Skip to main content

Imre, te mit tennél?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

A Népszabadság címlapján fotó, színes, három hasábon átnyúló, oldott, barátságos hangulatú. „Szabóval kezdődött a szemle – a miniszterelnök beszélt a Rokonok premierje előtt” – így a cím és az alcím, s a fotó oldott, barátságos hangulata annak köszönhető, hogy a Magyar Köztársaság miniszterelnöke barátságosan, megértően vállon veregeti a Filmszemle sztárvendégét, Szabó István filmrendezőt, aki 1957 és 1963 között a III/III elődszervezetének 48 jelentést szállított barátairól, évfolyamtársairól.

A rendezőt „e körben a megértés és a rokonszenv légköre vette körül”, írja a napilap, „politikusok és közéleti személyiségek sora ment oda hozzá, hogy – ez esetben akarva-akaratlanul – demonstratív módon üdvözölje”. Akaratlanul is demonstratíve? Gyurcsány Ferenc teljes mértékben akarattal ment oda Szabóhoz, akit „vastaps köszöntött”, és akit „virágokkal halmoztak el a stáb tagjai”. A Népszava nem a címlapon, hanem a 6. oldalon, a kultúra rovatban közöl, ha lehet, még oldottabb és még barátságosabb hangulatú fotót Gyurcsány és Szabó felhőtlen egymásra találásáról, a cím: „Meg kell védeni a filmet és az alkotót”, éspedig a nemtelen támadásoktól, nyilván. Hiszen – állítja e lap tényként – „az idei filmes mustrát sajnálatos módon beárnyékolja Szabó István ügynökmúltjának felfedése, amelyet az Élet és Irodalom című folyóirat éppen a mustra idejére időzített”.

A mustrára időzített újságírói ostobaság, a tekintélyelvűség és a szervilizmus üli torát e napokban. Nem Szabó ügynökmúltja a problémás; nem arról folyik a vita, mit kezdjünk egy 19 éves fiatalember valószínűleg kényszer hatására aláírt beszervezésével; nem arról beszélünk, mikor lesz végre olyan ügynöktörvény, amely a tettesek érdekei helyett az áldozatok szempontjára fókuszál, hanem a) gyűlölni kell az ÉS-t, b) értelmiségi nyilatkozatban jó szeretni Szabót és filmjeit, holott senki nem buzdított ennek ellenkezőjére. E nyilatkozatot úgy másfél százan írták alá, a Kálmán C.-féle vicces ellenpetíciót úgy kétszázan, de Szabó és Kézdi-Kovács magyarázkodó „sajtótájékoztatóján” (ahol a sajtó nem kérdezhetett) senki nem állt fel azzal, hogy „Szabó úr! Néhány nap alatt több verzióját hallottuk már a történetének. Miért nem kért eddig egyszer sem bocsánatot a besúgottaktól?”

Mi azonban most maradjunk a köztársaság miniszterelnökénél, aki a filmszemlén céltudatosan odament Szabóhoz, átölelte és vállon veregette az általa csak „Szabó Pistaként” emlegetett volt besúgót, előtte pedig a köztévével közölte: „a filmvilág egyik megkerülhetetlen csodájának” akkora a hitele, hogy most is „adjunk hitelt az ő szavainak”; hogy a szabói sztori mely verziójára gondolt, azt nem árulta el. De hagyjuk most Szabót. Mit mond ez a pár fotó, ez a néhány történelmi pillanatkép Gyurcsányról? Hát az ország morális állapotáról?

Kezdjük ez utóbbival. Ha a kormányfő nyilvánosan átöleli az ő Szabó Pistáját egy ilyen, jelentésidézetekkel tarkított ÉS-es tényfeltáró cikk után, akkor e gesztus azt üzeni: nyugodtan vállalj beszervezést, nyugodtan jelentsél politikailag obszcén dolgokat a barátaidról a megtorlás legsúlyosabb időszakában, nyugodtan titkold el a múltadat, ne kérj soha bocsánatot azoktól, akiket felnyomtál – ha kellőképpen sikeres filmrendező és kellőképpen Oscar-díjas magyar exportcikk vagy, akkor minden el van nézve, akkor a fél értelmiség aláír melletted, a vállán hordoz és szeret, és még a miniszterelnök is ölelésével hitelesíti emberi tartásod teljes hiányát.

A kormányfő gesztusa azonban önmagával sem kvadrál. Gyurcsány Ferenc ideológiai ténykedésének jelentős részét töltötte az MSZP utódpárti imázsának megtisztításával, szocdemes tuningjával, a múlt eltörlésének szándékával. 2004. november 4-én azzal fordult a kivégzett mártír-miniszterelnök sírjához, „vajon te, Imre”, ahogyan nevezte, „mit tennél a helyemben? Hogyan kell boldogulni ebben a veszekedős világban, hogyan van egyszerre haza és haladás, hogyan van demokrácia és hatékony állam?” Egy évre rá arról beszélt a 301-esben: „A nemzet igazsága nem rekeszthető be a jog elvonásával, a nemzet igazsága nem fér össze a diktatúrával. Nagy Imre értette. (…) Az áldozatok többsége 25–30 év alatti fiatal volt. Mi most a dolgunk? Fejet hajtani az áldozat előtt, megérteni azt, hogy az örökséget továbbépíteni nekünk kell.”

Tavaly februárban, a kommunizmus áldozatainak emléknapján, a Terror Háza előtt Gyurcsány azt üzente: „A ma élő magyarok nemzedéke nem felelős a múlt bűneiért, de kötelességünk, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk. (…) Az ország miniszterelnökeként, az új baloldal politikusaként és apaként fejet hajtok a kommunista diktatúra minden áldozata előtt.” Ügynöktörvényügyben nemcsak támogatta az MSZP törvénymódosítását, de még ő sürgette pártját egy „karakteresebb”, az SZDSZ elképzeléséhez hasonlóan nagyobb transzparenciát biztosító módosításra: „ki kell nyitni az aktákat, és szembe kell nézni a múlttal” – közölte. Tavaly októberben, a Klubrádióban megkövette az 1956-os megtorlás áldozatait: „Tudom, hogy azok, akik akkor és a forradalmat követően gyalázatos tetteiket elkövették, már sohasem fognak bocsánatot kérni Öntől és Önöktől. Fogadják el ezt Magyarország mai miniszterelnökétől!” Most pedig mindezt felülírja a „Szabó Pista”, az ölelés, a megértő vállveregetés, az ügynöktörvény halála (vagy ami ezzel egyenértékű: az SZDSZ magánügyévé tétele).

Mindez nem megy egyszerre, egyidejűleg. Ahogy TGM egyszer találóan megjegyezte: az MSZP nem képviselheti egyszerre Kádár és Nagy Imre népét. Vagy ha igen, döntsön, és akkor – ha győzne – jövőre menjen egy másik sírhoz, ahol szabadon és minden antikomcsi ballaszttól mentesen megkérdezheti: „János, te mit tennél a helyemben?”

A rovat megjelenését a Centre for the New Europe támogatja.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon