Skip to main content

[Olvasói levél]

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
(Balázs László)


Tisztelt Szerkesztőség!

Amikor önkormányzatokról beszélnek politikusaink – vagy magukat annak tartók – kizárólag a községi és városi tanácsokra gondolnak, holott ezen túl számtalan olyan önkormányzat van, amelyekre érdemes lenne odafigyelni. Ezek közül én most egyetlen önkormányzatra szeretném a figyelmet ráirányítani, a vállalati tanácsokra.

Az állam a vállalatok tulajdonosi jogának gyakorlását átruházta a vállalati tanácsokra.

A vállalati tanács – mint testület – munkáltatója az igazgatónak.

A vállalati tanács tagjainak munkáltatója az igazgató.

A fentiekből következik, hogy az igazgató kénye-kedve szerint manipulálhatja a vállalati tanácsokat, és manipulálja is. „Amelyik kutya megharapja a gazdáját, azt kiirtják” elv uralkodik. A rendszerváltás még nem érezteti hatását a gazdasági életben. Ezt igyekeznek is kihasználni a pártállamot hűségesen kiszolgáló vezetők, megtámogatva a vállalati tanácsok határozatával. A volt ellenzéki pártok és reformkommunisták jelszavát, a privatizálást kitűnően meglovagolták és kihasználják. Az állam vagyonát a magánszférába terelik, hatalmukat és vagyonukat igyekeznek átmenteni, miközben extrahaszonra tesznek szert. A munkás mit tapasztal? Az uralkodó osztály marad a helyén. Miközben az igahúzó munkást nyomasztják a fokozódó terhek, a felső tízezer dőzsöl a milliós nagyságrendű jövedelmekből, érdemtelenül.

Rendszerváltás van? Csendes forradalom van? Kinek? Mit érez ebből a munkás? Ki figyel oda a munkásra? A parlamentben tíz munkásképviselő van. A vezető pártok élvonalában hány munkás van? Egyesek azt hangoztatják: elég volt a munkásokból, a munkáshatalomból. Elfelejtik, hogy nevükben és helyettük egy elit réteg gyakorolta a hatalmat.

Az új parlament kinyilvánította 1956-ot forradalomnak és szabadságharcnak, rehabilitálták a meggyilkoltakat, a börtönben sínylődött élőket, de elfeledkeztek az 1956-os forradalmi munkástanácsokról.

Gyárukat féltő munkások megalakították a munkástanácsokat, melyek korlátolt jogú szakszervezetként működtek, hatalom nélkül. Megalakult a Munkástanácsok Országos Szövetsége, megalakult a Központi Munkástanács, csak a parlament késlekedik rehabilitálni a munkástanácsot mint egyetlen olyan szervet, mely képes megakadályozni az állami tulajdon elherdálását, privatizálását, megtisztítani a gazdasági életet annak vámszedőitől, s a vezetők aránytalanul magas jövedelmét befagyasztani.

A munkások nagy többsége még nem mozdult meg. A munkások nagy többsége még vár. Van aki fél, de ez a félelem véges. A munkások emberszámba vétele s annak érzékelése után felsorakoznak a kormány mögé, teszik, amit tenni kell. Amennyiben a kormány és a parlament nem ismeri fel a történelmi szükségszerűséget, nem veszi figyelembe a III. Országos Munkásfórum követeléseit, a munkások megmozdulása katasztrofális lehet!

Győr, 1990. május 11.

Balázs László lakatos
szabad demokrata
9019 Győr, Ménfői u. 77.
Magyarázat

Munkástanácsok Országos Szövetsége: háromtucatnyi munkástanácsot tömörítő, február végén alakult szervezet;

Központi Munkástanács: Rácz Sándor által május 6-án, a Szakszervezetek Elméleti Kutatóintézete épületében összehozott, bizonytalan számú munkástanácsokból és kívülállókból álló szervezet;

III. Országos Munkásfórum: az MDF rendezvénye február végén Győrben.Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon