Skip to main content

Hogyan Eshetett Vala,

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
hogy Folyó Esztendő Április 3-án, egy Szombati Napon, Költsey Ferenc Nem írta meg Magyarok Himnuszát, és Professore Galváni Lajos Nem Találta Fel a Híres Galván-elemet, mert Hogy Debrecen-felé Haladtában, dr. Antall József Miniszterelnök Úr Kormányvonata Átal Roboga az Abonyi Vasútállomáson


Midőn:

– Vajh, jó Ferenc, miért nem gangolunk tovább? – fordult összes vonzó mediterrán mosolyával professore Galváni Lajos barátja Kölcsey felé.

A poéta hallgatott. Alig hagyták el Pestet, amikor Költsey fejében megszólaltak egy nagyszabású költemény az első sorai, amelyek aztán nem is hagyták nyugodni egyetlen másodpercre sem. A grandiózus idea, amelyet moccanni érzett magas homloka mögött, teljesen lefoglalta fényes szellemét, különösen antúl, hogy már Ferihegynél kiderült – toll egyikőjük útipoggyászában se nincs, minek aztán dupla energiával kellett dolgoznia, ha azt akarta, hogy megszülető sorai ki ne hulljanak memóriája rostáján. Az ilyetén egyszeriben elmagánosodott Galváni Lajos sem tehetett egyebet, mint hogy a száguldó kerekek monotóniáját hallgatva, egy izgalmasnak ígérkező kísérleten kezdte el törni a fejét. Izibe.

A vonat haladt, a jóbarátok pedig szó nélkül, külön-külön saját dolgaikba mélyedve voltak el.

Kölcsey aprólékos műgonddal méricskélte az ütemeket, illesztette a rímeket, legfeljebb néha sóhajtott fel, ha hű tolla eszébe juta, hogy mennyivel könnyebb lenne dolgoznia, ha nem felejti a pesti lakban, a fröstöck morzsái között, a kenyérvágó deszka, meg a zsacskóstej-tartó piros műanyag csöbör takarásában.

Galváni nem sóhajtozott, csendesen szunyókált, délies derűvel belenyugodva, hogy saját szórakozottsága milyetén mértékben kibabrált vele. Babravácz, mosolyodott el félálmában, és gondolatban belédrótozott az előtte lüktető békacombba.

Jó ütemben száguldott velük a sínszekér, és úgy festett a dolog, hamarost megtérhetnek az árnyas vidéki lak nyugalmat árasztó csendjébe, ahol is majd mindketten papírra vethetik gondolataik, amelyek most oly lefoglalta elméjüket.

De a masina Abony kies állomása előtt horgonyt vetett.

Jó Galváni Lajos sokáig megadóan üdegélt, hogy ne zavarja barátját a legmagasabb létezési forma állhatatos és gyötrelmes gyakorlásában, de aztán mégis csak elhangzott a már fentebb idézett formula.

– Vajh, jó Ferenc, miért nem gangolunk tovább?

– Nem is kérdés volt ez, még csak sóhaj se talán, inkább csak egy tanácstalan lélek enyhe fuvallama, így aztán kázussá sem dagada talán, ha úgy fertályóra múlva ismét el nem hangozék. Galváni Lajos, látva a költő elrévedő tekintetét, bévül sokáig törte magát, hogy forcérozza-e tovább, de miután vonat sokáig nem lódult neki, úgy csak megkérdezte.

Vajh, jó Ferenc, miért nem gangolunk tovább?

Kölcsey Ferencet, mintha dongó csípte volna meg. Szeme felebarátjára szórá a villámokat.

– Ha elfeledém, ha elfeledem, maga lészen oka! – fortyana fel a poet, azzal egyetlen magyaros mozdulattal lerántá az kabin ablakát, és emígyen fordula az egyik persecutorral diskuráló biletistához:

Mondja csak fiam, miért hogy nem gangolunk tovább?

A biletista összeütötte a bokáját, peckesen kihúzta magát, és a következőkben informálta az országos verselőt:

– Kölcsey uramnak alázatosan jelentem, mert a miniszterelnök  úr kormányvonatára várakozunk! Előre kell engednünk, már nagyon várják a debreceni kálomosok…

– De hát már több mint egy fertályórája, hogy lecöveletünk itten, fiam!

A biletista annál is inkább tanácstalanul, mint szerényen egy vállmozdulattal válaszolt.

– És mondjad csak, ki most a mi miniszterelnökünk, fiam?

A biletista bokái esmét huszárosan csattintották össze magukat.

– Kölcsey uramnak jelentem alássan, Magyarország miniszterelnöke dr. Antall József…

Kölcsey bólogatott.

– Ah, persze, persze… – ráncolta homlokát Kölcsey, és visszatelepedett a helyére, ahol professore Galváni Lajos magába roskadtan törte a fejét, hogy mit is akart a békával csinálni, ha majd végre Kölcsére érkeztének.

– Maga is elfelejtette? – kérdezte aztán sokkal később, midőn majd egyórás várakozás után esmét nekilódult velük a vonat, távoli úticzéljuk felé.

– Micsodát? – kérdezte Kölcsey Ferenc, és szórakozottan kibámulódzott az ablakon.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon