértheti a becsülethez, jó hírnévhez fűződő személyiségi jogokat. A tanulság: a magyar kormánynak nemcsak hatalma, hanem személyisége is van. Ez adomány, amit tisztelnie kell a magyarnak.

Ami Csurkát illeti, ő azért veszített, mert kft.-je (amely persze nem vagyonátmentő és nem is zöldbáró-kft.) nem fizette vissza azt a 28,8 milliót, amit népszerűsítő filmre kapott tavaly a vagyonügynökségtől előlegként. Ez lehetetlen kérés – védekezett a Magyar Fórum Kiadó Kft. –, hiszen 30 milliót már rég elköltötték a kapott összegből. Az anyagmegmaradás törvényét esetleg úgy sértették meg Csurkáék, hogy 1,2 milliót a Szerencsejáték Rt.-től kaptak. Bár ez valószínűtlen, mert tavaly a Szerencsejáték Rt. még 700 millió Ft nyereséget könyvelt el, s csak az idei első félévben bukott 180 milliót, veszteség gyanánt.

Mi lesz veled, szegény kincstár?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon