Skip to main content

Brandenburg: utódpárti siker / Chile: a kormánykoalíció győzelme

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Brandenburg: utódpárti siker

„Azoknak a bonni kormányhivatalnokoknak, akik a Nyugat-Berlin melletti Großglienickében akarnak letelepedni (miután a főváros Bonnból ténylegesen Berlinbe költözött – NL), építkezési terveiket a szavazatok 63,4 százalékát elnyerő DSZP-s polgármesterrel, Peter Kaminskivel kell majd megtárgyalniuk” – írta diadalittasan a Neues Deutschland, a hajdani keletnémet állampárt hajdani „központi orgánuma” és az állampártból lett Demokratikus Szocializmus Pártja jelenlegi szócsöve a december 5-i brandenburgi önkormányzati választások eredményeit, kommentálva. Bizony, a DSZP Brandenburgban megszerezte a leadott szavazatok 21,2 százalékát, alaposan megjavítva 1990-ben elért 16,5 százalékos eredményét. A DSZP-nek már az első forduló eredményei alapján 19 helyen lesz polgármestere a Berlint körülölelő tartományban, és polgármesterei számát a december 19-i második fordulóban tovább szaporíthatja. (A többi párt eredményei: SPD: 34,5%; CDU: 20,5%; FDP: 7,1%; Bündnis 90/Zöldek: 4,2%. Az SPD 6,4 százalékot nyert, a CDU 11,3 százalékot vesztett 1990-hez képest.)

Helyi választásokra az országos német lapok nem szoktak túlzottan sok figyelmet fordítani, de a brandenburgi eredményekkel kapcsolatos elemzések, értékelések és reagálások még egy hét múltán is felkerültek a nagy lapok címoldalaira. Nehéz megérteni, nehéz elfogadni a DSZP térnyerését, és az is vita tárgya, hogy milyen konzekvenciákat kell ebből levonni.

Az Alkalmazott Társadalomtudományi Intézet (Infas) szerint a brandenburgi választási eredmények azt mutatják, hogy kialakulóban van egy – a nyugatnémettől különböző – önálló keletnémet pártrendszer. Ez minden bizonnyal így is van. S ennek a pártrendszernek a legfontosabb megkülönböztető jegye a DSZP jelenléte, amiről 1990-ben mindenki azt gondolta, hogy átmeneti jelenség. A keletnémet választók egy része, ahogy más posztkommunista országokban is, a beáramló márkamilliárdok ellenére vesztett a rendszerváltással, és nosztalgiával gondol „a boldog szocialista békeidőire”. De e tekintetben vannak más párhuzamok is az ex-NDK és a többi posztkommunista ország között. Az Infas szerint a keletnémet utódpárt támogatói között is túl sok az egyetemet végzett és a városi – meg persze a régi káderek. Az az utódpárt melletti érv sem hangzik idegenül, hogy jelöltjei bürokratikus-közigazgatási szakértelemmel rendelkeznek. Az ex-NDK-ban ráadásul az is segíti az utódpártot, hogy sikerült a keletnémet identitás védelmezőjeként, autentikus ossi pártként fellépnie.

A bajor CSU szerint az is hozzájárult a DSZP sikeréhez (és a CDU kudarcához), hogy a CDU nem folytatott elég kemény antikommunista propagandát, nem leplezte le kellőképpen a kommunizmus bűneit. A hajdani keletnémet ellenzék különböző pártokban tevékenykedő személyiségei szerint is a DSZP malmára hajtotta a vizet; hogy a múlttal való szembenézés lekerült a napirendről. Ha Manfred Stolpe, akit a hétfőn megszületett bírósági ítélet szerint szabad Stasi-spiclinek nevezni, szociáldemokrata színekben Brandenburg miniszterelnöke lehet, akkor miért ne lehetne egy volt NSZEP-funkcionárius Potsdam polgármestere?

A szociáldemokratáknak pedig főhet a fejük, ugyanis új politikai stratégiára lesz szükségük (bár nemcsak nekik), ha a DSZP valóban a keletnémet politikai színpad tartós szereplőjévé válik. Ekkor ugyanis a CDU-tól balra a DSZP nélkül nem lesz többség. Ebben az esetben két lehetőség marad: vagy nagykoalíciós kormányzás a CDU-val, ami hosszú távon formasággá degradálja a választásokat; vagy pedig – még rágondolni is szörnyűség – összefogás a DSZP-vel. Egyelőre az SPD elutasítja a DSZP-vel való koalíciót, de a „pontszerű” együttműködést elképzelhetőnek tartja. Érdekes módon a konzervatív Frankfurter Allgemeine nem talált ebben kivetnivalót, mivel úgy véli, hogy az önkormányzatoknak nem kellene parlamentet mímelniük. (A lap egyébként vevő a szakértelem érvre is.) Ezzel szemben a bizonyos hazai körökben rossz hírűnek számító liberális Süddeutsche Zeitung kemény szavakkal ostorozta a szociáldemokratákat a DSZP szalonképessé tétele miatt. A helyzet láthatóan annyira bonyolult, hogy még az ideológiai iránytű is megbolondult.

Nem csoda hát, hogy a huszárvágásokat kedvelő CSU olyan javaslattal állt elő, amely a gyökerénél ragadja meg a problémát. Véleményük szerint a DSZP-t megfigyelés alatt kell tartania az alkotmányvédelemnek, elegendő kompromittáló tényt kell róla összegyűjteni, majd pedig be kell tiltani. A Frankfurter Allgemeine azonban úgy véli, hogy a betiltás már kiment a divatból. „A demokrácia már búcsút intett annak a gondolatnak, hogy adott esetben represszív eszközökkel védje meg magát – akár szépszámú választóval szemben is, mert ez hozzátartozik” – figyelmeztet a lap, egészen biztos, hogy nem hiábavalóan.

Chile: a kormánykoalíció győzelme

Harminc év után ismét Eduardo Freinak hívják majd a Moneda Palota lakóját. A leadott szavazatok 57 százalékával, a közvélemény-kutatások által megjósoltnál is nagyobb arányban nyert a szombati chilei elnökválasztáson a kereszténydemokratákból, szociáldemokratákból és szocialistákból álló balközép kormánykoalíció – a Concertacion por la Democracia – kereszténydemokrata jelöltje, Eduardo Frei Ruiz-Tagle, annak az Eduardo Frei Montalvának a fia, akit Allende előtt, 1964-ben választottak meg a magas posztra. Az alkotmánynak megfelelően március 11-én lép majd Patricio Aylwin örökébe, aki tizenhét év katonai diktatúra után, 1990 márciusában lett Chile elnöke, és vezényelte négy éven keresztül a transiciónt, a diktatúrából a demokráciába való átmenetet.

Legerősebb riválisa, a jobboldali ellenzék színeiben induló Arturo Alessandri a szavazatok 24 százalékát kapta meg. A „független” José Penera, Pinochet hajdani bánya- és munkaügyi minisztere hat százalékkal a harmadik helyen végzett. A környezetvédő alternatívok jelöltje, Manfred Max-Neef mellett a választók szűk hat százaléka döntött, a kommunisták és a „forradalmi baloldaliak” által csatába küldött katolikus pap, Eugénia Pizarro mellett pedig szűk öt százalék.

Az első kommentárok szerint Frei sikerét részben nevének köszönheti. Származása komolyan hozzájárult előretöréséhez a Kereszténydemokrata Pártban, és nyilván a választókra is hatott, hogy annak a férfinak a fia, akinek elnöksége után a bajok elkezdődtek Chilében. De a „Concertation” a szenátusi és képviselőházi választásokon is sikerrel védelmezte pozícióit. Tehát a chileiek nemcsak egy jó emlékű politikus fiára, hanem a folytonosságra és a demokráciára is szavaztak. Azokat a politikusokat részesítették előnyben, akik egyértelmű alternatívát képviselnek a Pinochet-diktatúrával szemben.

Az Allende-féle szocialista kaland és a Pinochet-diktatúra alatt bekövetkező gazdasági fellendülés után hatalomra került rendszerváltó koalíciónak azt kellett bebizonyítania, amire a kelet-európai rendszerváltások alapoztak: hogy a demokrácia és a szabad piacgazdaság összeegyeztethető, hogy a politikai szabadság körülményei között is lehet eredményes gazdaságpolitikát folytatni. Miután ez sikerült, a „Concertation” támadási felület nélkül maradt. A balközép koalíció és a jobboldali ellenzék gazdasági elképzelései között kevés a különbség. Frei még jobban be akarja kapcsolni Chilét a nemzetközi gazdaságba, és folytatni kívánja a Pinochet alatt beindított privatizációt. Ezenkívül több igazságosságot, kevesebb szegénységet és jobb iskolákat ígért.

A kommentárok szerint nem egészen világos, hogy az új elnök mit akar és mit tud majd tenni az emberek ezreinek meggyilkolásában és megkínzásában bűnös katonák felelősségre vonásával kapcsolatban. Aylwinhoz hasonlóan a megbékélés politikáját hirdeti, győzelmi beszédében kijelentette, hogy „minden chilei elnöke” kíván lenni. De az igazságtétel kérdésének Chilében is megvan a saját dinamikája. Ráadásul Frei némileg sebezhető is. A szélsőbaloldal, amely a legtöbbet szenvedte Pinochet alatt, szemére veti, hogy mint építési vállalkozó úgy gazdagodott meg, hogy a diktatúrával üzletelt. (Ámbátor nincs ebben semmi hallatlan. Pinochet némely, akkoriban még igen ifjú ellenfele azért tölthette meglehetős kényelemben a száműzetés éveit, mert Pinochet alatt mesésen meggazdagodó szülei képesek voltak mind tanulmányait, mind politikai tevékenységét bőkezűen finanszírozni.)

Megjegyzendő, hogy Chilében az igazságtétel kérdése túlmutat önmagán. Mielőtt Pinochet átadta volna a civileknek a hatalmat, olyan alkotmányt dolgoztatott ki, amely rövid pórázon tartja a demokráciát. Többek között ő maradt a hadsereg elmozdíthatatlan főparancsnoka, a hadsereg nem került civil ellenőrzés alá, és az 54 tagú szenátusban továbbra is ott ül az a nyolc, a hadsereg iránt baráti érzelmekkel viseltető szenátor, akiket Pinochet nevezett ki. Ilyen körülmények között az igazságtétel nemcsak igazságtétel lenne, hanem annak bizonyítéka is, hogy sikerült eltakarítani a diktatúra utolsó maradványait.

Csakhogy az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség szükségeltetik, és ezzel a többséggel a „Concertacion” továbbra sem rendelkezik. Frei csak akkor lesz képes alkotmánymódosítást elérni, ha előtte megegyezik a jobboldali ellenzékkel. A jobboldali ellenzéki tömörülésben azonban a Nemzeti Megújulás nevű jobboldali liberális párt mellett ott van a populista Centrum-Centrum Unió (sic! – a centrum verbális elfoglalása nyilván Chilében is politikai csodaszernek számít) és a szélsőjobboldali Független Demokratikus Unió is.

Az egyezkedés nem lesz könnyű.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon