Skip to main content

Rendszereltolás…

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
6 hatós beavatkozással


A játszótér adott, a játékszabályok tisztázatlanok, a csapatok esetlegesek, a játék zajlik. Az győz, aki érdekérvényesít. Aki érdekeit leginkább tudja artikulálni, s persze a leghangosabban. Mindez a teljes esélyegyenlőtlenség körülményei közepette. E mérkőzés különleges sajátossága, hogy nem tudni igazából, ki az edző, a bíró, a játékosok vagy a közönség. Mindenki a pályán. Összekeveredik a vereség és győzelem, mindenki drukkol az ellenfélnek is, s a szidalom saját fejére száll. Az össznépi rögbimeccs csak úgy ontja a sérülteket.

A labda körül zajló sűrű ütésváltások erejétől meg-megroggyanó felek elkeseredett kísérleteket folytatnak a játékszabályok rendezésére. A nagy igyekezetben mégis egyre távolodni látszik a megegyezés. Pedig szorgosan gyűjtögetik a jó példákat, különösen a fejlett Nyugatról, de az alkalmazhatóság közelében egyre-másra tünedeznek el a jó tulajdonságok.

Az érdekek – mint rendesen – a hatalom, a pénz, a befolyás körül csomósodnak. Maguk az érdekek is keresik a mögöttük álló csoportokat.

Különösen áldatlan helyzet alakult ki a szakszervezetek között. Egy véres örökösödési állóháború. A történelem belekeverte őket e zavaros hagyatéki eljárásba, melyből ki sem látszanak. Csak a köztük dúló vita érzékelhető mint valódi realitás. A munkavállalók érdekképviselete átcsúszott a látszat birodalmába, a szolidaritással együtt.

Az első számú örökösök, a régiek vagy a SZOT utódai cipelik ugyan a múlt bűneit, de megőrizték korábbi privilégiumaik legnagyobb részét; ez könnyít terheik elviselésén. Rendkívüli ügyességgel próbálják elpucolni maguk mögött a kétes tisztaságú nyomokat. Többek ki is váltak a csapatból, így gondolván magukat tisztára mosni.

A rendszerváltás szülöttei, az újonnan alakult ún. független vagy szabad szakszervezetek, munkástanácsok segítő kezek után kiáltanak. Keresik azokat saját berkeiken belül, de azon kívül a pártok között is, amelyek feljebb emelhetnék őket alacsony sorukból.

A politikai pártokhoz való viszony vonalán polarizálódott rétegek megcsalták felkent képviselőiket, akik egyre hangosabban méltatlankodnak is emiatt. Nemegyszer hangulatot keltve a csábító pártok ellen. Kibontakozott szakszervezeti pluralizmusunk a maga nem túl csendes széthullottságában ambivalens kapcsolat- és viszonyrendszerével jellegzetes színfoltja (szégyenfoltja?) lett jelenünknek.

Ereje legnagyobb részét a koncon való marakodás emészti fel, közben elveszni látszik a maradék bizalom is.

A magát egyre kiszolgáltatottabbnak, veszélyeztetettebbnek érző munkavállalók nagy része végképp kiábrándult az effajta érdekvédelemből. Az érdekvédők ezt alig akarják tudomásul venni, de nem tudják nem észrevenni.

Ezért a lehető összes kerekasztalt körülülték már, de belső ellentéteik mindannyiszor erősebbnek bizonyultak az akaratnál.

Bábeli szerepzavar

A bizalomvesztéssel párhuzamosan a szakszervezetek minden kínálkozó alkalmat megragadnak szerepük túlhangsúlyozására is, legyen az a taxisblokád, az ÉT (Érdekegyeztető Tanács), a romló gazdaság, a pártok és a kormány hibái. Egyesek már-már magukat helyezik a kívánatos rend középpontjába, kínosan ügyelve arra, hogy fennen hirdessék közben pártoktól való függetlenségüket. Ez nemcsak a viszonyok természetével ellenkezik, de nem is hihető. Mindeközben lavíroznak a pártok között, ide-oda dörgölőznek némi támogatás reményében. Nem akarják észrevenni, hogy a pártok kitiltásával ők is kijjebb szorulnak a munkahelyekről. Panaszolják a szervezettség visszaesését, bizonygatják ennek veszélyeit, mégis bevallott taglétszámuk meghaladja az összes munkavállalóét (persze, ha a vagyonról van szó).

A kényszertagság, az automatikus tagdíjlevonás, a vagyon, a munkáltatói érdekekkel való összefonódás, a megtámadtatottság összetart, a létért való küzdelem, a másik elleni harc, a fenyegetettség, a vagyonszerzés összehoz. A munkavállalók, a tagság és a funkcionárius, az apparátus érdekei itt-ott távol eshetnek egymástól.

Ha ma valami igazán akadályozza a szakszervezeteket abban, hogy betöltsék a nekik megfelelő szerepet, az éppen a vagyon. Nem azért, mert nincs rá szükség, hanem mert nincs elosztva. Az a vagyon a vita tárgya, amely máig tisztázatlan módokon és körülmények között, a legkülönbözőbb időben és helyekről tevődött össze, s egyre inkább önálló életet kezd élni. Az a látszat alakult ki, mintha ez volna az egyetlen, ami még vonzóvá teszi a szakszervezeti tagságot. A pénz: az hatalom és befolyás, egyenlő: érdekérvényesítés. Mindenki ragaszkodik hozzá, az is, aki birtokolja (bitorolja esetleg), az is, aki kívül rekedt. Az újraelosztás elkerülhetetlen. A módszer az, ami hibádzik.

Ki ossza fel másként az örökséget? Beleavatkozhat-e kívülről akár a parlament? De hát ez a parlament? Aki képtelen ennél egyszerűbb kérdésekben zöld ágra vergődni?

Nincs igazság. Nincs igazságos újraelosztás sem. Csak hangos jajveszékelés lenyakazásról, belügyekbe való durva beavatkozásról, diktatúráról, felelőtlen hatalomgyakorlásról, összeomlásról, a szervezkedési szabadság lábbal tiprásáról, az érdekegyeztetés hiányáról, felelősségről. Ezek a valóság hangjai, nem kellemes a fülnek. De van-e más, kellemesebb hang?

Egy 6 párti punktum esélyei

Ismerve a törvényhozás és a kormányzat jelenlegi hatékonyságát és sebességét, egy megfelelő pártközi infúzió bekötése nélkül alig képzelhető el a munka világának belátható időn belüli gyógyulása.

Elkerülhetetlen lépés a széles körben elfogadott, elismert legitim munkavállalói érdekvédelem kialakulása. Bizonyos, hogy ez magától nem fog menni. Bármily fájdalmas, tudomásul kell vennünk, hogy az öntisztulás csigalassú, a szétverődés szélvészgyors.

Újra körbe kell hát ülni egy asztalt. De kik üljenek oda, és meddig ülhetnek ott? A kormány, az ellenzék és a szakszervezetek szétvert seregeinek érdekütközete aligha kecsegtet mindenki számára egyaránt emészthető eredménnyel. A teljes körű konszenzus esélye oly csekély, hogy számításba venni sem igen érdemes.

A szakszervezetek kihagyása megkönnyítheti a dolgot, de életveszélyes is lehet. Persze bevonásuk is könnyen zátonyra futtathatja a többpárti medúzatutajt.

Több ponton is születőben van az egyetértés, de a vagyon kérdésében valakinek alul kell maradni.

Az asztal körüli helyezkedés könnyen egyensúlyvesztéshez vezethet; hogy kire borul az asztal, az a pillanatnyi erőviszonyokon múlhat. De hogy ne boruljon, az sokkal inkább valamennyi asztaltáncoltató együttes magatartásán múlik.

Nem kell félni, hogy esetleg pont kerül az ügy végére. Marad még bőven veszekednivaló a politika és a munka világában egyaránt.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon