Skip to main content

Rákstatisztika Budapestről

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Rengeteget beszélnek a rákról, hogy Magyarországon igen magas a daganatos megbetegedésekben meghaltak száma. A lakosság számához viszonyítva Ausztriánál 22, Svédországnál 66 százalékkal nagyobb az emiatti halálozási arány. Nálunk minden ötödik ember rákban hal meg. 1960 és ’86 között – a statisztika szerint – a férfiaknál a rosszindulatú megbetegedések miatti halálozás 50 százalékkal nőtt. Ki-ki érzi a saját bőrén, a rokonok, barátok temetésén.

Időnként fel-felbukkannak megdöbbentő adatok például arról, hogy a főváros egyik kerületében jóval magasabb a rákos halálozási arány, mint a budapesti átlag. Aztán persze kiderül, hogy a vizsgálatot – anyagi forrás híján – leállították. Ez a XXII. kerületben történt.

De vajon mit mond a statisztika a daganatos betegség miatti elhalálozások területi előfordulásáról a fővárosban? Keveset. Először is csak akkor készíthető megbízható adatsor, amikor népszámlálás van. Vagyis tízévente. És akkor is mit tud mondani? Leginkább csak annyit, hogy az elhalálozások és a társadalmi helyzet között igen komoly korreláció van. Hogy jellegzetesen magasabb az elhalálozások száma (és ez nemcsak a daganatos elhalálozásokra vonatkozik, hanem az átlagos élettartamra is) azokban a fővárosi kerületekben, ahol a népesség társadalmi-gazdasági helyzete rosszabb. Erre a következtetésre jutottak a KSH 1986-ban elkészült, „A budapesti halandósági különbségek ökológiai vizsgálata” című tanulmány készítői. Az adatokból: a halandóság szintje a legalacsonyabb az I., II. és XII. kerületben, a legmagasabb a VI., VII., VIII., XVII. és a XX. kerületben. A születéskor várható élettartam a legjobb a II. kerületben (férfiaknál 69,7 év), a legrosszabb a VII. kerületben (64,2 év). A II. kerületben élő férfiak várható élettartama egyébként közel 4 évvel magasabb, mint az országos átlag. (Az adatok a 80-as évek elejére vonatkoznak. A KSH statisztikája az iskolai végzettség, a foglalkozás, a lakásviszonyok, az egészségi állapot, az egészségügyi ellátás és a környezetszennyeződés mint független változók figyelembevételével készült.)

A rákos elhalálozások statisztikai feldolgozását, feldolgozhatóságát van aki megkérdőjelezi. Például azért, mert bár 1952 óta kormányrendelet írja elő a rákos megbetegedések és elhalálozások bejelentését, valójában nem veszi komolyan az egészségügy. A helyzet Budapesten a legrosszabb.

Az is érdekes kérdés, vajon hogyan vehető figyelembe a környezet állapota, amikor nincsenek megbízható adatok róla. S miként lehet hatásos stratégiával küzdeni a megbetegedések elkerüléséért? Az Országos Onkológiai Intézet sajnos nem tud mit hozzátenni az adatokhoz. 1987 óta ugyanis nem kapnak alapadatokat a KSH-tól (addig is csak fővárosi és megyei szintűeket kaptak). Az ok látszólag egyszerű: az adatokért fizetni kell. Az persze más kérdés, hogy a fent említett kormányrendelet az egészségügyet térítésmentes adatszolgáltatásra kötelezi.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon