Skip to main content

La Stampa / A Rossz virágai / Kis nagyegyházi nyomulás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Mi úgy látjuk, hogy a belügyminiszter s a választási vereség előtt álló MDF van szorongatott helyzetben, de a kormány nem hiába kormányoz: úgy navigál, hogy saját baját a köztársasági elnökre hárítsa át. A miniszterelnök és a kormánypárti propagandagépezet (beleértve Kónya Imre frakcióvezetőt, de mindenekelőtt a tévéhíradót) folyamatos, egyre erősödő nyomás alatt igyekszik tartani Göncz Árpádot. A legújabb sorozat az ombudsman, az ombudsmanhelyettes és az adatvédelmi biztos meg nem szavazásával kezdődött, amivel a kormánykoalíció máris megadta a további együttműködés alaphangját (ezúttal mellőzzük annak taglalását, hogy mi a szerepmegosztás a miniszterelnök, az MDF ügyvezető elnöke, a frakció és mások között). Közben folyamatosan zörgött a tavalyi október 23-ának taglalása s főként annak tömegkommunikációs tükröződése körüli csontzene, a Fidesz-exponensek bagatellizáló tercelése közepette; aztán következett Alexa Károly ultimátumszerű jelölése az MTI vezérigazgatói posztjára, s lapzártakor kulminál a La Stampa című torinói újság szombati cikkének csócsálása.

La Stampa

Lehet véletlen is, hogy a magnetofon nélküli sajtóbeszélgetésre támaszkodó írás éppen egy ilyen feszültségcsúcsba robbant bele, s hogy Tito Sansa olaszos temperamentummal festette le a magyar politikai légkört s benne Göncz Árpádot, az „öreg szabadságharcost”. De az biztos, hogy az ellenzéknek címzett szokásos vádaskodás – amely szerint az országot rossz hírbe hozzák, lejáratják – most egyenest a köztársasági elnöknek szegeződik. Kónya Imre levél formájába öntött parlamenti támadása Göncz Árpád ellen már-már a taxisblokádot követő napokat idézi fel. Ennyire szorongatott helyzetben érzik magukat a ’90-es választások győztesei?

A Rossz virágai


Tornai József, az írószövetség elnöke (aki fordítóként „A Rossz virágai”-ra magyarította Baudelaire Les fleurs du malját) és Döbrentei Kornél, a Hitel főszerkesztője tanulságos diskurzust folytatott a rádióban. A két férfiú és Kövesdi Zsuzsa szerkesztő, mint „hallhatatlan” (két l-lel) „huszadrangúakról” társalgott egyes íróinkról (úgymint Esterházy, Mándy, Mészöly, Nádas stb.).

A jeles literátorok gazdag csokrot válogattak össze a már jól megszokott vádakból: „Olyat is hallottam, hogy egymást is megzsarolják… aki nem írja alá, azzal problémák lesznek… az nem igazán író. Az emberben az érik meg, hogy tulajdonképpen a liberalizmus diktatúrájánál szörnyűbb nincs. (…) Egy országot nemcsak tankokkal és katonasággal lehet megszállni. (…) Megvannak rá a más eszközök. Legyen ez a pénz világa, amely diktálni akar. (…) És bizonyos írócsoportok nagyon ellenszenves módon pontosan ezekkel a körökkel is kapcsolatot tartanak. (…) Itt hatalmas pénzekről van szó. (…) Engem megrendít, hogy európai tehetségű íróknál is azt érzem, hogy a pénz körül forog a dolognak a lényege. (…) Bizony az emberek megvásárolhatók. Főleg azok, akik tényleg nem tudják, hogy hova tartoznak.”

A demokráciában az irodalom politikai szerepe megszűnt – állítja Tornai. „Nem egy gonosz diktatúrával áll szemben az író. Szemben állhat, mint minden értelmiségi, lehet nagyon is ellenzéki. Nagyon gyakran én is az vagyok. De ne úgy beszéljen a mai kormányzatról vagy a mai parlamentről, mint valami gonosz, ilyen vagy olyan diktatúráról.”

Ajánlom figyelmébe az írószövetség jelenlegi elnökének a nemzetárulással nem vádolható Fáy András több mint 150 éves anekdotáját (A kan és az elefánt): „Agyarad jeles s mérkőzhetik az enyimmel, így szóla ostoba gőggel a kan az elefánthoz, de nagy orrodat ugyan nem fogadnám a világ makkjáért magaménak. Bizony földet túrni egy kevéssel nagyocska is volna, felel mosolyogva az elefánt.”

Kíváncsian várjuk ezek után, hogy megmarad-e Tornai a „huszadrangú” reprezentatív kisebbséget is tömörítő írószövetség élén.

Kis nagyegyházi nyomulás


A húsbavágó adóügyekben megszületett a kereszténydemokrata vívmány: a koalíciós pártok hétfői frakcióegyeztetőjén elfogadták Seszták László (KDNP) javaslatát, így ’94-ben a családi pótlékra jogosultak havonként és gyermekenként 400 forint adóelengedésben részesülnek (az idei 300 forinttal szemben), a három- és többgyermekesek kedvezménye pedig az idei 400 forintról 600 forintra nő. A családi adózás felé hajló iskola ekképp 3 milliárd forintnyi vívmányt kasszírozott be, s ehhez jön még majd a családi pótlék egyösszegű emelésének további 3 milliárdja.

Ekképp ki is töltötték azt a 27 milliárdos keretet, amelyet a pénzügy júniusban rejtett el a költségvetésben vívmányok céljaira (általános tartalék címszó alatt); amint arról korábban tudósítottunk (Beszélő, 1993. szeptember 11.), 12 milliárdba kerül a közalkalmazotti törvény bértarifa-előírásainak betartása, 9 milliárdot pedig az Érdekegyeztető Tanács szeptember 4-i tárgyalásán „költöttek el” (a tb-járulék adómentességére, az adómentes étkezési hozzájárulás emelésére és hasonlókra).

Nem is került tehát oly sokba a kereszténydemokrata lojalitás. Az örömbe azonban némi üröm is vegyül: egy kis egyházpolitikai vereség. Seszták László ugyanis megpróbált becsempészni az szja-törvénybe egy oly meghatározást, mely szerint „Egyház az, amely ezen a címen költségvetési támogatásban részesül.” Amint emlékezetes, tavaly, év végén a parlament négy kisegyházat kilőtt a támogatások szerény keretei közül. „Alkotmányt sért, hogy egy egyszeri költségvetési támogatásról szóló szavazás döntse el, hogy mi számít egyháznak” – indokolta Szigethy István (SZDSZ), hogy miért akadt fönn a javaslat az alkotmányügyi bizottság szűrőjén. Ez voltaképpen önkéntes fölvilágosítás volt a részéről, aminek köszönhetően a bizottsági döntés, mely szerint a nagyegyházi nyomulásnak megvannak a törvényes határai, nem veszett el a szakmai állásfoglalások szakszerű tengerében.
Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon