Skip to main content

Kártalanítás megrovással

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Révész igazságkereséséről már írtunk (Beszélő, jan. 27.). 1981-ben nem tért haza bécsi útjáról, disszidált. Ausztráliába vágyott. A bevándorlási kérelmét elfogadták, csak a beutazó vízumra várt. Pénze azonban gyorsabban fogyott, mint ahogy az ausztrál hatóságok dolgoztak. Így az Intora piackutató cégnél vállal alkalmi munkát: a Szabad Európa Rádió magyarországi hallgatottságát vizsgáló kérdőíveket tölt ki – „hasból”.

Időközben ausztriai tartózkodási engedélye lejárt, égett a lába alatt a talaj. Egy nap ismeretlen magyarok jelentek meg nála, akik elcsalták tőle az útlevelét. Soha többé nem látta viszont sem az okmányt, sem a helyzetével visszaélő csibészeket. Pánikba esett, s az Orient Expressz tetőrészébe rejtőzve Párizsba szökött, de ott nem bírta a hosszas éhezést, és feladta magát.

A kinttartózkodásukat szabálytalanul meghosszabbítók rutinvizsgálatán, félve, hogyha elhallgatja és később kiderül, nagyobb lesz a baj, mindent elmondott a kérdőívekről. Az útiokmánya hollétét firtató kérdésre nem azt válaszolta, hogy elhagyta, ellopták: részletesen beszámolt kalandjáról. Ezek után már nem disszidensként kezelték. Ő adta az alapot a két vádponthoz, a kémkedéshez és a közokirat-hamisításban vállalt bűnsegédi részvételhez. Mindkettőért elítélték.

Csak 1989 után bízhatott igaza elismerésében és az elégtételben. De csalódnia kellett: az 1992. évi XI. törvény (az emberi jogokat sértő, 1963 utáni politikai ítéletek semmisségéről) hatálya semmilyen formában nem terjedt ki a kémkedésre. Így börtönviselt hősünk kénytelen volt maga kézbe venni rehabilitációja ügyét. Egy év után jutott el a Legfelsőbb Bíróságig, amelytől a régi, jogerős ítélet felülvizsgálatát kérte.

A türelem azonban nem termett tárgyalást. Révész – már nem először – kétségbeesett lépésre szánta el magát: ameddig ügyét nem rendezik megnyugtatóan, éhségsztrájkot folytat. Az eljáráshoz elvitathatatlan joga van, de az ítélkezés a bíróság dolga – véltük múltkori cikkünkben.

A bíróság szerencsére – ki tudja, miért – hirtelen kitűzte a tárgyalást február 7-re.

Egyértelműnek látszott, hogy a kémkedés vádja nem tartható fenn. Az Intora piackutató céggel valaha kapcsolatban elítéltek ügyében már született felmentő ítélet. A Legfőbb Ügyészség kirendelt ügyésze is hasonlóképp vélekedett: „az általa kitöltött adatok nem minősülnek a Magyar Népköztársaság hátrányára felhasználható adatoknak, és az adatgyűjtés során a terheltet sem ilyen célzat vezette”.

A második – közokirat-hamisítási – vádpontban az ügyész véleménye szerint nem lehet megváltoztatni a 1982-es ítéletet, „mivel a bíróság által megállapított tényállás megalapozottságát a felülvizsgálati eljárásban a törvény szerint vizsgálni nem lehet, ezért e vonatkozásban álláspontom szerint a felülvizsgálati indítvány eredményre nem vezethet”. Ezért indítványozta, hogy a Legfelsőbb Bíróság mentse fel a terheltet a kémkedés vádja alól, és „mellőzze a halmazati büntetés kiszabására, valamint a büntetés enyhítésére vonatkozó rendelkezéseket; az utóbbit azért, mert a fennmaradó közokirat-hamisítás miatt az adott büntetés az enyhítő szakasz alkalmazása nélkül is kiszabható volt. A bűnösségi kör lényeges szűkítése folytán a büntetés mértéke méltánytalanul súlyossá válik, ámde a Be. 284. § (2) bekezdése a törvényes minősítésnek megfelelő büntetési tétel keretei közt alkalmazott jogkövetkezmény felülvizsgálatát kizárja.”

Tehát: bár igaz, hogy nem kém, de közokiratot hamisított bűnsegédként. Itt a kiszabható legnagyobb büntetés 3 év, a 2 év 8 hónap belefér. Sok ugyan, de mit lehet tenni. Politikai elítéltből köztörvényes.

A védő, Somogyi János (aki már évek óta segíti a terheltet) gyökeresen másképp vélekedett. Szerinte a bűnsegédi felelősség megállapításához elengedhetetlenül szükséges az alapbűncselekmény és a tettes ismerete, a szándékosság bizonyítása; ugyanis a bűnsegély járulékos cselekmény (mint pl. a felbujtás). Ezen feltételek egyike sem adott. Ha a bíróság nem fogadná el ezt az érvelést, akkor is van lehetőség, az ügyész állításával szemben, a büntetés mérséklésére. A közokirat-hamisítást ugyanis halmazati büntetésként szabták ki, amit a kémkedés alóli felmentés esetén jogszerűtlen fenntartani.

A jogerős ítélet végül felmenti a terheltet a kémkedés vádja alól, de az okirathamisításban bűnösnek találja. A társadalomra való csekély veszélyessége miatt azonban csak megrovásban részesíti, így a leült börtönévekért Révész Miklóst kártalanítás illeti meg.

Salamoni-e a döntés? A védő és védence mindenesetre megelégedéssel fogadta. Az ügyész megpróbált a szaktárca miniszterének szellemében eljárni, hisz a miniszter annak idején megakadályozta, hogy a semmisségi törvénybe beépüljön a lehetőség a pártállami bíróságok megalapozatlan kémkedési ítéleteinek felülvizsgálatára. Azaz az ügyész üldözze a kommunistákat, de ne segítse a kommunisták áldozatait.

A bíróság azonban megértette, hogy a jog és az igazság ezúttal nincs ellentétben.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon