Skip to main content

E, mint doszt elég

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
magyar • tévé • szótár


Szükségeltetik egy orr, amelyik kiszagolja. Egy láb, amelyik utánajár. Szükségeltetik egy kéz, amelyik felemeli, és szükségeltetik egy szem, amelyik a fellelt téma mélyén meglátja a lényeget. Aztán persze szükségeltetik egy kipárnázott rész, amelyre telepedve az agy kényelmesen, a stíl- és grammatikai minimumok ismeretében mozgásba hozhatja a magyar abc több mint három tucat betűjét. Mi kell még? Egy zseb, amelyikbe bele lehet gyömöszölni a dolgozatért kapott honort. És persze gyomor. Ennyi. Az újságírónak jobb ha nincs szíve, mert az adott pillanatokban kihagyhat, rosszabb esetben meg is állhatik. A lelkiismeretről pedig már ne is beszéljünk, mert ha az rendesen furdalásba kezd, a modern mikrofonokon át kihallatszhatik. Tehát jobb, ha nincs. Lelkiismeret. Május 8. Vasárnap este. A négyévenkénti, magyarországi képviselő-választás ünnepi estéje. Egy olyan nap estéje, amely hosszú esztendőkre meghatározza az ungorok életét, mindennapjait, sőt az utánuk következők életét és mindennapjait. Lelkiismeret-furdalás. A műsorvezető pironkodva heberész, megpróbálja elmagyarázni, hogy miért is nem ismertethetik a közvélemény-kutatók aznapi, legfrissebb előrejelzéseit, mert hogy a magyar választóformula olyan bonyolult, hogy és meg is, de hát, egyébként is neki, bele. Én kérem, végig akartam nézni, bizonyisten! Én már mindent kibírok! És különben is! Én szerettem volna még egyszer látni Liebman Macát és a döglött riportkonzervek összehordott kupacát. Az Ablak-stáb örömködéseit. Ki tudja, holnap láthatom-e még? Igazán! De amikor a hulló borítékok alól kipislogó Papp Endre úr pofánhazudott, mint egyéb tévés személyiségek a választási héten, ki tudja, hányszor egymásután, már nem bírtam tovább! Kikapcsoltam a tévét, és a rádiót hallgattam, hajnali fél hatig. Tudom, nagyon jól tudom! Ha valaki tévénézésre adja a fejét, az mindent megérdemel! Tudom! Nagyon jól! De hát ő is ember valahol! Meg adófizető! Akkor is, ha nem akar tévét látni, legalább egy hétig, minimum.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon