Skip to main content

Párhuzamos konferenciák

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Liga és Szolidaritás


A hét végén egyidejűleg tartotta konferenciáját (illetve kongresszusát) a hazánkban ma létező két független szakszervezeti szövetség: a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Budapesten), valamint a Munkás-szolidaritás Szakszervezeti Szövetség.

A két szövetség célkitűzése hasonló: mindkettő a munkahelyi szinteken, alulról újjászerveződő szakszervezeti rendszer híve; mindketten igyekeznek pártsemlegesek maradni (bár ennek sikere a pártok hozzáállásától is nagyon függ); mindketten hangsúlyt helyeznek a munkahelyek védelmére, arra, hogy ne a látszólag kényelmes elbocsátások útját válasszák a vállalati átszervezések során. A privatizálásról is hasonlóképpen vélekednek: az uralkodó álláspont szerint nem elvileg van kifogásuk ellene (szemben a munkástanács-mozgalmak nem egy képviselőjével, hanem annak módjával akkor, ha az nem a dolgozók értékítéleteinek megfelelően vagy érdekeikkel ütközően megy végbe. Hasonló e szövetségek nagysága is: a Liga jelenleg 45 teljes jogú és 7 úgynevezett együttműködő tagszervezetet tart számon (az utóbbiak között szerepel a Szolidaritás is), a Szolidaritás pedig 49-et, bár e 49 között számos kicsiny szakszervezeti csoport szerepel. És még egy hasonlóság: jellemzően meghatározott üzemi szintű független szakszervezetek mozgalmát koordinálják (kivétel: a Ligához tartozó TDDSZ, PDSZ és más értelmiségi szakszervezet), vagyis valóban alulról – és egyben elölről – kellett kezdeni az érdekvédelem megszervezését.

Kettejük közül kétségkívül a Liga a „profibb”, kiforrottabb szövetség, a maga kiterjedt nemzetközi kapcsolataival, lassanként kiépülő hivatásos szakértőgárdájával. Egyre hangsúlyozottabban szolgáltató szervezetként működik; a JOJOBA elnevezésű, jogi tanácsadást végző munkacsoport és a Liga-akadémia révén. (Utóbbi legközelebb június 2-án, 9-kor tart előadást a XIV., Május 1. út 47. alatt, a szakszervezeti jogokról, a kollektív szerződésről, az FSZDL programjáról.) Új alapszabályuk szerint az ügyvivők egyharmada (a 11 közül 3-an) szintén főállásban látja el hivatalát, mivel a szaporodó, az ország legkülönbözőbb vidékein alakuló és működő független szakszervezetek egyre több munkát adnak a Ligának. Elnöknek a konferencia Forgács Pált választotta (újjá), elnökhelyettesnek pedig Horn Gábort, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ügyvivőjét tette meg (ügyvivők: Bruszt László, Csákó Mihály, Hegedűs Gyula, Kalmár Béla, Kalmár Tibor, Konkoly István, Kőrössy András, Mezey Katalin, Őry Csaba, Szalay József és Vitézy László). A konferencia – az új alapszabály és program mellett – két határozatot is elfogadott: az egyik az üdülővagyon Országgyűlés általi zárolását kéri, és az üdültetés ellenőrzésének egy, az érdekvédelmi szervezetek képviselőiből alakított önkormányzatra ruházását javasolja, a másik pedig egy országos gazdaságpolitikai tanácskozás megrendezésére tesz ígéretet.

A Munkásszolidaritás kongresszuson két vetélkedő elnökjelölt: Takács András eddigi vezető ügyvivő és Vass István SZDSZ-es országgyűlési képviselő közül a harmadik, Bátonyi Sándor, a szövetség eddigi gazdaságpolitikai szakértője került ki győztesen, mégpedig 87%-os szavazati aránnyal. (Bátonyi egyúttal a Vállalkozók Országos Szövetségének építésügyi referense is, de ahogy elmondta, e tisztségéről a VOSZ munkaadói érdekvédelem irányába tolódása miatt le fog mondani). A Szolidaritás szervezeti felépítése a lengyel mintát követi: régiókra tagozódik (Debrecen, Szeged, Miskolc, Szekszárd, Győr, Tatabánya), jóval több a vidéki, mint a fővárosi tagszervezet, tagjai között pedig – információink szerint – a Ligáénál jóval kisebb az értelmiségiek, s nagyobb a betanított munkások aránya. Kifejezetten a radikális vonzódású emberek szervezetének számít, ezért különösen visszatetszést keltett a szövetségen belül (bár a szemtanúk szerint ez a kongresszuson nem csúcsosodott ki), hogy Takács tárgyalásokba bocsátkozott az MSZOSZ-szal egy fénymásoló és egy Lada vagyonátadási ügyéről. A volt vezető ügyvivő összeütközésbe került viszont a Ligával, amely ezért itt, a budapesti konferencián oly hosszas alapszabályvitát folytatott az együttműködői státusról; aztán, amint a hírnök jött Tatabányáról, és pihegve jelentette az eredményt, és hogy a Szolidaritás további együttműködésre kész, az alapszabályvita hamar nyugvópontra jutott.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon