Skip to main content

Marad mi volt: a puszta lég

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A legfőbb ügyész augusztus 6-án kelt óvása hét pontban sorolja fél, miért volt törvénysértő a részvénytársaság bejegyzése Ezen belül további öt alpont foglalkozik a társaság alapszabályának jogszabályellenes pontjaival.

1. A cég nevének a cég alapvető tevékenységét kell tükröznie. A társaság felsorolt tevékenységi körei között egyetlen pénzügyi tevékenység sincs.

2. A cég egyik tevékenységi köre: „Egyéb gazdasági jellegű szolgáltatás.” Ennek tényleges tartalma kifürkészhetetlen.

3. A cég egyik tevékenységi köre: „Egyéb tulajdonú lakások kezelése”. Ez a tevékenység 1991. január 1-je óta nem létezik. A cégbejegyzés időpontja: 1991. június 24.

4. A részvénytársaság cégjegyzékén – szabálytalanul – kézírásos javítások és kiegészítések találhatók.

5. A cég egyik igazgatósági tagja, dr. Farkas Béláné dr. Ormai Gabriella a cégbejegyzési eljárásban az igazgatóság másik két tagjának meghatalmazása alapján jogtanácsosként is közreműködött. A két tevékenység összeférhetetlen. (Tegyük hozzá: a társaság könyvvizsgálója, dr. Farkas Béla.)

6. A cég tevékenysége megkezdésének időpontja: 1990. december 19. 1990. december 1-jéig a többségében vagy teljes egészében külföldi tulajdonban álló társaság bejegyzéséhez a pénzügyminiszter engedélyére volt szükség. Ilyen engedéllyel a Frohburg nem rendelkezett.

7. Az alapszabály több rendelkezése jogszabályba ütközik.

a) A 7.1. pont szerint a részvénytársaság elhatározhatja az alaptőke felemelését, ha a korábban kibocsátott valamennyi részvény névértéke befizetésre került. A törvény értelmében részvénykibocsátásra csak az alaptőke teljes befizetése után van mód, tehát korábban kibocsátott részvény nem létezik.

b) A 8.11. pont szerint a közgyűlés valamennyi részvénytulajdonos egyetértésével a közgyűlés összehívására vonatkozó formai, törvényi .előírások betartása nélkül is megtartható.

c) A 9.4.1. pont a cégjegyzési jogosultság megadását – jogszabályellenesen – az igazgatóság kizárólagos hatáskörébe utalja.

d) A 9.6. pont lehetővé teszi, hogy igazgatósági tag másik igazgatósági taggal képviseltesse magát. Valójában igazgatósági tagság olyan személyhez tapadó jogosultság, amely meghatalmazással nem ruházható át.

e) Hasonlóképpen nem ruházható át a felügyelőbizottsági tagság sem.

Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság helyt ad a törvényességi óvásnak, a Frohburg Union bejegyzése semmissé válik. Akkor a cég – a váltóért megvásárolt hatalmas ingatlanvagyonával együtt – eloszlik, mint a buborék.

A törvényességi óvás elutasítása viszont azt jelentené, hogy a Legfelsőbb Bíróság a legfőbb ügyész jogi véleményét, kompetenciáját teszi semmissé. Ennyit talán még az MSZOSZ elnöke sem ér. Megválaszolandó kérdés, hogy követhettek el a Frohburg alapítói ennyi durva – s egyúttal könnyen kiküszöbölhető – jórészt formai hibát. És vajon hogyan fogadta el mindezt a Fővárosi Bíróság mint Cégbíróság?

Ha elvetjük azt a tiszteletlen feltételezést, hogy mind az MSZOSZ jogászai, mind a Cégbíróság bírái járatlanok a szakmájukban, ha elvetjük továbbá azt a csúf – és alapjában nem is racionális – feltételezést, hogy kenés van a dologban, akkor egyetlen magyarázat kínálkozik. Az tudniillik, hogy mély tudatában az MSZOSZ még mindig az állam alapintézményének érzi magát, amelynek jogügyleteibe másik alapintézmény, az ügyészség képviselői úgyse fognak belebeszélni. A bíróság pedig mint ugyancsak alapintézmény dehogy mer olyan független lenni, hogy kukacoskodjon egy MSZOSZ jogügyleteivel.

A sajtó és a legfőbb ügyész ezúttal megtörte az alapintézmények hagyományos összhangját. Ebből azonban korántsem következik, hogy a szakszervezeti vagyon nem fog eltűnni, mint a vízcsepp a mészkövön, hogy forrásként bukkanjon elő valamely új népvezér zsebében.


Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon