Skip to main content

In memoriam Bibó István

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


1991. augusztus 8-án két koszorúzásra is sor került az óbudai temetőben, Bibó István sírjánál. Születésének 90. évfordulóján előbb a kormány, az MDF és az IDF képviselői rótták le – az esti Tv-híradó képeinek tanúsága szerint – merev, protokolláris alakzatban felállva kegyeletüket, majd a késő délutáni órákban a nagy politikai gondolkodóról elnevezett szakkollégium diákjainak szervezésében egy kevésbé protokolláris, ám jóval bensőségesebb megemlékezésre került sor, néhány tucatnyi tisztelő részvételével. Ez utóbbi aktusnál a Tv-híradó kamerái nem voltak jelen.

Előbb egy ifjú szakkollégista. Varga Zoltán mondta el Bibó István életének a maga szárazon kopogó tényszerűségében is megrendítő kronológiáját, majd Szalai Pál szólt néhány rögtönzött szót a sír felett. Felidézte a temetést, amelyet a tragikus veszteség dacára Bibó Istvánhoz méltó, felemelő pillanatként őrizhetünk meg az emlékezetünkben, mert ’56 óta az első jelentősebb tüntetés volt a pártállam diktatúrája ellen. De Bibó István esküdt ellensége volt az úri Magyarországnak, ezért nem tudott azonosulni azzal a szellemiséggel, amelyet a politikai hatalom mai birtokosai képviselnek. A mai politikai jelet főszereplőivel ellentétben Bibó Istvánnak nem okozott gondot összeegyeztetni a hazafias gondolkodást az európaisággal. Hasonló szellemben mondott néhány mondatot Szabó Lajos Mátyás, megemlítve, hogy a magyar politikai élet Bibó szellemétől való eltávolodásának ékes bizonyítéka a kettős koszorúzás. Ezt követően a magánemberi gesztusként elhelyezett virágok mellé SZDSZ-es és MSZP-s koszorú is került a sírra. Végül a jelenlévők néhány perces néma csenddel adóztak Bibó emlékének.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon