Skip to main content

Hajózni pedig muszáj – lenne

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Engedélyek sűrűjében


Kétségtelen: épelméjű ember nem cammog a hajóval példának okáért két és fél órát Vácig, ha ugyanezt az utat a legrosszabb esetben is megteheti egy óra alatt. A városon belül is hasonló a helyzet, ráadásul a hajók olykor 50 perces „sűrűsége” a maradék vállalkozói kedvet is elveszi.

Kalló István, a BKV hajózási üzemegységének vezetője joggal állítja: a menetrend az igényekhez igazodik. A 14 forintos (illetve a járat teljes hosszára 28 forintos) jegyár, a méltóságteljes útitempó, a kikötők gyakran rossz tömegközlekedési kapcsolatai ismeretében érthetetlen is lenne, ha hosszú sorban kígyóznának a munkába, iskolába járók a pontonok előtt.

Korántsem szükségszerű azonban, hogy ez így legyen. A Mahart megbízott vezérigazgatója, Jakab György úgy látja: ha sikerülne gyors, óránként 80 kilométeres sebességgel haladó (!) vízi járművet beszerezniük, a fővárosi tömegközlekedés új színfolttal gyarapodhatna. Ilyen, 500 személyes katamaránok közlekednek Isztambulban hasonló céllal. Gyártója, a norvég Kvaerner Fjellstrand várhatóan év végéig méri fel a Maharttal közösen, hogy lenne piaca a Dunán is – akár Budapesten, akár egy Bécs–Budapest–Belgrád közötti járaton. Ha lát fantáziát benne, szó lehet arról is, hogy a Mahart dunaharaszti hajógyárában összeszerelő-üzemet létesítenének. Ezek a hajók a hajógyártás Porschéi, hiszen a szárnyashajók is csak 60-65 kilométeres sebességre képesek, ráadásul 1,7-1,9 méter mélyre merülnek, így kis vizek idején hetekig vesztegelni kényszerülnek. Ez nem fordulhatna elő a csupán 1,2 méteres merülésű norvég katamaránnal.

Jakab György szerint 3-400 kilométeres távon belül a repülőnek is versenytársa egy ilyen hajó, nemcsak a vasútnak. Megvenni – kell-e mondani? – nem tudná a Mahart ezeket a 3-4 millió dolláros hajókat, de elképzelhető, hogy nemcsak a gyártás, hanem az üzemeltetés is közös lenne a norvég céggel. Más országokban adókedvezményekkel segítik elő a közcélú hajóbeszerzést, más városok –tőlünk nyugatra – költségvetésükből támogatják a hajózási vállalkozót, hiszen az megnöveli az idegenforgalmi vonzerőt, s így bőven megtérül a befektetés. Nálunk viszont valószínű, hogy a hajójegyek maradék dotációját is megvonják, így az elméletileg legolcsóbb közlekedési eszköz a legdrágábbá válik.

Ilyen körülmények között aligha akad magánvállalkozó, aki nagy befogadóképességű hajóval tömegközlekedési igényeket óhajtana kielégíteni. Kisebb vízi járművekkel vízitaxizni viszont tipikus magánvállalkozói feladat lenne. Talán a Duna-parti szállodák felkeltik ismét iránta az érdeklődést. A BKV – mint mondják – „szaktudását adná a vállalkozásba”, pénzt az idegenforgalomtól vagy a magánszférától vár egy körülbelül 1 millió forintba kerülő, 5-6 személyes motoros jacht beszerzésére. Ezzel, a körvonalazódó elképzelések szerint, a Hélia Szálló elől fuvaroznák a Belvárosba a vendégeket.

Vajon sikerül-e kikötőt állítani, ahogy a szálloda tervezi? Végül is nem nagy ügy az egész, mindössze a következőkre van szükség: 1. A parti terület használatára vonatkozó engedély a kerületi vagy a fővárosi tanácstól, attól függően, hogy melyikük a terület gazdája. 2. A köz tulajdonában álló vízfelület igénybevételét a Vízügyi Igazgatóság engedélyezheti. 3. Meg kell terveztetni a kikötőt. 4. A tervhez csatolni kell a következő hatóságok állásfoglalását: honvédség, polgári védelem, rendőrség, vízi rendészet, tűzoltóság, Köjál, Vízügyi Igazgatóság, Budapesti Közmű- és Mélyépítési Főigazgatóság, Környezetvédelmi Minisztérium, Műemlékfelügyelőség stb. 5. Ezt követően (elvileg 30 napon belül) a Pest Megyei Közlekedési Felügyelet Hajózási Felügyelete mérlegelési joga, hogy kiadja az építési, létesítési engedélyt. 6. A használatbavételt ugyanezzel a hatósággal kell engedélyeztetni.

Végül is kedvező esetben a terv elkészülte után 60 nappal hozzá lehet kezdeni a megvalósításhoz. Pest megye területén 1985 óta egy felújított kompátkelőt kivéve új személyhajó-kikötőre nem adott ki engedélyt a megyei hajózási felügyelet, ami nemcsak a hajózás iránti érdektelenséggel, hanem az engedély nélküli kikötőlétesítéssel is összefügg. Legalábbis így minősíti Magyar Levente, a Pest Megyei Hajózási Felügyelet vezetője, hogy a Mahart áttelepítette szárnyashajóit a közraktárak alá. A cég ezt nem kikötőáthelyezésnek, hanem várakozóhelynek nevezi, ám ilyet a jogszabály nem ismer. Nyilván a világkiállítás motiválja a Mahartot – mondják a felügyeletnél –, abban bízik, hogy majd kártérítés fejében fogják kitelepíteni onnan.

Jakab György másképp látja. Úgy érzi, rengeteget kellett viaskodniuk a hatóságokkal a szárnyashajók elhelyezéséért, és még területhasználati díjat is beszed tőlük a fővárosi tanács, a közraktárak előtti terület gazdája. Természetes, hogy a vállalat sokat vár a világkiállítástól, de éppenséggel nem kitelepítést, hanem számos új kikötési lehetőséget, a Dunához közeli helyszínekhez illően a vízi közlekedés fellendülését. A norvég hajók beszerzésének, a vegyesvállalati elképzeléseknek is a világkiállítás adhatna döntő lökést. A szakember szerint, ha a tököli repülőteret átadnák polgári célra, közvetlen összeköttetést lehetne teremteni a közelében létesítendő hajóállomással. A nemzetközi hajóállomás korszerűsítését maga a világkiállítási csomagterv is előirányozza (19 millió dollárt szán erre), az elképzelés a 2-es villamos kéreg alatt vezetését is tartalmazza. További 3 „hajóparkolóra” 9 millió az előirányzat. Jakab György szerint ezek a nemzetközi jachtkikötők az úgynevezett FOKA-öbölben (az Árpád-híd fölött) az óbudai Hajógyári-szigeten, illetve Lágymányoson kaphatnának helyet.

Hogy az úgynevezett „nyitott programban” szereplő további 5 kikötőre miért kellene 156 millió dollár – ennyi szerepel a világkiállítási programiroda tájékoztatójában –, az olyan rejtély, amire a Mahart megbízott vezérigazgatója sem tudja a választ.

A csillogó világkiállítási koncepció más szempontból is megtévesztő lehet. Úgy tűnhet, mintha a fővárosnak komoly vízi közlekedési tervei lennének. Pedig a ma még érvényes (?) 110 oldalas fővárosi közlekedésfejlesztési tervben (Budapest és agglomerációs kapcsolatainak távlati közlekedésfejlesztési terve, 1987) a hajózásról 19 sorban megállapítják, hogy „hosszirányú hajózás …távlatilag is csak kirándulás céljait szolgálja”. A maradék 17 sor az átkelési kapcsolatokkal – a kompokkal – foglalkozik. Jó lenne az elavult, környezetvédelmi szempontokat nem eléggé figyelembe vevő hivatalos fővárosi koncepcióban végre az őt megillető helyen látni a vízi közlekedést.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon