Skip to main content

Pályaudvari portya

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Ropogós éjszakák


A rendszerváltás hőskorában, 1989–90, 1990–91 telén zsúfolásig megteltek a pályaudvarok hajléktalanokkal, a lapok pedig hajléktalanokról szóló hírekkel.

Akkoriban a Beszélő stábja is többször járt, főképp a Keletiben.

Azóta konszolidálódott a helyzet, ma a pályaudvarok éjszakánként szinte üresek. Ez részint annak köszönhető, hogy több a férőhely, több az átmeneti szállás: a főváros elkezdett berendezkedni arra, hogy vannak hajléktalanok. A határátlépési szigorítások nyomán drasztikusan csökkent a beutazók száma. A MÁV éjjel 2-től 5-ig zárva tartja a várótermeket, a hajléktalanokkal együtt így az utcára kerülnek a hajnali utazók is. A rendőrök pedig visszanyerték férfiasságukat; újabban a polgárőrökkel karöltve űzik ki a hajléktalanokat a pályaudvari paradicsomból.

Újra az indóházban

A múlt szerdán, február 24-én különösen hidegre fordult az idő Budapesten. Az átmeneti szállások előtt már kora este sorok álltak, a Máltai Szeretetszolgálat 100 férőhelyes hajószállásán 190-en szorongtak.

A Beszélő munkatársai három szociális munkás társaságában éjjel 1-kor indultak el a pályaudvarokra.

A Keleti indulási oldalán pokrócokba burkolva hárman vagy négyen alusznak – inkább utazók lehetnek, mint állandó lakosok. A rendőrök békén hagyják őket. Békén hagyják a tolókocsis rokkantat meg a csapzott öregasszonyt is, aki lakása elvesztését panaszolja éneklő hangon, néha felrikácsolva minden arra járónak. Bizonyára az indulási oldal állandó populációjához tartoznak, ezzel vívták ki, hogy nem zargatják őket. A váróteremben, az utazásra várók között tíz-tizenöt hajléktalan. Őket igazoltatják, de egyelőre maradhatnak. Elgondolni is rossz, mi lesz egy óra múlva, amikor mindenkinek ki kell menni a fűtött teremből. Ki kell-e mennie a vonatra váró házaspárnak is az alvó kisgyerekkel?

A Nyugatiban a helyzet változatlan

Üres a pályaudvar, csak egy állandó hajléktalan sétál a szerelvények között. Készségesen vállalkozik a kalauzolásunkra, beszéde, viselkedése egykori értelmiségit sejtet. Eltűntek a hajléktalanok, mondja. Állandóan jönnek a vasúti rendészek, a pályaudvari őrs rendőrei, a kerületi rendőrök, meg az Ezred rendőrei, meg a VI. kerületi polgárőrök is. – A polgárőrök? – kérdezzük. – Hiszen ők nem rendfenntartó alakulat. A maguk és lakótársaik vagyonát, biztonságát védik a tolvajok, betörők, garázdák ellen – ez állampolgári joguk. – Pedig jönnek – mondja kalauzunk. – Igazoltatnak meg lökdösődnek is.

M. szociális munkás impulzív alkat, máris megy a rendőrségre, hogy feljelentést tegyen. Hiszen az igazoltató, lökdösődő polgárőr bizonnyal túllépte jogkörét.

Nem feljelentés! Bejelentés

Az őrsön a rendőrök nem örülnek a látogatónak. Így nem lehet feljelentést tenni – mondják. Ki a sértett, ki a tettes? Hagyja el az őrsöt, különben… És fogom is űzni a hajléktalanokat – mondja kérdezetlenül egy fiatal, szőke szakaszvezető. A pályaudvaron azok legyenek, akik utazni akarnak.

A panaszt fel kell venniük – próbálom magyarázni. Ha valaki bűncselekményről vagy szabálysértésről szerzett tudomást, a bejelentéséről jegyzőkönyvet kell készíteni… más kérdés, hogy megalapozott-e a bejelentés, ez már a bejelentő felelőssége. Nem hat az érvelésem, a zászlós engem is szorítana ki a szobából. Kénytelen vagyok megmutatni a képviselői igazolványom. Eltelik vagy fél perc, amíg belátja: új helyzet van. Utasítja a főtörzsőrmestert, vegye fel a jegyzőkönyvet. Az azonban, mit sem tudva az előzményekről, továbbra is dúl-fúl, kiabál: Ki a sértett? Mit akar? Előkerítem hajléktalan vezetőnket, vállalja, hogy jegyzőkönyvbe diktálja, amit elmondott. Az őrszobán azonban megriad. A főtörzsőrmester ráripakodik: – Maga a panaszos? Mi a panasza? –Semmi kérem – válaszolja az megszeppenve. – Akkor mit keres itt? Menjen innen – így a főtörzs, és kis híján kipenderíti a folyosóról.

A zászlós közben felhívta a kerületi kapitányság ügyeletes tisztjét. Hosszú beszélgetésbe kezdünk, az alezredes a rendőrség nehéz helyzetét ecseteli, és mindenáron le akar beszélni a jegyzőkönyvkészítésről. Inkább személyesen bocsánatot kér tőlem – mondja. Én szabadkozom: erre igazán semmi oka, nem bántott meg. Végre lediktálhatom a jegyzőkönyvet, szőrmentén, a feszült, fenyegető hangulat nincsen benne. A zászlós megnyugszik. M. feljelentést mondott – magyarázza –, holott ez bejelentés, innen támadt a félreértés. Ha rögtön ön jön be hozzám, nem lett volna semmi konfliktus.

– Nem lehet minden panaszos mellé egy képviselőt állítani – idézem Rejtőt szabadon.

Már hajnalodik, nyitják a várótermeket, feltűnnek a hajléktalanok is meg az utazók is.

A polgárőrök pedig nyilván azóta is igazoltatnak.

Mégiscsak kevés a képviselő!
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon