Skip to main content

Legyünk polgárok, hogy magyarok lehessünk

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Ha a szellemi szabadfoglalkozású (költő) verset akar írni a Mont Blancról, hány napos Mont Blanc-i tartózkodást számolhat el költségként? – kérdezte Kuncze Gábor SZDSZ-es képviselő az 1992-es adótörvény vitájában, nyilván az e heti rejtvényünkben megfejtendő szerzőre gondolva.

A költő, író és publicista 1827. május 7-én született Pesten, és 1897. január 17-én halt meg Budapesten. Gyerekkorát vidéken töltötte, ahol apja uradalmi erdész volt. Tanulmányait Székesfehérvárott és Pesten végezte, majd itt vállalt tisztviselői munkát. Tagja lett a Pilvax Kávéházban Petőfi köré tömörülő fiatal írók társaságának, és nemzetőrként harcolt a szabadságharcban. A szabadságharc bukása után lelkileg összeomlott, rövid időszakoktól eltekintve élete végéig nyomorral és ellenséges kritikával is küszködött. Bajait tetézte, hogy beleszeretett budai szállásadójának lányába, aki azonban inkább egy Eszterházyt választott; költőnk szerelemét 1856-ban veszítette el, de még 1892-ben is siratta.

A szerelmen kívül azonban szenvedélyesen foglalkoztatta a magyar politikai és társadalmi kibontakozás, mint ezt terjedelmes politikai publicisztikája bizonyítja. Politikai hitvallása megegyezett azokéval, akiket dr. Antall az április 13-i nagygyűlésen eszményképként említett: „Amit erőszakkal vágtak szét a történelmi folyamatban, azt igenis helyre kell állítani.” Politikai kultúránk kapcsolódik az előző évszázadokhoz. S ha az Egyesült Államok alapnak tekinti polgárháborúját, miért volna baj, ha mi a XIX. század nagyszerű magyar politikáját – Széchenyit, Kossuthot, Deákot – tekintjük alapnak?

Legyünk polgárok, hogy magyarok lehessünk


Igen, mi hisszük, hogy a szenvedő haza, miután már mindent megkísérlett, s erős alkata minden drasztikus szert, műtétet kiáltott – most esik át az utolsó kísérleten: végre önmagától rájövend, illetőleg közvéleménye végre belátandja, hogy az időnkint akuttá váló bajok, melyeket eddig elsőrendűnek tartott, mind csak másodlagosak; hogy közjogi hiányos alap, roncsolt pénzügyek, kultúrái haladásának félszeg – ósdi, korszerűtlen, mert arisztokratikus – iránya: mind, mind ugyanegy kútforrásból származnak, s azok mind egytől egyig el fognak enyészni, mihelyt ez egy kardinális kórállapoton segítve lesz.

Be fogja látni, hogy régi és újabbi különféle alakban és változatban meg-megújuló fájdalmának valódi fészke a magyar társadalom hiányos, időszerűtlen vegyülete, s meg fog győződni, hogy idült bajának neve nem más, mint: társadalmának polgáriatlansága…

Kik a pénzügyi tönk, az elerkölcstelenedés miatt aggódtok, kövessetek szabadelvű demokratikus politikát: mondjátok ki, hogy itt minden embernek dolgoznia kell, éspedig mindenkinek – nem úgy, mint eddig, vagyis többnyire abban a szakmában, melyhez legkevesebbet ért, hanem abban, melyhez kellő képességet szerzett magának; azután állítsátok oly alapokra az igazságszolgáltatást, melyhez oly bizalommal közeledhessék a haza legszegényebb polgára, mint az oltári szentséghez az áhítatos, vakbuzgó hívő, és amelynél igazságot nyerjen, ha történetesen egy gróffal vagy milliomos bankárral keveredett is pörbe; rendezzétek a köztisztviselők felelősségét olyképpen, hogy ha az visszaélést követ el, a börtönt vagy a halált ki ne kerülhesse, és meglássátok, hogy vége szakad az elerkölcstelenedésnek, a pénzügyi zavarnak, és a Kánaán-föld folyamai megint megtelnek tejjel-mézzel, a szívek hazaszeretettel, hittel, reménnyel a jövő iránt, s a magyar nemzet európai léte ezeréves jubileumának küszöbén egy újabb, tán még dicsőségesebb ezeréves életnek veti meg alapjait!

Tehát ismételjük és hangoztassuk fennen a jelszót, mely e magasztos célhoz vezet:

Legyünk polgárok – és magyarok leszünk!

???Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon