Skip to main content

Szilágyi Andor

Szilágyi Andor: V, mint vége…

magyar • tévé • szótár


A vé betűhöz érve egy csepp könnyel csukjuk be a szótár fedelét. V, mint vége. Előtte azonban még egyetlen megjegyzés engedtessék meg nekem. A szófoschókról kell beszélnem. Azokról a műsorokról, amelyek csak annyiban merítik ki a műsor fogalmát, hogy létezik idejük. Műsoridejük. Ezeknek a szófoschó-produkcióknak se füle, se farka, leginkább mintha csak azért születnének, hogy a képernyőt bemosolygó nyájas műsorász beteges szerepléskényszerét kielégítsék. Ennyi, és slussz, semmi több.

Szilágyi Andor: Sz, mint sz…

magyar • tévé • szótár


Szolidaritás. Szép dolog. Mégis a szolidaritásnak az formája, amelyet a tévéhíradó hétfő esti A Nap című ekszkluzívnak nevezett rovata tálalt nézőinek, az valami más. Történt ugyanis, hogy az ország egyetlen független, elfogulatlan etc. orgánuma, a Pesti Hírlap bemondta az unalmast. Nem mintha tiszavirág élete során nem minden áldotta nap nem ezt tette volna, de hát most úgy tetszik. Ez lenne az igazság, ha a tévéhíradó nem olyan színben tüntette volna fel az ügyet, mintha a nemzet egyik, ha nem az egyetlen fároszát döntötte volna le a vihar.

Szilágyi Andor: Szerelmem, Jasmina

Részlet Szilágyi Andor könyvéből


…hiába, egyáltalában nincs isten, ha ezt engedi, mondja bábika a televízió képernyőjére meredve, ahol a kékek lábai előtt, a földre terített fehér lepedőkön, szorosan egymás mellett mezítelen halottak sorakoznak, és miért vetkeztették le őket? kérdezi danilo, azt nem lehet tudni, mondja anya, és egy másik csatornára vált, a kékek sem tudják, hogy miért vetkőztette le őket valaki? kérdezi danilo, azok sem, mondja anya, és akik megölték őket? kérdezi danilo, azok biztosan tudják, mondja anya, és ki ölte meg őket? kérdezi danilo, azt se tudja senki, válaszolja anya, a csetnikek?

Szilágyi Andor: V, mint választásikismese

magyar • tévé • szótár


És a Nagy Megmérettetés előtt két nappal, a Kampány Csend Napja előestéjén még mind együtt ültek a tévé képernyőjén. Az előző hetek-hónapok választási ütközeteiben kicsorbult pallosok, bárdok, vériszamos harci szekercék mind a lábnál, a földön hevertek. A Vasfejű, a Nagy, a Dagadt, a Hófehér, a Dandy és az Üstökös. Sisakrostélyok a homlokon, a vértek kifűzve, a lovagok annyi nehéz ütközet után az utolsóra várnak.

Szilágyi Andor: E, mint Elnök

magyar • tévé • szótár


A választások múltával és az újmagyarfelelőskormány megalakulása után már csak két eldöntésre váró létkérdés marad Magyarországon. Az egyik, hogy lehet-e bajnok a Békéscsaba, a másik pedig, hogy ki lesz az a szerencsétlen, akit akarva vagy akaratlan belenyomkorásznak a Magyar Televízió elnöki székébe. Az előbbi kérdés, amely a Nagy Magyar Nemzeti Sorskérdések egyik legfontosabbika, komplexitásánál fogva meghaladja erőinket, arról már nem is beszélve, hogy olyan filozófiai mélységek feltárását igényelné tőlünk, amelyet már csak terjedelmi okokból sem vállalhatunk. Tudja a fene.

Szilágyi Andor: E, mint doszt elég

magyar • tévé • szótár


Szükségeltetik egy orr, amelyik kiszagolja. Egy láb, amelyik utánajár. Szükségeltetik egy kéz, amelyik felemeli, és szükségeltetik egy szem, amelyik a fellelt téma mélyén meglátja a lényeget. Aztán persze szükségeltetik egy kipárnázott rész, amelyre telepedve az agy kényelmesen, a stíl- és grammatikai minimumok ismeretében mozgásba hozhatja a magyar abc több mint három tucat betűjét. Mi kell még? Egy zseb, amelyikbe bele lehet gyömöszölni a dolgozatért kapott honort. És persze gyomor. Ennyi.

Szilágyi Andor: V, mint vae victis

magyar • tévé • szótár


Zsebibabával együtt hisszük, minden népnek, ha kormánya nem is, de televíziója olyan van neki, amilyet megérdemel. Ezt aztán így is, meg fordítva is kikérheti magának, aki csak akarja, de a lényegen ez alig változtat sokat. Mérjünk e helyütt pontosan, és lássuk be: semmit, barátaim, és ez persze nem kevés. Arra mindenesetre elég, hogy így választások táján leeső állal csodálkozhassunk rá a hatalom szemérmetlenül feltárulkozó bájaira.

Szilágyi Andor: K, mint korrekció

magyar • tévé • szótár


Lám, lám, mégis van demokrácia. Nálunk. Itthon. Magyarországon. Az egyik magyar ember néz, gondolkodik, aztán beszél. Az okos, higgadt, érvelő, javító szándékú stb. magyar vélemény pedig hamar magyar fülekre talál, és mire háromig számolunk, az elhibázott (rész, elem, egység, szerv, darab, mondat) kicseréltettetik, és a magyar élet vonata máris roboghat tovább, immár tökéletesebben, felpumpált kerekekkel, minden magyar megelégedettségére, a virágzó jövő felé. A Magyar Televízió vezetése példamutató gyorsasággal döntött és korrigált.

Szilágyi Andor: K, mint kísérlet

magyar • tévé • szótár


A miniszterelnök megelégelve a magyar közvélemény-kutatók dőreségét, stb.* és munkássága népszerűségét lemérendő** meghőmérőzte nemzetét. Példamutatóan (egyéb pártoknak is okolásul, saját pénzét sem kímélve) önnön giganto képmásával tapétáztatta ki az ország fontosabb útvonalait, karakteres honfiúi portréja mellett elég fehér felületet hagyva annak az egy-két megszállott falfirkásnak, akik élve a kihívással, az éj leplével odaspriccelték véleményüket. B.

Szilágyi Andor: A, mint Attenborough

magyar • tévé • szótár


Hogy a Magyar Televízió nevű mélytengeri fenékjáró mennyit köszönhet David Attenboroughnak, azt csak az tudja, akit sorsa valami különösen kegyetlen szeszély folytán a képernyő elé kötözött. Egy héten belül néhány perc nézhető, élvezhető, tehetséges, alapos produkció! Nem semmi, mondja erre az amúgy kreatív magyar. Nem is lepődhet senki, ha ez a remek svádájú előbb-utóbb a magyar fauna és flóra világára is rávillantja reflektorát. Itt ugyanis fellelhet egy-két olyan állat-, vagy virágexotikumot, amelyet a föld más vidékein nem, vagy csak alig.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon