Skip to main content

Öregedő demokraták

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Mink András


Az elmúlt héten, csütörtökön, mint később megtudhattuk, választási kampányindító nagygyűlést tartott a Fidesz a Corvin moziban. Feltehetően megvárták, milyen sikere lesz az előadásnak, és látván a lelkesedést, büszkén nevezhették azt a kampány nyitányának. A sokat megélt épület mindig is kedvelt találkahelye volt a nekilendülő liberális pártoknak. A lassan pocakot eresztő öreg demokraták még emlékezhetnek arra, hogy az SZDSZ három évvel ezelőtt ugyanitt tartotta programadó közgyűlését. Hogy ez milyen előjel, az csak később fog kiderülni.

A liberális offenzíva

Az időpont valóban nagyon alkalmasnak látszik egy átfogó offenzíva megindítására. Az MDF és az Antall-kormány politikája láthatóan minden területen zsákutcába jutott. Nem sikerült megállítani a gazdaság hanyatlását, megingott a „természetes” ideológiai szövetségesekkel összetákolt és tabuként kezelt koalíciós egység. Ugyancsak nem sikerült a média meghódítása, és a kormány kénytelen most ott folytatni, ahol két évvel ezelőtt abbahagyta. Kudarcot vallott a köztársasági elnök lejáratására és kiiktatására tett kísérlet is. És végezetül, a Csurka-tanulmány pontot tett az antalli konszolidációs hintapolitika végére is, hiába igyekezett a miniszterelnök elsősorban saját pártjától függetleníteni a kormányát. Orbán Viktor frakcióvezető programadó beszédében a tanulmány megjelenésének reményekre okot adó hatásaira utalt elsősorban. Az írás végre színvallásra bírta az MDF „nemzeti” liberálisait, másrészt a Charta-tüntetés mindenkit megnyugtathatott: a magyar társadalom nem vevő a szélsőjobboldali eszmékre, és nincs alapja a közönybe süllyedő többség legendájának sem. Ennél a résznél a Fidesz szónoka nem említette, hogy pártja némi fenntartással kezelte a tüntetés ügyét, határozottan ellenezte a pártszónokok részvételét, és híveit arra szólította fel, hogy magánemberként vonuljanak az utcára, mert egyébként a fideszesek mind csupa alelnökök.

Most, a sikeres tüntetés után elérkezett a pillanat, hogy színre lépjen egy megnyugtató erőt és határozottságot mutató, új konszolidációt ígérő polgári középpárt. Orbán Viktor nem hagyott kétséget afelől, hogy erre a szerepre jelenleg a Fidesz a legalkalmasabb, különösen hogy az SZDSZ továbbra is leginkább saját magával van elfoglalva. Világos persze, hogy szövetségesek nélkül ez a szerep egyelőre csak álom. A politikai kínálatot számba véve a szónok először az SZDSZ-t vette sorra mint azt a politikai erőt, amellyel a programok alapján a leginkább felhőtlennek ígérkezik az együttműködés. Orbán februári kongresszusi felszólalásához hasonlóan azonban most is úgy méltatta az SZDSZ-t, hogy egyetlen ziccert sem hagyott ki. Véleménye szerint ugyanis itt volna az ideje, hogy az SZDSZ eldöntse, liberális, avagy szociáldemokrata párt-e, továbbá felszólított egynémely baloldali értelmiségieket arra, hogy ne nevezzék magukat liberálisnak, mert azzal csak nehezítik a politikai tisztánlátást. Ugyancsak óvott attól, hogy a szélsőjobboldal fenyegetése az MSZP karjaiba kergesse az SZDSZ-t. A rejtett üzenet nyilvánvalóan az, hogy a jelenlegi kormányzat valódi alternatívája a Fidesz, az SZDSZ pedig másodhegedűsként hozzásegítheti az országot a liberális középerők sikeréhez. Az MSZP-re rátérve a szónok azt fejtegette, hogy a Fidesz számára a baloldaliság nem szitokszó, de az MSZP jelenleg érvényes gazdasági programja nehezen egyeztethető össze a Fidesz elképzeléseivel. Ennek következtében a demokrácia védelmében a szocialisták lehetnek szövetségesek, de hosszú távú stratégiai együttműködésről és különösen valamiféle jobboldalellenes ellenzéki egységfrontról nincs értelme beszélni.

A széles körű konszenzuskeresés jegyében azonban figyelemre méltó új vonások is megjelentek a párt retorikájában. Mint például az a gondolatmenet, amely szerint a gazdaságirányítás jelenleg csődben van, miközben az országban hemzsegnek a kiváló szakemberek, akiket az új kormány felelőtlen káderpolitikája kiszorított a szakapparátusokból. A személycsere csak akkor elfogadható, ha jobb szakember lép a leváltott helyébe – hangoztatta a szónok. A politikai ellentmondást elkerülendő Orbán sietve hozzátette, hogy a kormányzás zűrzavara már a Németh-kormányra is jellemző volt. Ezzel viszont nem hidalta át azt a logikai ellentmondást, hogy akkor miről beszél. Így ez az eszmefuttatás nem tekinthető másnak, mint egyrészt politikai gesztusnak az érintettek és az újabb kurzusváltástól rettegők felé, másrészt tiszteletkörnek a pártokon felülemelkedő „szakértelem” iránt táplált közkeletű nosztalgiáknak. A Fidesztől persze sosem volt idegen a pragmatikus szakértelem, de láthatóan elirigyelték az MSZP és a sajtó függetlenebbik részének e területen aratott „babérjait”. Új vonásként értékelhető viszont a nemrég még nem létezőnek nyilvánított nemzeti liberálisok felfedezése az MDF-ben. A nekik szóló üzenet félreérthetetlen: ez az irányzat nem tűnhet el a következő választások után, és remélhetőleg újraértékeli a Fideszhez való viszonyát.

A politikai és retorikai szempontból egyaránt remekbe szabott beszéd utolsó részét azonban mintha beárnyékolta volna néhány bárányfelhő.

A két sárkányfogvetés

Az első és legfontosabb sárkányfogvetés a gazdaság állapota és a jelenlegi gazdaságpolitika. Ezekről részletesebben Mizsei Kálmán, a párt gazdasági szakértője beszélt. A két legégetőbb probléma ma a költségvetés helyzete, illetve a privatizáció. A költségvetés óriási hiánya akkor is hatalmas terhet ró a gazdaságra, ha az állam nem külföldre, hanem belföldre adósodik el. Ezt éppúgy vissza kell majd fizetni, mint amazt, a növekvő kamatterhek fokozzák az inflációs nyomást, és felsrófolják a hitelkamatokat, ami szétzilálhatja a gazdaságot. A költségvetési hiány, alapvetően a túlméretezett állami újraelosztás következménye gúzsba köti a vállalkozásokat, ugyanakkor az elavult elosztási rendszer miatt alig segíti a rászorulókat. A belső eladósodás tovább csökkenti a jövendő kormány mozgásterét. Két év múlva sokkal nehezebb helyzetben kell majd hozzákezdeni azokhoz a reformokhoz, amelyeket két évvel ezelőtt kellett volna elkezdeni.

Hasonlóan aggasztó a privatizáció helyzete – folytatta az előadó. A folyamat biztató kezdet után megtorpant, és gyanítható, hogy a kormányzatnak, amelyik okkal fél a politikai bukástól, már egyáltalán nem érdeke a privatizáció, sokkal inkább az, hogy a klienseit biztonságos gazdasági pozíciókba menekítse. Erre utal a legújabb fejlemény, az Állami Vagyonkezelő Rt. létrehozása is. Ehhez hasonló állami mamutvállalat jött létre a húszas években Olaszországban, amelyet azóta sem lehet eladni, mert egyrészt megszállták a különböző pártok funkcionáriusai, másrészt kiválóan alkalmas ellenőrizhetetlen állami pénzek politikai alapítványokba történő átcsorgatására. A Fidesz bizony nem lesz könnyű helyzetben, ha reményei szerint kormányra kerül.

A másik sárkányfogvetés a korhatár feloldása. Bár a Fidesz a legnépszerűbb párt, a választási eredményeiken ez nemigen látszik. Ahhoz, hogy esélyük legyen a győzelemre, fel kell oldaniuk a korhatárt, ami nyilván nem tölti el felhőtlen örömmel a Fideszt alapító ifjabb generációkat. A frakcióvezető igyekezett rögtön megnyugtatni híveit, miszerint a fideszesek már bizonyítottak, ezért nincs okuk tartani a várhatóan a pártba igyekvő idősebb generációk versenyétől. Ha a párt valóban vezető szerephez jut a kormányalakításban a következő választások után.

És ha nem?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon