Skip to main content

Sakkhúzások tisztáldozattal

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A kormánykoalíció megint szétzilálódott kissé. Az erővonalak átrendeződtek, ki-ki dolgozik politikai jövőjén, s benyújtja számláját a kormány támogatásáért. Itt következik ismét a miniszterelnök nagy pillanata: megmozgatja bábuit. A tétek, következésképp az árak nőnek, most a kormányt támogatni politikailag költséges műveletnek tűnik, hiszen a kormány népszerűtlen, s mellette állni nem látszik ígéretes befektetésnek a következő választások idejére.

A kormánykoalíció második válságát éli, s ez Antall József második jelentős kormányátrendezése, ha (egyelőre) csak a második vonalat érinti is.

Az önkormányzati választásokon elszenvedett vereséget és a taxisblokád okozta megrázkódtatást Antall dr. többek között arra használta fel, hogy gyorsan megszabaduljon szánalmas kisgazdaminisztereitől (Győriványi, Gerbovits) – vérig sértve ezzel a párt hangadóit –, és két félig-meddig kívülállóval (Kiss Gyula, Gergátz Elemér) töltse fel a kisgazdák kialkudott kontingensét. Belátta, hogy nem nélkülözheti a későkádári szakértőket, és gazdasági csúcsminiszterré tette meg Kupa Mihályt. Felhagyott a zavaros érzelmeknek tett engedményekkel, s az úri katonatiszt minden erényével ékes Boross Péterre mint belügyminiszterre bízta kormánya hatalmának stabilizálását. Boross úr a titkosszolgálatok élén maga helyett egy jámbor és lojális hivatalnokkal (Gálszécsy), a rendőrség élén viszont jogász helyett (Szabó Győző) egy parancsteljesítéshez szokott egyenruhással (Pintér Sándor) látott hozzá a feladathoz. Antall doktor s legmegbízhatóbb csatlósa, Jeszenszky külügyminiszter óvatosan építgetik a közép-európai birodalmi ábrándokat, s csöndben szabadra állítják a jelzőlámpát az irredenta nosztalgiázás és célozgatás előtt.

Az új vonal sikeresnek bizonyult: 1991 nyarán a kormány népszerűsége valamelyest nőtt, az MDF Kupa Mihállyal megnyert egy időszakos választást, s módszeresen kezdett megszállni nem kormányzati hatalmi pozíciókat: a települési önkormányzatokat, kultúrát, Nemzeti Bankot, bíróságot és a médiát.

Csakhogy mostanra megfordult minden. Az MDF két választást veszít el egymás után, az ellenzéki pártok, köztük a szocialisták vészjóslóan törnek fölfelé, a Kisgazdapárt nemcsak a politikai élet állandó botrányköve, hanem kiszámíthatatlan, fogyatkozó kormánypárti frakció a parlamentben. Rámenősen igyekszik kiterjeszteni befolyását a másik partner, a KDNP, ami mérhetetlenül bőszíti az MDF népnemzeti fundamentalistáit, Antall doktor legveszélyesebb ellenfeleit. Az egész nagy nehezen összeszedett politikai hátország egyszerre követelőzik.

Erre gyógyír többek között az újabb kormányátalakítás. A miniszterelnök feláldozza Katona Tamás külügyi államtitkárt, a kormány egyik legszínvonalasabb személyiségét, akiben soha nem bízott igazán a radikális népnemzeti mag, Csurka István nyíltan meg is támadta a Magyar Fórum február 13-i számában. Ám nem nevezi ki Katona helyett Csurkáék kedvencét, Csóti Györgyöt, a parlament külügyi bizottságának MDF-es alelnökét, hanem átteszi erre a mezőre Kelemen András pszichiátert, a kereszténydemokrata Népjóléti Minisztériumba beékelődött MDF-esek legfőbb emberét, aki nagyon-nagyon útban volt Surján miniszternek és kereszténydemokrata pártelnöknek. Mint külügyi államtitkár, Kelemen doktor török és francia nyelvtudása ellenére outsider a külügyben, s aligha lesz riválisa Jeszenszky Gézának. Surján doktor mellé Kelemen András helyére az a Pusztai Erzsébet került, aki a miniszter ellen lázadozó MDF-es orvosok ellenében ambiciózusan támogatta parlamenti bizottságában a kormányt, s ráadásul előtérbe tolható a kereszténydemokrata Surján doktornak fölöttébb kínos abortuszkérdésben. A kormány nyilvánvalóan nem akar minden eddiginél kínosabb konfliktusba keveredni a társadalommal az abortusz betiltása miatt, ám legkevésbé a kereszténydemokrata pártelnök állhat az élére valamilyen megengedő szabályozásnak.

S végül, de nem utolsósorban Füzessy Tibor KDNP-frakcióvezető miniszteri kinevezése a civil titkosszolgálatok fölé három nehézséget old meg egyszerre. Először is egy újabb bársonyszékkel ajándékozza meg a legkisebb, ám ambiciózus és mindeddig hűségesen szavazó kormánypárti frakciót. Felszámolja a kínos s rossz emlékeket ébresztő helyzetet, hogy a rendőrség meg a titkosszolgálatok felügyelete egy kézben, Boross belügyminiszterében időzik, ugyanakkor a szelíd exügyész nem fogja tudni gyorsan és erőszakosan kitessékelni a titkosszolgálatok környékéről Boross urat. Végül Füzessy Tibor nem fog több gondot okozni frakcióvezetőként Surján pártelnöknek és a frakció militáns, az egyház térnyeréséért harcoló többségének mint az alapító, keresztényszocialista színezetű Barankovics-pártiak utolsó mohikánja.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon